Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  18.06.2013 11:57:37

ČNB: Český finanční sektor zůstává stabilní, ale rizika přetrvávají

·         Český finanční sektor zůstal v roce 2012 a v prvním čtvrtletí roku 2013 i přes pokračující ekonomickou recesi stabilní

·         Hlavním rizikem pro českou ekonomiku v následujících dvou letech zůstává výraznější propad ekonomické aktivity vedoucí ke zhoršení příjmů podniků a domácností

·         Pokračující ekonomické zpomalení zvyšuje riziko růstu úvěrových ztrát bankovního sektoru a poklesu schopnosti vytvářet výnosy k jejich krytí

·         Banky, pojišťovny a penzijní fondy zůstávají dle provedených zátěžových testů nadále vysoce odolné i vůči velmi nepříznivému vývoji

Finanční sektor v České republice zůstává stabilní a vysoce odolný proti vnějším rizikům. Bankovní sektor, základ finančního systému, je nadále zdravý, kapitálově dobře vybavený a podle přísných zátěžových testů je schopen odolat velmi silným šokům. Největší hrozbou pro udržení finanční stability v ČR je pokračující a prohlubující se propad ekonomické aktivity, vyplývá ze Zprávy o finanční stabilitě 2012/2013, kterou dnes zveřejnila Česká národní banka.

„Bankovní sektor je stabilní a odolný, avšak rizika pro další vývoj spatřujeme zejména v případě pokračování nebo dokonce prohlubování ekonomické recese. Na finančních trzích pak vidíme určitá rizika spojená s honbou za výnosem,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Hlavním rizikovým scénářem pro českou ekonomiku pro nejbližší dva roky zůstává výraznější propad ekonomické aktivity. Ten by dále zhoršil příjmy podniků a domácností, kterým by po několikaletém ekonomickém útlumu české ekonomiky mohly začít docházet finanční rezervy ke splácení dříve přijatých závazků. Uvedený nepříznivý vývoj by vedl ke snížení schopnosti tyto závazky splácet a ke zhoršování kvality úvěrového portfolia bank. ČNB bude proto věnovat úvěrovému riziku a odolnosti bank proti němu zvýšenou pozornost.

Na základě zjištěných rizik byla odolnost bank, pojišťoven a penzijních fondů testována s využitím alternativních scénářů budoucího ekonomického vývoje. Základní scénář reprezentuje vývoj, který považuje ČNB za nejpravděpodobnější. Zátěžový scénář Vleklá deprese zachycuje dlouhotrvající propad domácí ekonomické aktivity pro příští tři roky. Zátěžový scénář byl rozšířen o další citlivostní analýzy, které doplňují škálu možných rizik.

Zátěžové testy ukázaly, že bankovní sektor disponuje dostatečným kapitálem, který umožňuje vstřebat negativní šoky a udržet celkovou kapitálovou přiměřenost dostatečně nad 8% regulatorní hranicí, a to  případě všech uvažovaných variant nepříznivého vývoje. Rovněž pojišťovny a penzijní fondy obstály v zátěžovém testování, především kvůli vysoké úrovni svého kapitálu.

Segment družstevních záložen je stále hodnocen jako rizikový, přetrvávající hrozbou je zejména udržování relativně vysokých úrokových sazeb vkladů v období nízkých úroků, což vede k poskytování rizikovějších úvěrů. Některé subjekty v tomto sektoru vykazují výrazně nižší obezřetnost svého podnikání. „Družstevním záložnám budeme nadále věnovat zvýšenou pozornost a dávat podněty k regulatorním změnám,“ upozornil guvernér Singer.

Marek Petruš

Ředitel komunikace a mluvčí ČNB

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688