TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.06.2013 10:00:39

Známe výsledky letošních maturit. V čem maturanti pohořeli a co se jim podařilo?

Ve srovnání s rokem 2012 se, ale počet neúspěšných v českém jazyce snížil z 10,0 procenta na 6,4 procenta. U matematiky se ale množství neúspěšných zvýšilo o 4,9 procenta. V odborné veřejnosti se také často hovoří o tom, zda by státní zkouška z matematiky neměla být povinná na všech typech škol.

„Podle našich analýz a studie proveditelnosti by se povinná zkouška z matematiky dala realizovat nejdříve v roce 2020,“ řekl ministr školství Petr Fiala s tím, že se ale ministerstvo nechce vrátit k tomu, že by si studenti mohli vybírat ze základní a vyšší úrovně, jak tomu bylo v minulých letech.

Drobné zlepšení nastalo u zkoušky s cizího jazyka a to zhruba o půl procenta, přesto byla neúspěšnost podle ministra školství Petra Fialy dosti vysoká.

„Neúspěšnost v cizích jazycích nebyla zdaleka tak vysoká. V řádném termínu ji nesložilo pouze 7,9 procenta maturantů a u mateřského jazyka je neúspěšnost ještě nižší (6,4 procenta),“ říká ředitel CERMATu Jiří Zíka.

Velké problémy se složením společné části maturitní zkoušky měli žáci Středních odborných učilišť bez nástaveb. Tam „čistá“ neúspěšnost dosáhla hodnoty 35,8 procenta. U Středních odborných škol bez nástaveb byl neúspěšný každý čtvrtý student (25,9 procenta), o SOŠ technických a ekonomických pak 17, 9 procenta. Naopak u gymnázií byla úspěšnost 97,3 procenta.

Studenti si stěžují, ale méně než minulých letech
Do 30. června se mohou maturanti, kteří jsou nespokojeni s výsledky, odvolat na krajském úřadu. Nebo přímo na ministerstvu školství. K 20. červnu se zatím odvolalo proti výsledkům maturit 3129 maturantům a to nejčastěji proti didaktickým testům (2425 odvolání). „V současné chvíli je zpracována zhruba čtvrtina,“ uvedl ministr školství Fiala.
Česká školní inspekce řešila několik podnětů, kdy studenti i učitelé podváděli. „Systematicky se na tyto školy zaměříme v příštích letech,“ říká Jindřich Fryč, náměstek ministra školství.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688