BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  16.07.2013 18:40:36

Goldman Sachs věří US automobilkám, preferuje GM

Investiční banka Goldman Sachs dnes kromě svých výrazných hospodářských výsledků za 2Q vydala i aktualizovaný pohled na obě hlavní americké automobilky. Vůči současným kurzům obě považuje za atraktivní, resp. doporučuje jejich akcie nadále ke koupi, když zvýšila i cílové ceny.

Preferuje však nyní větší General Motors (GM), jejíž akcie zařadila na svůj "conviction buy list". Cílovou cenu zvýšila z 38 USD na 45 USD. Následovala tak vlastně včerejší zvýšení cílové ceny od JPMorgan, která titulu zvýšila cílovou cenu z 39 USD dokonce na 49 USD. Pokud pomineme doporučení od méně známé Buckingham Research s cílem 50 USD, jedná se dle přehledu Bloomberg o nejoptimističtější doporučení.

Pro Ford Motor (F) Goldman Sachs zvýšila cílovou cenu ze 17 USD na 20 USD, avšak titul právě odstranila ze zmiňovaného "conviction buy listu". Doplnit lze včerejší pohled JPMorgan, která cíl pro Ford navýšila z 16 USD na 21 USD, tj. s dnešním novým doporučením od Argus Research rovněž nejvyšší cíl na trhu.

General Motors dnes uvedla, že za první pololetí prodala celkem 4,85 mil. vozů (+3,9 %), z toho v Číně výrazných 1,57 mil. vozů. Tedy o něco více, než konkurenční Volkswagen, který v Číně za dané období prodal 1,54 mil. vozů. Německý koncern již v minulém týdnu uvedl, že v prvním pololetí prodal celkem 4,7 mil. vozů (+5,5 %). Loňský vítěz v prodejích Toyota Motor (TM) zatím prodeje za dané období nezveřejnila. Zdá se však, že celoroční boj o stupně vítězů bude letos poměrně hodně vyrovnaný. V kontextu se strádajícím automobilovým trhem v Evropě čísla zmiňovaných hlavních automobilek jinak vlastně působí velmi pozitivně.

Vrátíme-li se k pohledu na samotné akcie US automobilek, je otázkou zda však optimismus brokerů není nyní až příliš přehnaný. Akcie GM dnes v reakci zaznamenaly více jak 2letá maxima v blízkosti hranice 37 USD. Připomeňme, že po bankrotu se titul prostřednictvím IPO v listopadu 2010 na trh vrátil za kurz 33 USD. Po 2 měsících obchodování následně zaznamenal dosavadní maxima v blízkosti 39,50 USD. Zvláště tehdy se zdál být optimismus výrazně přepálený, když prodeje a hospodaření automobilky byly na jiných úrovních. Tržní kapitalizace firmy tak dokonce překonávala tu před krizí, resp. atakovala tržní historicky maximální ohodnocení firmy z přelomu tisíciletí. Poměrně logicky titul tedy následně zamířil níže a v čase se dostal naopak vlastně přehnaně i pod 19 USD.

Především USA a Čína nyní stále zažívají automobilový boom. Předpokládám, že však již v letošním roce může dosáhnout svého vrcholu a v příštím roce se můžeme dočkat v těchto zemích přinejlepším stagnace. Současná tržní hodnota GM překročila 50 mld. USD. Vzhledem i k výhledu hospodaření GM, kde se dle koncensu např. letos předpokládá zisk okolo 5,6 mld. USD, takový růstový potenciál pro akcie GM jako Goldman Sachs či JPMorgan zatím neočekávám. Hodnoty v blízkosti dosavadních zmiňovaných maxim (39,50 USD) by však nemusely být nereálné.      






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688