Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  24.06.2013 10:23:28

Ropa aneb co zařadit do portfolia

V roce 1970 při energetické krizi lidé na americkém kontinentu lepili na svá auta populární samolepky s heslem "Ať východní bastardi zmrznou v temnotě". Jednalo se převážně o zábavu Kanaďanů, například v Texasu byly tyto proklamace výrazně přísnější.

Vzhledem k obrovskému množství zemního plynu a možnostem těžit ropu z břidlice už dnes asi nikdo ve tmě a mrazu umírat nebude, pokud se vyloženě nezavře do mrazáku, ale cena ropy se na jeden dolar za barel už asi taky nevrátí. Nicméně z nového energetického boomu a změny energetické mapy světa bude s velkou pravděpodobností těžit celá řada společností.

Čtěte dále:
Ropa a plyn – pět nejnadějnějších oblastí v roce 2012. Část první.
Ropa a plyn – pět nejnadějnějších oblastí v roce 2012. Část druhá, závěrečná.

Jak profitovat na růstu těžby ropy v USA? Část první.
Jak profitovat na růstu těžby ropy v USA? Část druhá, závěrečná.


Spojené státy jsou nejrychleji rostoucím producentem ropy, pokud opomineme země OPEC. Z velké části je to díky novým těžebním metodám, které nyní dosáhnou na dříve nedostupné zásoby. Ropná produkce je nyní v USA více než 7 milionů barelů denně a to od roku 2011 narostla více než o jeden milion. Kanaďané zvýšili produkci o 18,60%. Většina z této nové těžby pochází z podzemních zdrojů. Společnosti však pro navyšování těžby potřebují cenu 85 - 90 dolarů za jeden barel, aby dokázaly investovat takový typ těžby i v dalších regionech. Pokud by jste tedy předpokládali, že ceny benzínu budou následně klesat, je to velmi nepravděpodobné, nepočítají s tím totiž ani v USA.

Pro investory je zde však několik zajímavých možností, která jsou napojena i na souvztažná odvětví. Jedním z nich je potenciál společností, které dodávají těžební technologie pro ropný průmysl a to zejména ropný. V roce 2010 například poklesla v Mexickém zálivu dramaticky ropná produkce v souvislosti na aféře Baker Hughes. Zůstalo tam po ní pouze 12 fungujících plošin. Dnes jich je 53, což je číslo podobné tomu před katastrofou BP. Celkově se očekává další výrazný nárůst těchto plošin, jelikož Spojené státy jsou na této těžbě doslova závislé. Zajímavou volbou pro tento sektor by pak mohla být společnost Oceaneering International, Inc. (OII). Dalším zajímavý investiční pohled na věc je následně Helix Energy (HLX). Tato společnost se zaobírá likvidací ropných skvrn.

Vraťme se nyní k faktu, že v posledním týdnu poměrně prudce cena texaské ropy oslabila z bezmála sta dolarů k devadesáti. Situaci podpořilo spíše vyjádření FEDu, než zmíněná rostoucí těžba, avšak tento pokles může ještě chvíli pokračovat a pokud by dosáhl dalšího výraznějšího pohybu, dalo by se zaměřit také na rafinerie. Ty totiž na takových případech dokážou celkem slušně vydělávat. Ceny benzínu v poklesech jen málokdy stíhají ropu. Naopak když ropa roste, cena benzínu se bleskově dostává na další hraniční mety. Jde tedy o fakt, že rafinerie vydělávají prakticky mnohem více v obdobích, kdy nakupují levnou ropu a následně pak prodávají benzín prakticky za stejné ceny. Investor si tak může udělat detailnější náhled na firmy, jako jsou Valero (VLO) a Phillips 66 (PSX).

Další oblasti, které by mohly těžit ze zvyšujících se dodávek ropy a zemního plynu:

Chemický průmysl - například společnosti pro výrobu hnojiv používají obrovské množství energie a jsou jedním z největších odběratelů zemního plynu. Americké a německé společnosti k tomuto používají plyn, Číňané spalují ropu.

Stavitelé železnic - Zde je důležité podívat se na systém železniční infrastruktury v USA. Všechno to jede doslova na sto let zaběhlých kolejích, kdy je zvykem vozit zásoby z pobřeží do středu země. Tento systém však již začíná kolísat, směr se mění a ropa z povrchové těžby nyní proudí směrem k rafineriím u pobřeží. Tento proces na následující dekádu či dvě znamená automaticky vytváření nových spojů a jednoznačně mu bude dominovat železniční výstavba.

Čtěte dále:

100 největších světových firem podle průmyslových odvětví ...


Nové zdroje energie budou mít i nadále své klady a negativa. Nikdo se rád nekoupe v planoucí vodě a nikdo nemá rád mořské plody s 89 oktany, avšak investiční příležitosti toto odvětví i nadále nabízí.


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688