TNBiz (TN.cz)
Investice  |  21.06.2013 05:50:08

VELKÝ TEST DETSKÝCH ZMRZLIN: Která je plná ovoce a která jen oslazené vody?

Zmrzlina ve tvaru medvídka, kočičky, obaly plné zvířátek, ale také třeba rakety, aby si na své přišli i kluci prostě dělá z letní pochoutky neodolatelnou záležitost.
 

Jakou vybrat, když nechcete, aby vaše dítě vypadalo jako metráček? Hana Knížková z poradenského centra Výživa dětí radí sáhnout po těch, co mají v sobě tvaroh nebo mléko. Vhodný je také vyšší obsah skutečného ovoce – a nemyslí se tím jahody vyfocené na obalu. Na takové ´zdravé´nanuky ale narazíte jen výjimečně.
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jun2013/1519543.jpg
 

Jeden z těch, co jsme v rámci testu dětských ledových pochoutek zkoumali, měl skoro 10 procent ovoce. Další výhodou bylo, že vážil jen 35 gramů. Právě velikost balení by měla být při výběru podstatnější než roztomilá kočička na obale. Ale říkejte to dětem. Rozhodně snědí vše, co jim dáte. Stodvacetigramový kornout se sušenkou by ale měli dostat opravdu jen výjimečně, třeba pokud je chcete odměnit uprostřed dlouhé túry.
 

Nejhorší variantou jsou pak zmrzliny, ve kterých je ochucená sladká voda. Těm se raději vyhýbejte nebo je potomkům dávejte jen jednou za čas. Naopak ty tvarohové můžete klidně zařadit do jídelníčku jako svačinu.
 

 

Bojíte se éček? Ve zmrzlinách jich je samozřejmě dost. Jak jinak koneckonců zajistit, aby zářily neónově zelenou či oranžovou? Některá barviva ale nemusí zase tak škodit, protože jsou přírodní. Kdo se ale v tom má vyznat? Hana Knížková má jednoduchou radu: "Kupujte ty výrobky, jejichž složení nezabere několik řádků. Čím méně látek, tím menší šance, že budete dítě zatěžovat zbytečnou chemií."

 

 

1. místo: KUBA (PRIMA) Mražený krém v kakaové polevě. Sušina min. 25 %. Tuk 2,5 %
 

Balení: 50 ml/44 g/390 kJ

Energie na 100 g: 982 kJ
 

Složení: tvaroh (min. 50 %), cukr, kakaová poleva/ min 15 % (rostlinný tuk, cukr, kakao, sušená syrovátka, emulgátor: sójový lecitin, čokoládové aroma)/, smetana, voda, sušené odstředěné mléko, glukóza, stabilizátor (E412, E415, E410, emulgátor E47). Výrobek je vhodný pro nemocné celiakií.
 

Hodnocení: "Energetická hodnota je vyšší, ale hodně pozitivní je minimální 50 procentní podíl tvarohu ve zmrzlině. Obsah cukru není vysoký, obsah tuku (vzhledem k charakteru zmrzliny) není tak vysoký. Jako "svačinka" pro děti v horkých dnech se mi jeví jako jedna z nejvýhodnějších."

 

2. místo: TVAROHÁČEK (ALGIDA, Unilever) Mražený krém s rostlinným tukem tvarohový (40 % tvarohu) a ovocná jahodová zmrzlina v kakaové polevě (19,5 %)
 

Balení: 60 ml/42 g/460 kJ
 

Energie na 100 g: 1100 kJ
 

Složení: odtučněný tvaroh (22 %), cukr, voda, rostlinný olej, jahodová šťáva (10,5 %), glukózo-fruktózový sirup, odtučněné mléko, dextróza, kakao, rostlinný olej (sójový), sušená syrovátka, emulgátor (E471, sójový lecitin,), regulátor kyselosti (k.citrónová), stabilizátory (E410, E412, E407), aroma, stopy arašídů
 

Hodnocení: "Energetická hodnota je vyšší, ale pozitivní je, že největší podíl ve zmrzlině tvoří odtučněný tvaroh, obsah cukru není tak vysoký. Zmrzlina obsahuje i vyšší obsah tuku, při takovém obsahu by bylo vhodné vědět, o jaký olej se jedná. Jako svačinka na zpestření pro aktivnější děti? Proč ne..."

 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jun2013/1519540.jpg

 

3. místo: MÍŠA (TIPAFROST a.s, prodejce Unilever) Mražený tvarohový krém s kakaovou polevou
 

Balení: 55 ml/530 kJ
 

Energetická hodnota na 100 g: 1100 kJ
 

Složení: tvaroh (53 %), kakaová poleva (18 %) /rostlinný tuk, cukr, kakao ( 9 %), sušená syrovátka, sojový lecitin, aroma/, cukr, smetana, sušené odtučněné mléko, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (alginát sodný, karagenan, karubin, guma guar). Může obsahovat stopy ořechů.
 

Hodnocení: "Energetická hodnota je vyšší, ale velmi pozitivní je obsah tvarohu (53%), sympatický je také obsah bílkovin a nižší obsah sacharidů. Vyšší je obsah tuku, ale jako svačinka pro děti s ohledem na složení patří mezi nejvýhodnější.
 

 

4. místo: HELLO KITTY (Nestlé) Mražený krém s rostlinným tukem vanilkový a mražený jahodový krém
 

Balení: 35 ml/24 g/159 kJ
 

Energetická hodnota na 100 g: 662 kJ
 

Složení: odtučněné mléko, voda, cukr, jahodové pyré (8,2 %), rostlinný tuk, sušený glukózový sirup, glukózový sirup, sušená syrovátka, jahodová šťáva z koncentrátu (1,7 %), emulgátor (E471), stabilizátory (E412, E410, E 407a), regulátor kyselosti (E330), koncentrát šťávy z červené řepy, aromata
 

Hodnocení: "Zmrzlina má (také díky velikosti porce) nízkou energetickou hodnotu, sympatický je obsah jahodového pyré, obsah sacharidů i tuků není vysoký. Ve své kategorii se jeví jako jedna z výhodnějších pro mlsání dětí."
 

JAK DOPADLY OSTATNÍ ZMRZLINY, KTERÉ JSME TESTOVALI? CELÝ TEST NAJDETE NA DOMA.CZ
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jun2013/1519539.jpg
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688