BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  03.07.2013 14:54:10

Ceny povolenek, elektřiny či akcií ČEZ po rozhodnutí EP rostou

Spekulanti, či především dobře informovaní obchodníci, dnes museli na trhu s emisními povolenkami zažít žně. Po červnovém rozhodnutí výboru Evropského parlamentu (EP) o novém návrhu, mnoho investorů do energetických firem, směrovalo svá očekávání na dnešní rozhodnutí EP ohledně vydání emisních povolenek.

Krátce po úderu dvanácté hodiny, začaly přicházet zprávy, které enormním způsobem rozpohybovaly trh s emisními povolenkami. EP nejprve zamítl navrhovanou, vlastně mírnější variantu počítající s odsunem aukcí povolenek v letech 2013 až 2015. Následně došlo ke schválení odsunu vydání 900 mil. emisních povolenek do roku 2015 s tím, že se dokonce nebude vyžadovat jejich návrat na trh hned v následujícím roce.

Cena letošních emisních povolenek dnes dopoledne pozvolna klesala směrem k hladině 3,90 EUR. V reakci na zmiňované zprávy následně krátce propadla až na 3,25EUR, vzápětí vystřelila o 45% výše na 4,71 EUR. 

Posun zažily logicky i ceny elektřiny. Ty zřejmě nejsledovanější, v Německu (s dodáním v roce 2014), se nasměrovaly níže až na hranici 37,50 EUR/MWh, následně také otočily směr a postupně navyšují zisky. Dostávají se na více jak 14 denní maxima na 38,40 EUR (+0,79 %). Vývoj se samozřejmě pozitivně odráží i na akciích energetik, včetně domácích akcií ČEZ. Těm se obecně poslední dny daří, když korigují z 8letých minim zpět nad hladinu 500 . Téměř tak již umazávají ztráty po rozhodném datu na dividendu 40 .

Nutno dodat, že řešení odložit vydané emisní povolenky se teď bude muset řešit na úrovni jednotlivých vlád, resp. zemí. Očekávat nyní nějakou výraznou změnu na trhu tedy nelze. Důležité pro budoucnost zmiňovaného trhu, resp. i trhu s elektřinou bude celková koncepce ochrany klimatu, která má být připravena do konce roku. K ní se bude jistě velkou měrou vyjadřovat/zasahovat Německo, které čekají v září volby. Jak známo jedná se o citlivé politické téma, když zejména průmysl trpí neustálým zvyšováním plateb v souvislosti s obnovitelnými zdroji a nízká cena emisních povolenek alespoň částečně brzdí jinak celkově rostoucí náklady.

J. Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688