Akcie ve světě  |  04.07.2013 14:09:27

Vrátí se zahraniční investoři na BCPP? / BIG EXPERT - akcie: týden od 1.7. 2013

Pražská burza v prvním pololetí indexově zaznamenala téměř nejhorší výkonnost v porovnání se světovými indexy (-15,45 %). Ze známějších trhů si hůře vedly pouze akcie v Brazílii (-22,14 %). Odliv prostředků z emerging markets, potažmo z BCPP, by však mohl být již za námi. Jak známo řada především US fondů své pozice v domácích titulech redukovala. Našly se však již i společnosti jako např. kanadská Sun Life Financial, popřípadě americká Eaton Vance, které pozice v posledních měsících navyšovaly.

Domácí trh se svým poklesem dostal na výrazně zajímavé (vlastně neobvyklé) úrovně z hlediska řady poměrových ukazatelů. Ať už z hlediska P/E, P/BV či dividendového výnosu. Bylo i jen otázkou, kdy si takových úrovní začnou všímat větší zahraniční hráči. Dnes 04/07/2013 jsme se dočkali reakce Morgan Stanley. Finanční gigant zvýšil doporučení pro domácí akcie z „equalweight“ na „overweight“. Mohlo by se jednat o další signál, že domácí trh již našel své dno.

Poté, co index PX v červnu neudržel důležité technické úrovně u 930 b. a následně projel jako nůž máslem i další support u hladiny 900 b., propadl se až na 850 b. Tato úroveň je výraznou hranicí podpory a měla by (doufejme) být koncem doposud smutného letošního vývoje na BCPP.

Při pohledu na jednotlivé tituly, především těch 5 hlavních, které z téměř 90 % ovlivňují index, bychom právě mohli vidět světlo na konci tunelu. Snad konec přírodních katastrof v regionu by mohl pomáhat akciím VIG. Druhý rakouský titul ERSTE by měla podržet stanovená cena navýšení kapitálu (18,75 EUR), která už i tak akcii značně potopila. Poslední finanční titul KB ovlivňuje poslední dobou především dění na dluhopisových trzích. Společně s výsledky za 2Q se třeba dozvíme o redukci držených italských dluhopisů v portfoliu, což banka dříve avizovala. Akciím KB by to společně s lepším ekonomickým vývojem mohlo přinést uklidnění. Stejně tak vývoj okolo emisních povolenek a tedy i na cenách elektřiny by měl přispět k zájmu o akcie ČEZ. Politické dění, potažmo vývoj ohledně rozšíření JE Temelín, lze brát spíše jako méně podstatný faktor pro následující měsíce. Akcie TELEFÓNICA O2 se v obavách o další tlak z možné konkurence drží u 10letých minim. Důležitý tedy bude vývoj ohledně LTE a také především zveřejněné výsledky za 2Q. Tedy již s částečným vlivem příchodu nových tarifů, potažmo další „optimismus“ managementu do budoucna. Dosavadní ujišťování o dopadu na výnosy, trh, jak vidno, nepřesvědčilo. Titul se drží u minim, přestože se společně s akciemi PEGAS, jako poslední letos obchoduje s nárokem na dividendu. Po akciích FORTUNA přitom nabízí nejvyšší dividendový výnos.

Věřme, že druhé pololetí bude pro domácí trh již optimističtější.


Jiří Zendulka, BH Securities

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688