eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  06.06.2013 09:44:35

Stručné shrnutí US trhů dne 5.6.13 – DJIA se potopil pod 15 tis. bodů

Středeční US seance již podruhé za sebou naznačila korekční nálady, když tentokrát způsobily údaje ekonomických dat o (ne)růstu v privátních pracovních místech a stálá nejistota o dalším pokračování objemu a timingu stimulační aktivity FED formou QE.

Program makrodat byl poměrně bohatý a také ovlivnil způsob obchodování, neboť některé položky nedokázaly alespoň vyrovnat či překonat očekávání.

Podle ekonomického kalendáře to byly indikátory ADP Employment (počet nových pracovních míst v privátním sektoru) za květen s horším výsledkem 135 tis. oproti očekávání 157 tis., produktivita práce vykázala za 1.Q. růst 0,5% podle předpokladů. Ovšem hrubě se nevyvedl indikátor nákladů na jednotku práce za 1.Q. s poklesem o -4,3%, když předpoklady zněly na nárůst o 0,6%. K dalším ukazatelům patřily tovární objednávky za duben s nárůstem o 1,0% vs. očekávání 1,6% a také ISM Services (služby) za květen s cifrou 53,7 bodů vs. odhad 53,5 bodů. celý program byl zakončen zásobami ropy a reportem Béžová kniha FED za červen.

Tento report 12 regionálních center prokázal, že US ekonomika roste mírným resp. umírněným tempem od začátku t.r. Za období duben až konec května se report příliš nelišil od předchozích dvou. Dallas FED byl jediným z 12 center hlásících silný ekonomický růst. Byly zmíněny i dopady v krácení obranných výdajů (případ Boston a Richmond FED).

Hlavní US akciové indexy tudíž reagovaly sestupem na následující bodové stavy: DJIA 14960,59 bodů (-1,43%), Nasdaq Composite 3401,48 bodů (-1,27%) a SP 500 1608,90 bodů (-1,38%). V případě blue chips indexu DJIA se jedná o nejhorší výkon od 15. dubna t.r.

Na komoditních trzích si ropa i zlato shodně mírně oslabily a výnos benchmarkového státního dluhopisu v závěru rovněž poklesl na 2,087%. Pohled na aktuální obraz komodit vypovídá o tom, že ropa se nachází na kursu 93,97 USD za barel a zlato je na ceně 1391,50 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3116, tj. posílení společné měny EUR.

Čtvrteční trading se bude zakládat na dalších spekulacích kolem působení US centrální banky formou kvantitativního uvolňování, tj. odkupů státních dluhopisů a MBS. K tomu je třeba kalkulovat s pravidelným makroúdajem o úvodních požadavcích v nezaměstnanosti Initial Claims s očekáváním 347 tis. (pokračující požadavky mají činit 2,960 mil.). Dále to bude Challenger Job- Cuts za květen, oznámení Bank of England a ECB o dalším směru měnové politiky. K dalším informacím patří Bloomberg Consumer Comfort Index, vystoupení zástupce FED S. Bloom Raskin a oznámení Treasury o realizaci aukcí dluhových produktů se splatností 3M, 6M, 3Y, 10Y a 30Y Bond.

Na asijských trzích pokračuje rovněž korekční duch a Nikkei 225 zavřel -0,85%, HangSeng je -0,82% a Shanghai Composite skončil -1,27%.

Indikace US futures se pohybují v kladných teritoriích a DJIA je +38,0 bodů, Nasdaq 100 je +7,0 bodů a SP 500 je +5,0 bodů.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688