TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.06.2013 09:59:56

Česko míří k úřednické vládě. Koho do ní vybere prezident Zeman? Tady je PŘEHLED

Ač prezident Miloš Zeman pouze pověřuje premiéra, který by si pak měl kabinet sestavit sám, je více než pravděpodobné, že to personálního složení bude chtít prezident mluvit. Ostatně už naznačil, že by ve vládě například rád viděl zástupce odborových organizací.

Tato podoba vlády by také pro něj mohla být příležitostí odměnit ty, kteří jej podporovali v prezidentské kampani, a také opět povolat některé své blízké spolupracovníky z doby, kdy byl ještě premiérem. Stejně tak by si mohli k vládnutí přičichnout jeho podporovatelé ze Strany práv občanů – Zemanovci.

 

Premiér: Jiří Rusnok

Bývalý ministr financí a Zemanův oblíbenec, který ho výrazně podporoval už v prezidentské volbě, je nejžhavějším kandidátem na pozici premiéra ve "vládě odborníků“. Do karet mu hraje i to, že z okolí prezidenta jsou slyšet jednoznačná vyjádření, že Zeman by jako předsedu vlády preferoval ekonoma, který se především vyzná ve státním rozpočtu. Právě příprava rozpočtu na příští rok totiž bude společně s řešením popovodňových škod patřit mezi hlavní úkoly případné vlády odborníků. U Rusnoka se tak dá očekávat, že bude mít především silný vliv na ministerstvo financí, který by jako premiér mohl případně i sám vést.

 

Ministerstvo zahraničí: Hynek Kmoníček

Se současným ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem měl prezident Zeman spory ohledně jmenování velvyslanců. Je tedy pravděpodobné, že v čele rezortu bude chtít vidět někoho, kdo sdílí jeho pohled na prezidentovi pravomoci. A jednoho takového odborníka s velkou zkušeností s diplomacií má přímo na Pražském hradě. Je to jeho poradce pro oblast zahraniční politiky Hynek Kmoníček.

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí: Jaroslav Zavadil

Do křesla ministra práce a sociálních věcí, který si bude muset poradit například s dosud nedořešenými sKartami nebo diskuzí ohledně navyšování minimální mzdy, má velkou šanci usednout šéf odborové konfederace a blízký Zemanův přítel Jaroslav Zavadil. Ten je členem prezidentova týmu poradců a Zeman už také naznačil, že ve vládě zástupce odborů bude chtít mít.

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu: Miroslav Grégr

Český průmysl by mohl dostat na starost bývalý místopředseda Zemanovy vlády Miroslav Grégr. Ten už také tento rezort několik let vedl mezi lety 1998 až 2002. S prezidentem ho pojí blízké vztahy. V roce 2008 se například angažoval při formování občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana a byl aktivní i při vzniku Strany práv občanů ZEMANOVCI. Pokud by nechtěl Grégr například kvůli vyššímu věku pozici přijmout, mohl by do čela tohoto ministerstva usednout také prezident svazu podnikatelů Jaroslav Hanák.

 

Ministerstvo financí: Ilona Švihlíková

Rezort financí bude kvůli přípravě státního rozpočtu jedním z klíčových ministerstev případné vlády odborníků. Je tedy možné, že jeho řízením nakonec Zeman pověří přímo premiéra Rusnoka. Pokud by však měl mít rezort vlastního ministra, je potenciální kandidátkou ekonomka a hlasitá kritička současné vládní koalice Ilona Švihlíková. Ta svou náklonnost k Zemanovi ukázala už při prezidentských volbách, když jej veřejně podporovala v souboji s Karlem Schwarzenbergem.

 

Ministerstvo zemědělství: Jaroslav Palas

Ministrem zemědělství má velkou šanci stát se bývalý sociální demokrat Jaroslav Palas, který má zřejmě blízko k straně SPOZ. Hraje pro něj to, že už má zkušenost s řízením tohoto rezortu z let 2002 až 2006 a jeho potenciální konkurent, slušovická legenda a Zemanův poradce František Čuba, už zřejmě kvůli pokročilému věku nebude mít o tuto funkci zájem.

 

Ministerstvo zdravotnictví: Milan Kubek

Kandidátem, který by mohl usednout po Luboši Hegerovi do křesla ministra zdravotnictví, je prezident České lékařské komory Milan Kubek. Ten už se Zemanem v dubnu situaci v tomto rezortu diskutoval na Pražském hradě.

Ministerstvo vnitra: Martin Pecina

Na velice důležitý rezort vnitra by se mohl vrátit bývalý sociální demokrat Martin Pecina. Ten už na této pozici působil v předešlé úřednické vládě Jana Fischera a je také jedním z prezidentových oblíbenců. V současnosti působí jako generální ředitel Vítkovice Power Engineering a na začátku roku už také mimo jiné avizoval připravenost vstoupit do strany SPOZ.

Ministerstvo spravedlnosti: Marie Benešová

Nejpravděpodobnější kandidátkou na pozici ministryně spravedlnosti je Zemanova blízká kamarádka Marie Beněšová. Zeman opakovaně uvedl, že si váží jejích odborných schopností a vyzdvihl také její působení jako v roli nejvyšší státní zástupkyně. Benešová například proslula svým výrokem o justiční mafii, do které zařadila i bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou a exministra Pavla Němce.

 

Ministerstvo obrany: Vladimír Remek

Do čela ministerstva obrany by se mohl postavit europoslanec za KSČM, první český kosmonaut a bývalý vojenský pilot Vladimír Remek. I ten se těší důvěře prezidenta Zemana, který se jej rovněž nedávno snažil prosadit jako českého velvyslance v Rusku.

 

Ministerstvo pro místní rozvoj: Petr Lachnit

Návrat na ministerstvo pro místní rozvoj by také mohl zažít bývalý šéf tohoto rezortu za Zemanovy vlády Petr Lachnit. Ten nejenže má zkušenosti s řízením tohoto ministerstva, ale je také členem Zemanovy spřízněné strany SPOZ, kterou vede v Moravskoslezském kraji. Rezort je důležitý především proto, že má kompetence k čerpání evropských fondů, které je často terčem kritiky.

 

Ministerstvo dopravy: Jaromír Schling

Šanci znovu se stát ministrem má také bývalý šéf rezortu dopravy Jaromír Schling. Ten ministerstvo vedl v letech 2000 až 2002 právě ve vládě Miloše Zemana. I on působí ve straně SPOZ, a to konkrétně na Vysočině. V období jeho působení na rezortu dopravy byla například připravována smlouva na výstavbu Dálnice D47. Zadaní zakázky však proběhlo bez výběrového řízení a další vláda Vladimíra Špidly ji později zrušila.

 

Ministerstvo životního prostředí: Miloš Kužvart

Stát se ministrem by také mohl spoluzakladatel sdružení Přátelé Miloše Zemana i strany SPOZ Miloš Kužvart. I on už rezort životního prostředí řídil. V letech 1998 až 2002 byl totiž tento geolog a politik ministrem právě vlády Miloše Zemana.

 

Ministr školství: Vladimír Kruliš

Do čela českého školství by se mohla po dobu trvání „vlády odborníků“ postavit mladá tvář. Ten sehrál důležitou roli v přípravě Zemanovi kampaně a má také údajné blízkých vztah s jeho dcerou. Současně je místopředsedou Strany práv občanů - Zemanovci a školství patří mezi jeho specializace.

 

Ministr kultury: Zdeněk Štengl

Své místo ve vládě by měl také najít současný předseda Strany práv občanů – Zemanovci Zdeněk Štengl. Pro jeho zařazení do vlády by mohla více než jeho odbornost sehrát roli snaha zviditelnit šéfa SPOZ před parlamentními volbami. Na rozdíl od svého předchůdce Vratislava Mynáře totiž zatím příliš nevešel v obecnou známost.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688