Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.07.2013 10:18:11

Komentáře k inflaci - růst oddaluje riziko inflace ale negativně dopadá na příjmy domácností

Na červnový růst lze pohlížet ze dvou rovin. Na jedné straně meziroční růst cen blíže inflačnímu cíli České národní banky znamená nižší pravděpodobnost rizika deflace a tím pádem i kurzových intervencí proti koruně. Na druhé straně, při pohledu na strukturu inflace, rostou v podstatě jen ceny nezbytných statků, což dále negativně dopadá na příjmy a spotřebu domácností.

Červnový růst spotřebitelských cen překvapil směrem nahoru. Ceny v červnu vzrostly ve srovnání s předchozím měsícem o 0,4 %. V meziročním srovnání růst cen zrychlil na 1,6 % z květnových 1,3 %. Česká národní banka na červen predikovala meziroční růst cen o 1,4 %.

Za vším hledejme potraviny. K nejvýraznějšímu nárůstu cen došlo u brambor (nárůst o 85,8 %). Zvýšily se i ceny mléčných výrobků a drůbeže, ceny dovolených i pohonných hmot. Nárůst cen v oddíle potravin nedokázal vyvážit pokles cen telefonních operátorů, ani některé druhy zeleniny. Potraviny hrají klíčovou roli i v meziročním srovnání (růst cen o 6,3 %).

Na červnový růst lze pohlížet ze dvou rovin. Na jedné straně meziroční růst cen blíže inflačnímu cíli České národní banky znamená nižší pravděpodobnost rizika deflace a tím pádem i kurzových intervencí proti koruně. Na druhé straně, při pohledu na strukturu inflace, rostou v podstatě jen ceny nezbytných statků, což dále negativně dopadá na příjmy a spotřebu domácností.

Vyšší červnový růst spotřebitelských cen považuji za přechodný jev. Ve druhé polovině roku by měly naopak spotřebitelské ceny souhrnně dále klesat směrem k 1 %.

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s.


Inflace v červnu vzrostla z 1,3 % na 1,6 %. Přestože jde o růst, ve výsledku to není výrazně negativní hodnota. Aktuální hodnota inflace je stále velmi mírná a tento mírný nárůst na tom nic nemění. Pro spotřebitele působí inflace jako ideální, protože ceny nerostou až tak rychle a výrazně. Přesto, problémy se schovávají v tom, v jakých oblastech ceny rostou, a to částečně určuje i spotřebu domácností.

Dlouhodobě rostou totiž ceny potravin a nealkoholických nápojů. V červnu meziročně vzrostly o 6,3 %, a u alkoholických nápojů o 3,3 %. V oblasti potravin ceny opět začaly růst velmi výrazně, po období několika měsíců, kdy se zdálo, že růsty utichnou, se opět přihlásily o slovo. Například ceny brambor se téměř zdvojnásobily. Vzhledem k tomu, že českým zemědělcům letos počasí příliš nepřálo, tak ani sklizně nebudou tak dobré, a to se odrazí dále na cenách potravin.

Růst cen potravin vnímají spotřebitelé nejcitlivěji, a to částečně předurčuje i spotřebitelskou poptávku. Chuť nakupovat rychloobrátkové zboží není, a spotřebitelé mají spíše zájem o zboží dlouhodobé spotřeby. Zatímco ceny potravin rostou nejrychleji a tvoří valnou část inflace, oblečení a obuv zlevňuje, meziročně o 1,4 %. Podobně na tom je oblast dopravy, kde ceny klesají o 0,4 % a u bytového vybavení ceny klesly meziročně o 0,6 %. V dopravě ale pokles cen pravděpodobně přestane platit, protože ceny pohonných hmot jsou již velmi blízko svým loňským hodnotám a v letošním roce mohou naopak jít nahoru.

 

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688