BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  08.06.2013 23:56:07

Nový titul na BCPP (bližší info o společnosti Borealis)

Jak již v úterý zveřejnila pražská burza, v pondělí 10.6. se rovnou na prestižním „prime trhu“ začnou duálně obchodovat akcie společnosti Borealis Exploration Limited (Borealis). Na svém domovském trhu v USA se přitom obchodují léta jen na OTC. Firma ani nevstupuje na BCPP formou sekundární nabídky akcií. Není totiž ani jejím zvykem získávat tímto způsobem finanční prostředky. Z hlediska hospodaření se z pohledu ostatních emisí obchodovaných na prime trhu také bude jednat o naprostou abnormalitu. Společnost totiž v současnosti, resp. v posledních letech nevykazuje žádné příjmy. Tímto však zajímavosti nekončí... 

Přestože historie Borealis sahá až do roku 1968 se zaměřením na nerostné suroviny, její novodobá činnost je totiž již naprosto odlišná. Borealis lze nyní jistě označit za tzv. start up. Staví totiž na svých průkopnických vizích, které hodlá průmyslově využívat a výrazně tak zhodnotit své investice. Nápady pocházejí z týmu hlavního vědce skupiny Jonathana Edelsona. Řada projektů se v současnosti zdá science fiction, nicméně část z nich již byla laboratorně odzkoušena a jeden se blíží k uvedení do provozu. Obecnou filozofií společnosti je investovat do projektů s budoucí možnou výraznou návratností. Borealis dokonce konkrétně uvádí zjednodušený příklad, že investuje nejméně 100 tis. USD do investiční příležitosti, která vykazuje potenciál čisté návratnosti nejméně 1 mld. USD za předpokladu, že šance na úspěch jsou dle managementu nejméně 10 tis.:1.

Každý vývoj průkopnického nápadu samozřejmě stojí nemalé prostředky. Financování je uskutečňováno zejména z prostředků získávaných prodejem části akcií v dceřiných společnostech. Těch společnost majoritně vlastní celou řadu, přičemž každá z nich je zaměřena na konkrétní produkt. Akcie dcer v privátních nabídkách mj. kupují i partneři, kteří se podílejí (i finančně) na vývoji či příp. na budoucí výrobě následných produktů.

Nejblíže k uvedení do praktického života je motor Chorus, resp. jeho využití pro pohon letadel při popojíždění, kterým se zaobírá dceřiná společnost WheelTug. V té zprostředkovaně Borealis vlastní zhruba 89 %. Konkrétně akcií WheelTug se dosud prodalo mezi investory za více jak 26 mil. USD. Firma tak má již asi 500 akcionářů. WheelTug již také získal od řady leteckých společností předobjednávky daného zařízení s pracovním názvem M-2 pro 549 letadel. Komercializaci produktu očekává v příštím roce, v návaznosti na získání nutné certifikace pro použití od US Federálního úřadu pro letectví (FAA). V polovině června se firma také zúčastní aerosalonu v Paříži. Produkt M-2 dle firmy může u běžných letadel typu Airbus A320 či Boeing 737NG přinést 80 % úsporu paliva při „parkování“. Roční úspora na nákladech u letounu tak může dle firmy přesáhnout 700 tis. USD. Boeralis předpokládá, že do roku 2020 bude více než 20 tis. letadel v civilním letectví požadovat nebo již využívat WheelTug. Své jistě ambiciózní cíle zakládá i na plánovaném zavádění přísnějších emisních limitů.

Právě na rozvoj zmiňovaného produktu se firma nyní primárně zaměřuje. Dalšími koncepty vývoje jsou však i zařízení pro efektivní a ekologicky čistou výrobu elektrické energie a pro chladící a mrazící zařízení. V tomto směru se jedná o produkty s názvy Power Chips a Cool Chips. Od Power Chips očekává, že bude schopen vyrábět elektrickou energii kdekoliv, kde je zdroj tepelné energie, tj. např. i za pomoci lidského těla. Daná technologie má dosahovat daleko vyšší efektivity než jakékoliv jiné konkurenční.

Tak jako tak na BCPP tedy přichází naprosto atypická společnost. Že by pomohla pozvednout likviditu jistě čekat nemůžeme. Vždyť i na domovském trhu v USA se v posledních 3 měsících denně zobchodovalo v průměru zhruba 800 akcií. A že by se zahraniční akcionáři hrnuli do Prahy obchodovat s titulem v korunách, lze predikovat také jako málo pravděpodobné. Vize a nápady společnosti však jistě stojí za pozornost a kdoví, zda se díky nim s firmy v budoucnu nestane i gigant po vzoru technologického Applu. Vše má samozřejmě ale svá rizika… Listing titulu v Praze tak nyní spíše může zvýšit povědomí o firmě a následně přilákat střední či větší investory k investici do samotných dceřiných společností.

Ke kurzovému vývoji akcií Borealis na OTC možno uvést, že v posledním roce zaznamenaly poměrně výrazný rozsah 4,50-17 USD. Titul totiž vyskočil loni v létě, když firma právě v Praze na letišti úspěšně odzkoušela zmiňovaný produkt M-2. Následně se titul již ustálil v pásmu zhruba 8-9 USD. Po úterním oznámení příchodu na BCPP se následně ve čtvrtek probudil a poskočil nad 11 USD. V pátek zakončil na 10,51 USD, tj. na cca 203 . Tržní kapitalizace společnosti tak aktuálně dosahuje zhruba 52,5 mil. USD.

J. Zendulka







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688