Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  11.07.2013 11:23:47

Česká bankovní asociace: Po propadu v 1Q by mělo přijít oživení ve zbytku roku

Ekonomické výsledky za první kvartál roku 2013 nejsou ve srovnání s původními prognózami vůbec uspokojivé. „Meziroční propad HDP za první čtvrtletí se dostal ke 2,4 %, což je jeden z nejhorších výsledků v Evropské unii. Ve zbytku roku však očekáváme mezičtvrtletní růst, daný snížením propadu soukromé spotřeby a oživením exportu. Nejistotu do dalšího ekonomického vývoje ovšem vnáší nestabilní politická situace,“ komentuje jeden z autorů prognózy Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Navzdory dosavadnímu letošnímu propadu je stále reálné, aby se česká ekonomika přiblížila prognózované hodnotě poklesu HDP o -0,8 %. Hloubku propadu v prvním kvartálu totiž významně ovlivnil pokles zásob, který by měl být ale v dalším období korigován.

Některé ekonomické ukazatele se během prvního čtvrtletí chovaly dokonce pozitivně – o něco lépe než se předpokládalo, se vyvíjela například spotřeba domácností. V následujících měsících by pozitivní roli mohl hrát i export, který se stane nejspíše hlavním motorem růstu české ekonomiky v nadcházejícím období. Přestože prognóza týkající se eurozóny jako celku byla revidována směrem dolu, vývoj v Německu, které je naším největším exportním partnerem, by měl být výrazně lepší.

„Kladnou roli muže hrát i nižší než původně očekávaný vývoj inflace, který by mohl zlepšit reálné příjmy domácností. Na druhé straně ale nelze očekávat výraznější oživení spotřeby – z důvodu mírného růstu nezaměstnanosti,“ dodává hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, další autorka prognózy.

O prognóze ČBA

Tato prognóza vznikla na základě příspevku analytiků 7 členských bank CBA: Michal Brožka a Helena Horská (Raiffeisenbank), Petr Dufek (CSOB), Petr Gapko (GE Money), Martin Lobotka (Česká sporitelna), Pavel Sobíšek (UniCredit Bank), Jaromír Šindel (Citibank) a Jan Vejmělek (Komerční banka).

Za ČBA se na tvorbě prognózy podílí Ludek Niedermayer a Jirí Bušek.

O České bankovní asociaci

Česká bankovní asociace vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. V současné době sdružuje 37 clenu. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti, podílet se na standardizaci postupu v bankovnictví a na vytváření odborných zvyklostí, podporovat harmonizaci bankovní legislativy s legislativou Evropské unie a vyvíjet aktivitu v informativní a školící oblasti. ČBA je členem Evropské bankoví federace a Euriboru.

Lucie Neubergová
Senior Account Manager, Native PR

Jan Matoušek
Náměstek výkonného reditele, Česká bankovní asociace

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688