TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.06.2013 18:25:09

Posílá vaše firma peníze platební instituci? Může o ně přijít

 

Příkladem je spor společnosti VALERIA spol. s r. o., která využívala služeb společnosti Finance international. Té po dohodě poslala dvě platby ve výši téměř 62 tisíc eur s tím, že je chce vyměnit na české koruny. V té chvíli však nevěděla, že společnost nesplácí úvěr ve výši sedmi milionů korun u UniCredit Bank.
 
 
Zákon přikazuje platebním institucím držet klientské prostředky odděleně od svých vlastních peněz, jasně stanovil, že prostředky, které platební instituce přijala od klientů, nejsou jeho majetkem.
 
 
UniCredit Bank všechny však účty zmrazila a peníze, které patří společnosti VALERIA, zabavila s tím, že je využije pro splácení úvěru. „Pokud banka takto prostředky postihne, vědomě sahá na majetek osoby odlišné od jejího dlužníka, což je v  podstatě krádež. Je to podobná situace, jako kdyby banka použila prostředky na úschovním účtu advokáta (tj. prostředky klienta vložené k advokátovi do úschovy) např. k úhradě advokátem nesplácené hypotéky,“ říká právník Jiří Horáček.
 
 
Právník doplnil, že postup ze strany UniCredit je neoprávněný, protože prostředky klientů jsou jak podle devizového zákona, tak podle zákona o platebním styku chráněné před nároky třetích osob, a tedy i banky.
 
 
Devizový zákon byl podle Horáčka poměrně nedokonalý, protože pouze ukládal devizovým místům (tj. osobám s devizovou licencí) držet prostředky klientů odděleně od prostředků devizového místa a neposkytoval výslovnou ochranu klientským prostředkům.
 
 
S přijetím zákona o platebním styku se situace mírně zlepšila, nicméně i v něm chybí výslovný zákaz postihu prostředků klientů ze strany věřitelů platebních institucí v jiných případech, než je insolvence platebního místa. „To je vážná hrozba pro celý trh s bezhotovostními obchody s cizí měnou, protože klienti platebních institucí si nemůžou být jisti tím, že peníze, které platební instituci zašlou, banka nezabaví na úhradu dluhů této platební instituce,“ doplnil právník.
 
 
UniCredit Bank se nechce k celé kauze vyjadřovat. „S ohledem na bankovní tajemství nebudeme poskytovat bližší informace,“ uvedl na dotaz mluvčí banky Petr Plocek.  Z informací, které poskytla společnost Valeria, se však banka hájí tím, že podle ustanovení všeobecných podmínek mohla použít i tyto prostředky použít na úhradu svých pohledávek.
  

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688