Udržovaná chata je vaší vizitkou

Sezóna, na kterou se těšili všichni chataři, konečně začala. Pro mnohé to ale znamená, že své úsilí teď musí zaměřit na údržbu své chaty, aby po zimě opět vypadala k světu. Jak se v co nejkratším čase dopracovat k perfektnímu výsledku a jaký postup zvolit, si ukážeme dále.

Češi jsou od nepaměti národ chatařů, a proto se údržba chaty každoročně dotýká tisíců lidí. Některé zdroje uvádějí až 20 % populace. Chata, coby soukromé letovisko, si však žádá také spoustu vašeho času, který byste měli věnovat jeho údržbě. Aby ale zbylo také na rekreaci, je vhodné postupovat během údržby efektivně. Ukážeme si jak.

Každé dřevo vyžaduje ochranu
Dřevo bylo vždy dostupný materiál, a proto je více než pravděpodobné, že i vaše chata je z větší části vyrobena z dřevěných prvků. Dřevo, jakkoli je to nádherný materiál, vyžaduje častou péči a vhodnou ochranu, aby se prodloužila jeho životnost. Častá změna teplot, sluneční paprsky nebo déšť dokáží s tímto porézním materiálem pěkně zacvičit. Zastánci přírodní kresby dřeva proto pro jeho ochranu nejčastěji používají lazury. Ty dokáží zajistit vhodnou ochranu a vyzdvihnout přírodní charakter dřeva.

Mezi penetračními lazurami jsou však rozdíly, které někdy ani díky ceně neodhalíte. Není totiž pravidlem, že dražší lazura bude kvalitnější než ta levnější. Stejně tak pořízení levné olejové lazury se může na konci ukázat jako poměrně drahý “špás”. Nejdůležitější složkou každé lazury je množství sušiny, tedy té látky, která zůstává v ošetřeném dřevě a poskytuje požadovanou ochranu před nepřízní počasí. Od jejího množství se proto odvíjí kvalita lazury. Platí, že čím více sušiny, tím lepší ochrana takto ošetřeného dřeva. Mezi olejové lazury s největším obsahem sušiny na trhu se řadí česká Profi olejová lazura. Hmotnostní obsah sušiny je zde až několikanásobný oproti konkurenci v tzv. hobby kategorii a srovnatelný s řadou průmyslově používaných profi produktů.

Příprava je stejně důležitá
V závislosti na předchozí ochraně dřeva je nutné vhodně připravit povrch k nátěru. Přesněji fasádu, kterou na chatě většinou tvoří palubky, prkna, trámy či jiné dřevěné prvky. Pokud jste již dříve prozíravě použili lazuru, bude to snadné. Povrch stačí mechanicky zbavit nečistot, případně přebrousit tak, aby struktura povrchu splňovala vaše představy. Pokud jsou na povrchu dřeva stopy mastnoty nebo pryskyřice, odstraňte je ředidlem.

Protože bude ošetřené dřevo umístěno venku, kde bude vystaveno nejen UV záření a rozmarům počasí, ale především dřevokazným houbám či plísním, je vhodné je před nátěrem lazurou ošetřit speciální penetrací - například Lignostopem.

Jeden nátěr šetří čas
Samotný nátěr lazury provádějte raději štětcem než válečkem. Nanášejte silnější vrstvu, aby na povrchu zůstala souvislá vrstva, která nestéká a nevytváří kapky. Pokud jste použili Profi olejovou lazuru, máte v tuto chvíli hotovo, díky vysokému množství sušiny totiž bohatě stačí jen jeden nátěr. V případě jiné lazury počítejte se dvěma až třemi nátěry a s mezičasem pro proschnutí. Pokud po půlhodině zasychání zůstaly na povrchu případné zbytky nevsáknuté lazury, odstraňte je starým hadrem.Tím na povrchu zároveň uhladíte vyplavená vlákna dřeva a kresba dřeva se více zvýrazní. V této chvíli máte na dalších čtyři až šest let pokoj. Tedy pokud jste použili Profi olejovou lazuru.

Odborníci doporučují lazury nejen z hlediska dlouhodobé ochrany dřeva, ale také s ohledem na snadnou budoucí renovaci. V případě údržby chaty, coby rekreačního zařízení, to znamená více času pro jiné aktivity.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky