TNBiz (TN.cz)
Investice  |  04.07.2013 19:35:08

POZOR NA KLÍŠTATA: Jak správně odstranit přisáté klíště

Varování před extrémní aktivitou klíšťat vydal Český hydrometeorologický úřad ve spolupráci se Statním zdravotním ústavem a podporou ministerstva zdravotnictví. Zdá se, že bychom toto varování neměli podceňovat.
 

Samozřejmě to neznamená, že musíme o prodlouženém víkendu zůstat zavření doma. Jen bychom měli být opatrní. K prevenci patří už tradičně dlouhé kalhoty, dlouhé rukávy, pokud možno světlé oblečení, na kterém jsou klíšťata vidět a pak samozřejmě repelenty. Po procházce venku bychom se měli důkladně prohlédnout a klíšťata odchytit ještě než se do nás zakousnou.
 

I přesto se může stát, že na sobě po několika dnech objevíme přisáté klíště. Ani to není důvod k panice, k ostražitosti už ovšem ano. Ta trocha krve, co nám klíště vezme, je zanedbatelná, parazit ale může být infikovaný klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliozou. To jsou dvě nejčastější a nejnebezpečnější nemoci, které klíšťata přenášejí.
 

 

Vyhnout se infikaci můžeme i šetrným odstraněním klíštěte. I tak jednoduchý úkon ale skýtá mnoho záludností a navíc se doporučení lékařů v tomto směru stále vyvíjejí a leckdy i popírají. Jak tedy správně odstranit přisáté klíště?
 

Předně je nutné vědět o klíšťatech několik věcí. Než se přisají, mohou i hodiny lézt po vašem těle a hledat vhodné místo. Když probodávají kůži svým ostrým sosáčkem, vylučují zároveň látku, která místo poranění znecitlivuje, takže nic necítíme. Kromě toho mají na sosáku protihroty, které brání vypadnutí nebo vytažení klíštěte z rány. Navíc klíště vylučuje i látku podobnou cementu, takže se dokáže v ráně důkladně "zabetonovat".
 

Přisaje-li se hladové klíště na kůži, ještě několik dalších hodin nehrozí příliš velké riziko, že by nás případně infikovalo nákazou. V prvních hodinách klíště pouze "nasává". Teprve když dostatečně ukojí svůj hlad, stane se, že část krve, tekutin a virů a bakterií klíštěte "vyplivne" zpět do našeho organismu. Tak dochází k infekci napadeného člověka nebo zvířete.
 

Pokud přisáté klíště z rány vytahujeme příliš nešetrně, můžeme z něj sami do svého těla vytlačit obsah jeho útrob i s infekcí. Proto je tedy důležité klíště odstranit šetrně a správně, abychom riziko nákazy zbytečně nezvyšovali.

 

Točit s klíštětem? Po nebo proti směru hodinových ručiček? Dusit ho mastí? Tak na tyhle postupy raději rychle zapomeňte. Klíště dusící se po vrstvou krému nebo masti vás pravděpodobně v agónii samo nakazí. Vytáčení klíšťat oběma směry sice funguje, ale protože klíšťata nemají na sosáku závit, ale protihroty, nemá logiku klíště vytáčet. Je to nešetrný způsob, při kterém hrozí výše zmíněná rizika.
 

Mnohem lepší je klíště z rány opatrným pohybem "vykývat". Doporučuje se při tom použít gumové rukavice nebo třeba igelitový sáček a nedotýkat se klíštěte holou rukou. I tak se totiž může infekce přenášet.
 

Vůbec nejlepší je použít k odstranění klíštěte nějakou z pomůcek k tomu určených. Jsou to buď speciální kleštičky nebo speciální karta. Obojí koupíte třeba v lékárně. Kleštičky jsou lepší než vaše prsty, ale zdaleka nejlepší je karta. S pomocí kleštiček lze klíště snadno uchopit a opatrně vytáhnout. Stále u toho však tlačíme na tělo a hrozí, že obsah jeho střev si vstříkneme do těla.
 

 

Nejideálnější variantou je tedy speciální karta. Vypadá zhruba jako platební karta, ale na okraji má výřez ve tvaru V. Do něj klíště nabereme a aniž bychom se ho museli dotýkat a jednoduše ho mírným tlakem vytáhneme. Vytažené klíště můžeme spláchnout nebo třeba spálit pečlivě zabalené do kousku papíru. Nedrtíme ho, ani nerozmačkáváme.
 

Pokud v ráně zůstaly zbytky kusadel, není třeba se děsit. Z nich infekce nehrozí a tělo si s nimi poradí samo podobně jako třeba s třískou. Kusadla se vydrolí, vyhnisají nebo odrostou. Ránu je ale dobré ošetřovat desinfekcí.
 

Máte-li podezření nebo obavy, že by klíště mohlo být infikované, je lepší si ho schovat do igelitového sáčku k případnému pozdějšímu rozboru v laboratoři. Místo, kde bylo klíště přisáté, je nutné přinejmenším několik dní pečlivě sledovat. Proti klíštové virové encefalitidě se můžete nechat očkovat. Proti lymské borelióze však očkování neexistuje. Pokud vás klíště nakazilo boreliózou, může (ale nemusí!) se to projevit zarudlou skvrnou v místě kousnutí. Skvrna je často specifická i tím, že od středu bledne. V takovém případě neváhejte a co nejdřív vyhledejte lékaře.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

19.06. 17:34  Dezinfekce (va)
06.07. 23:44  Asi tak... (three points)


Přečtěte si také:

10.08.2021Jak si vychutnat sekt a jak ho správně podávat Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688