Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.06.2013 19:09:35

Propady na burzách: Dobrá zpráva pro investory?

  

Pokud jste investor, který není zrovna před důchodem, mělo by být vaším největším přáním, aby záchvěvy strachu poslaly do pomyslného odpadkového koše co nejvíce aktiv. Tvrdí to komentátor Wall Street Journalu Jason Zweig.

Slova Bena Bernankeho o uvolňování měnové politiky spustila před měsícem na mnoha trzích výprodeje. Ty zanechaly podle Zweiga některá aktiva stále příliš drahá (dluhopisy s vysokým výnosem), některá trochu atraktivní (protiinflační dluhopisy) a některá, jež stačí "jen utrhnout" (světové akcie).

"Je lehké panikařit, když víte, že to, co považujete za atraktivní, zlevní o dalších 10 %," říká třeba Rob Arnott z kalifornské investiční firmy Research Affiliates.

Místo toho, aby investoři využívali propadů trhů, panicky se přidávají k výprodejům. V době od 1. ledna do 22. května nateklo do fondů, které se zaměřují na dluhopisy s vysokými výnosy, 3,4 miliardy dolarů. Potom přišlo prohlášení Bena Bernankeho o možném konci podpory ekonomiky. Od té doby z těchto fondů odteklo 7,8 miliardy dolarů.

 

Z nouze ctnost

 

"Investoři, kteří by normálně žádné peníze do dluhopisů s vysokými výnosy nedali, houfně nakupovali, protože výnosy byly všude jinde směšně nízké," říká Martin Fridson, který sleduje dluhopisové trhy ve společnosti Fridson Vision z New Yorku. "Vypadá to, jakoby si všichni řekli: Když budu první z trhu pryč, nic se mi nestane. Ale všichni první nebyli. Dluhopisy s vysokým výnosem ještě stále nejsou na férových cenách, chtělo by to další růst výnosů o 0,5 procentního bodu," říká.

Stejně se chovali investoři ve fondech akcií rozvíjejících se trhů (16,2 miliardy dolarů přiteklo za 20 týdnů, 7,8 miliardy bylo za 15 dnů pryč), ve fondech dluhopisů rozvíjejících se trhů (3,8 miliardy tam, miliarda ven) a ve fondech japonských akcií.

Právě na rozvíjejících se trzích a v Evropě vidí nyní analytici díky propadům příležitost. "Během příštích osmi let předpokládáme roční výnos 14,5 % u evropských akcií, u italských a španělských dokonce 20 %. Na rozvíjejících se trzích to bude 11 %," říká Brian Singer z William Blair Macro Allocation Fund.

Nevyplatí se naopak americké akcie. Jejich P/B ratio (poměr ceny akcií a účetní hodnoty) je 2,3, což je o 10 % více než na začátku roku. Stejný poměr u akcií rozvíjejících se trhů klesl díky výprodejům na 1,5. Jsou tedy o třetinu levnější než akcie v USA.

 

Čtěte také:

Vážně?! Trh není jednosměrka

Vážně?! Trh není jednosměrka

Červnové zasedání FOMC je minulostí. Ještě letos možná dojde k omezení programu odkupu dluhopisů ze strany Fedu. Fajn. Akciové trhy ukázaly, jak znepokojeni jsou tradeři tím, že by se něco takového mohlo stát. Jako by s tím zkrátka nikdo nepočítal.

 

  

Týden na trzích podle burzovních grafů: Palacký má pro investory poučení - býci i medvědi tu budou i po QE

Týden na trzích podle burzovních grafů: Palacký má pro investory poučení - býci i medvědi tu budou i po QE

Fed vydal na své poměry jasnou zprávu – letos přijde omezení kvantitativního uvolňování a příští rok jeho ukončení. Přesné datum ale není známé. Ve středu index S&P 500 reagoval ztrátou 1,4 % a ve čtvrtek se přišel panický výprodej o 2,5%. Šlo o největší jednodenní propad od listopadu 2011. Týden tak index zakončil se ztrátou 2,11 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688