STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  11.07.2013 12:10:50

Emerging markets a jejich budoucnost

Emerging markets jsou velmi oblíbenou investiční destinací, především díky vysokému potencionálnímu zhodnocení, jež je však spojeno s vyšší mírou rizikovosti. Neexistuje jednotný seznam zemí patřící mezi Emerging markets, avšak mezi nejvýznamnější zástupce této skupiny trhů patří bezesporu země BRIC (Brazílie, Rusko, Čína). V posledních letech též stále více roste význam dalších zemí, jako je Turecko, Indonésie, Mexiko.

Země BRIC patří mezi největší hvězdy z rozvíjejících se zemí, za posledních 5 let dosáhly tyto země vyššího růstu HDP oproti západním zemím. Vždyť jenom za posledních 8 let činil podíl těchto zemí na globálním růstu ekonomiky výše dvou pětin. Tento pozitivní vývoj se logicky odrazil na akciových trzích, které zaznamenaly silný růstový trend. Mnoho investorů bylo zlákáno vidinou rychlého zbohatnutí, aniž by si uvědomili, že vysoký výnos je vždy vykoupen vyšším rizikem. Ale jak je známo, není udržitelné dosahovat abnormálních výnosů dlouhé období. Důkazem mohou být právě země BRIC, jenž pomalu, ale jistě ztrácí původní investorský půvab. Jedním z důvodu je zpomalující tempo růstu HDP těchto zemí.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že země BRIC zaznamenají letos růst v průměru 4,5%, oproti 8,1% v roce 2010. Přes skutečnost, že tento růst je ve srovnání s ostatními zeměmi světa mnohem větší, je zde vidět zpomalující trend. Vysvětlení tohoto zpomalení je velmi jednoduché. Růstový potencionál těchto zemí vycházel především v dohánění vyspělých ekonomik, přičemž využívaly místní růstové stimuly. Ať již bohatá ložiska nerostných surovin či levnou pracovní sílu. Avšak čím více jsou tyto ekonomiky blíže úrovni vyspělých trhů, tím je jejich růst pomalejší. Zároveň stojí před novými problémy, které potřebují inovativní přístup ze stran vlád jednotlivých zemí. Ale vlády nejsou schopny včas zareagovat na potřebu změny a v důsledku toho dochází k útlumu, který může mít dlouhého trvání. Samozřejmě se jedná o velmi zjednodušený pohled na celou problematiku. Jelikož růst ekonomiky je determinován též charakteristikami jednotlivých zemí.

Brazilská ekonomická expanze je podpořena bohatými nerostnými ložisky a komoditním boomem. Avšak taková politika není z dlouhodobého hlediska udržitelná, jelikož komoditní boom jednou skončí a žádná ložiska nejsou nevyčerpatelná. V srpnu 2012 brazilská vláda schválila balíček o hodnotě 65,6 miliard dolarů na podporu ekonomiky. Investice mají především směřovat na zkvalitnění infrastruktury a zvýšení důvěryhodnosti u investorů. Podpůrný balíček spolu s konáním mistrovství ve fotbale a letních olympijských her může znamenat pro Brazilskou ekonomiku pozitivní stimuly. Přes všechny tyto prorůstové stimuly brazilská ekonomika vykázala růst ekonomiky v 1. kvartále pouze 0,6%, což je pod odhady expertů. Zároveň poprvé za mnoho let vykázala deficit obchodní bilance. Brazilskou ekonomiku v současné době trápí též vysoká míra inflace (6,5%), kterou má na svědomý nynější vládnoucí prezidentka Dilma Rousseff. Rousseff stimulovala růst zvýšením státních výdajů a tlaku na státní bankovní domy, aby více půjčovaly. Trhy čekají, zda vláda dodrží svého slova o podpoře investic, na místo spotřeby. Tento záměr však nebude asi naplněn, díky se stále zvyšující napětí v ulicích brazilských měst z důvodu sociálních nerovností a korupce.

Vývoj čínské ekonomiky je negativně ovlivněn nedořešeným přechodem na růstový model tažený domácí spotřebou. Obavy odborníků také vyvolává vysoký podíl stavebnictví na hospodářském růstu. Jima Chanose poukazuje na skutečnost, že po odečtení stavebnictví vychází nikoliv zpomalení ekonomiky, ale prudký negativní vývoj. Zároveň poukazuje na časté výpadky energetické energie. V posledních týdnech se velmi diskutovalo o stabilitě čínského bankovnictví, jelikož případná bankovní krizeČíně by mohla mít podobné světové negativní důsledky jako finanční krizeUSAroce 2008. Čínské bankovnictví je v současné době zatěžováno nekvalitními úvěry, jež čínské banky dlouhodobě skrývaly. Čínská centrální banka se začala orientovat na snižování přílivu levného kapitálu, aby donutila banky k větší úvěrové zodpovědnosti. Tato politika negativně ovlivní dosavadní expanzivní vývoj čínského HDP, ale na druhé straně může mít pozitivní dopad na stabilitu čínského bankovnictví a utlumení obav o úvěrové bublině. Přes všechny tyto pozitivní zprávy, zde stále visí ve vzduchu obava, zda čínské banky disponují dostatečnou likviditou. Na druhé straně ve většině bankstát svoje podíly. Takže pokud by nastala tato situace, s velkou pravděpodobností by Čína nenechala banky padnout.

Ani v jiných zemích BRIC není situace o mnoho lepší. Ruská ekonomika je velmi závislá na vývozu ropy a ostatních nerostných surovin. Rusko jako většina rozvojových zemí má obrovské problémy s mírou korupce, jež snižuje efektivnost investic. Ani vládnoucí síla v Rusku nepomáhá ke zvyšování důvěryhodnosti u mezinárodních investorů. Typickým příkladem může být společnosti Royal Dutch Shell, která byla vládou donucena v roce 2006 odprodat své naleziště na ostrově Sachalin.

Špatné zprávy jdou také z Turecka. Turecko bylo donedávné doby velmi oblíbenou investiční destinací. Místní ekonomice velmi napomohla současná vláda, které se podařilo stabilizovat tureckou ekonomiku a dosáhnout rychlého růstu. Současné protivládní demonstrace a neschopnost vládní strany uklidnit situaci velmi negativně ovlivňuje platební bilanci a úvěrový rating země. Erdogan přilil olej do ohně v okamžiku, kdy označil za jedny z podněcovatelů demonstrací spekulanty, kam zařadil velké domácí podniky, domácí i zahraniční investory. Zároveň vyzval obyvatele k ukládání svých peněž do státních bank, místo do soukromých institucí. Všechny tyto skutečnosti velmi poškodily důvěryhodnost Turecka jako investiční destinace a otevřelo otázku ohledně jeho budoucího vývojového směru.

Neoptimistické zprávy z rozvíjejících se trhů se nepříjemně spojují s vyjádřením amerického Fedu, který oznámil změnu dosavadní expanzivní politiky. Tento obrat bude mít negativní dopad především na vybrané ekonomiky Jižní Ameriky a Afriky, které jsou velmi závislé na zahraničních finančních zdrojích. Zvyšující výnosyUSA a ve vyspělých zemích budou spíš znamenat stahování kapitálu zpět z rozvíjejících se trhů. Výnosy dluhopisů některých rozvíjejících zemí se dokonce propadly na rekordní minima. Dalším stimulem pro stahování kapitálu je znovu připomenutí vysokého politického rizika spojeného s emerging markets, a to zejména díky rostoucímu sociálnímu napjetí a to nejen v emerging markets.

Americké akciové indexy zůstávají od počátku roku v plusu 10-15%, zatímco Čína ztratila cca 15% a Brazílie přes 22%. Proto je v současné době potřeba více rozlišovat mezi jednotlivými rozvojovými trhy a vyhledávat trhy nové. Též se stále více ozývá názor, že nesourodé investiční uskupení jako je BRIC, s velkou pravděpodobností alespoň na nějaký čas ustoupí do ústraní. Na druhé straně se zde otevírá prostor pro jiné rozvíjející se trhy, které byly zatím investory více či méně přehlíženy. Jedná se například o Tchaj-wan, který jako jeden z mála emerging markets nepostihl odliv kapitálu.

 

Libor Tůma

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688