Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.07.2013 09:58:02

Komentáře ke květnovému maloobchodu - opatrné hodnocení nadějného vývoje

Nadějný květnový výsledek maloobchodních tržeb je nutno i nadále hodnotit opatrně. V květnu sice byl zaznamenán růst tržeb na měsíční i roční bázi, ale souhrnná statistika za prvních pět měsíců letošního roku ukazuje na mírný meziroční pokles tržeb.

Maloobchodní tržby v květnu ve srovnání s předchozím měsícem vzrostly o 1,7 % a kompenzovaly tak dubnový pokles. Meziročně došlo k růstu tržeb o 1,2 %.

Za lepšími čísly stojí především růst tržeb za prodej a opravy motorových vozidel, které ve srovnání s dubnem vzrostly o 1,0 % a o 3,8 % na meziroční bázi. Nejrychlejší růst tržeb pokračuje v prodeji přes internet a prostřednictvím zásilkové služby (o 22,7 % meziročně). Na druhé straně přetrvává pokles tržeb za zboží ve specializovaných prodejnách potravin (-6,7 %) a farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží (-3,6 %).

Nadějný květnový výsledek maloobchodních tržeb je nutno i nadále hodnotit opatrně. V květnu sice byl zaznamenán růst tržeb na měsíční i roční bázi, ale souhrnná statistika za prvních pět měsíců letošního roku ukazuje na mírný meziroční pokles tržeb. Spotřebitelský apetit českých domácností zůstává i nadále v útlumu. Pokles reálných příjmů, vysoká nezaměstnanost a pesimistická nálada v české společnosti se negativně promítá do nižšího zájmu domácností o spotřební zboží. Na druhou stranu však nelze zakrýt fakt, že se situace v maloobchodu začíná přece jen stabilizovat. Toho budiž důkazem mírný růst spotřebitelské důvěry v České republice. Za celý letošní rok i nadále počítám se stagnací maloobchodních tržeb.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA

 

 

Maloobchodní tržby v květnu po vzoru předchozího měsíce přinesly opět zlepšení. Růst provázel jak prodeje, včetně aut (+1,2 % meziročně), tak samotný maloobchod (+ 0,2 %). Trend rostoucí spotřebitelské nálady se tak projevuje i na tržbách v obchodech, které sice pomalu, ale pozvolna rostou. Mezi jednotlivými segmenty je ale vidět silný rozdíl. Zatímco u potravin klesly tržby o 0,3 %, tak u nepotravinářského zboží tržby rostou o 1,4 %. Je tak jasné, co spotřebitele v obchodech láká k nákupům.

Celkově tržby za potraviny ničím v květnu nepřekvapily (-0,3 %). Dlouhodobě klesají a růst jejich tržeb je jen nahodilý a nepravidelný. Zatímco řadu prodejců trápí klesající ceny jejich zboží, u potravin to je přesně opačně. Ceny potravin stále rostou o zhruba pět procent. Na chování spotřebitelů se to projevuje snahou šetřit - ať už nákupem menšího množství, nebo levnější náhrady. Ještě hůře jsou na tom specializované obchody s potravinami. Tam tržby klesají o 6,7 % a za celý rok o 6,0 %. Naopak utrácet se lidé nezdráhají za elektroniku, nebo oblečení. Tržby za počítače a komunikační techniku rostou o 6,6 a za oblečení o 6,0 %. Zatímco prosinec, tradiční sezóna nákupu elektroniky, vyloženě nevyšel a tržby klesaly o 2,6 %, tak celý letošní rok je pozitivní, tržby měsíc za měsícem stabilně rostou.

Snaha Čechů šetřit se projevuje ve více směrech. Není to jen omezování spotřeby a šetření na levnějších náhražkách. Lidé s oblibou využívají i e-shopy, díky kterým mohou lehce srovnávat ceny a vybrat ty nejnižší. I proto tržby v e-shopech rostou v květnu o 22,7 %, a za celý letošní rok průměrně o 23,9 %. Schopnost konkurovat na tomto trhu se tak fakticky smrskla na jedno kritérium - cenu. Nejde ale jen o české e-shopy - v oblibě jsou i zahraniční internetové obchody, například čínské nebo americké, kde lidé nakupují hlavně elektroniku nebo oblečení. Český trh s e-shopy se postupně rozrůstá i co do šíře sortimentu. Zatímco dříve byla hlavní položkou elektronika, dnes jsou to už všechny druhy zboží od knih, přes počítače, po potraviny. Proto růst tržeb v tomto segmentu může být ještě vyšší s tím, jak se do něj budou zapojovat stále další a další společnosti.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688