Okénko investora  |  05.06.2013 16:50:52

Japonský Armageddon (Abegeddon)

Expanzivní měnová politika, do níž se země vycházejícího slunce letos pustila plnou parou vpřed, přinesla sebou několik otazníků, jejichž nejasné řešení podkopává důvěryhodnost japonských politiků v čele s premiérem Shinzem Abe. Jedním z takových nevyzpytatelných vedlejších efektů je volatilita na trhu dluhopisů, jejichž výnosy se od začátku dubna zdvojnásobily.

Japonská měnová politika

Japonská centrální banka (BoJ) na svém dubnovém zasedání (4. 4. 2013) výrazně zasáhla do tehdejšího chodu monetární politiky země. Po téměř 15 letech deflace si předsevzala docílit 2% růstu cenové hladiny, a tak se zavázala, že každý rok v průběhu následujících dvou let zvýší množství peněz v oběhu (měnovou bázi M1) o 60 až 70 biliónů jenů (cca 700 miliard dolarů), čímž by se celková nabídka jenů (JPY) měla do dvou let zdvojnásobit. Téměř 70 % z této částky půjde na nákup státních dluhopisů s průměrnou dobou splatnosti 7 let.

Když rozložíme sumu 70 bilionů jenů, neboli 700 miliard dolarů, (při kurzu USD/JPY = 100) do 12 měsíců, tak získáme hodnotu 58,3 miliard dolarů, což je měsíční objem peněz, který by měl proudit do japonské ekonomiky. Pro srovnání USA nyní uvolňují 85 miliard dolarů měsíčně, což je o 45 procent více než Japonci. Srovnáme-li si tyto dvě země co do velikosti (vyjádřené pomocí HDP), tak Japonsko vyprodukuje cca 40 % toho co USA.

Japonská centrální banka (BoJ) chce tak urputně dosáhnout růstu cenové hladiny, že kromě navýšení množství peněz v oběhu přistoupila i ke změně tzv. transmisního mechanizmu. To znamená, že k dosažení svého cíle (inflace) již nebude používat nástroj diskontní úrokovou sazbu, ale měnovou bázi M1.

Obr. Vývoj výnosů japonských 10letých státních dluhopisů od 1. 1. 2012 po současnost
 

Japonsko dluhopisy

Proč výnosyjaponských státních dluhopisů rostou? Investoři buď Japonsku nevěří, anebo již do výnosů započítávají inflační očekávání.

Důvodů a vysvětlení je několik. Jedním z nich je, že investoři nyní preferují investice do japonských akcií, které nabízejí lukrativnější výnos než dluhopisy. Japonský akciový index Nikkei posílil od dubna 2013 přes 10 procent a od začátku letošního roku si připsal více než 40 procent. Dalším důvodem odlivu kapitálujaponského trhu dluhopisů je preference obligací z jiných zemí například z USA. Ty nabízejí téměř o procento vyšší výnos při nižším riziku země (lepším ratingu). Investory může rovněž odrazovat vstup na trh, který je momentálně výrazně ovládán BoJ jakožto největším nákupcem státních bondů. Jiným vysvětlením je, že obchodníci již začínají do výnosů dluhopisů kalkulovat inflační očekávání.

Japonské centrální bance se k růstu výnosů cenných papírů těžce vyjadřuje a zaujetí jednoznačného postoje k této situaci není jednoduché.  Kdyby BoJ přiznala, že růst výnosů odráží růst inflačních očekávání, tak by se jednou rukou plácala po rameni, že se ji daří dosahovat svého cíle v podobě plánovaného růstu cenové hladiny, ale na druhé straně by si rovněž vrazila facku, protože by přiznala, že se její kontrole vymyká trh,  jenž by měla svými masivními nákupy ovládat. Naopak kdyby připustila, že je se současným vývojem výnosů bondů nespokojená, zavrhla by tím své úsilí dosažení inflace.  Japonská centrální banka nyní jenom deklaruje, že je připravena operativně působit na straně nákupu na trhu dluhopisů co do výše objemu a různé délky splatnosti těchto papírů.

Obr: Vývoj japonského finančního trhu od nástupu nové vlády pod vedením premiéra Shinza Abeho a zavedení masivní expanzivní politiky. Domácí měna (JPY) oslabuje, akciový trh posiluje, výnosy ze státních dluhopisů rostou.

Japonsko finanční trh
Dluh Japonska je přes 210% HDP. Růst výnosů dluhopisů = růst nákladů zadlužení státu

roce 2012 dosáhl dluh země vycházejícího slunce výši 997 bilionů jenů, což je více než 210 procent HDP a více než 80 000 USD na hlavu. Dosud vytvářely velkou část poptávky po japonském dluhu právě domácí subjekty. Ty neměly motiv při deflaci utrácet, a tak rády investovaly své naspořené prostředky do bezpečných aktiv, které jim při zohlednění negativní cenové hladiny nabízely i celkem slušný reálný výnos.

Cílem současné politiky je odstartovat růst inflace a tím přimět občany více utrácet. Změna spotřebního chování spolu s klesající populací (obyvatelstvo stárne) sníží domácí poptávku po bondech. Nižší nákupní zájem může vyhnat výnosy těchto aktiv nahoru a to zejména poté, co BoJ ukončí svůj měnový program.  Na růst nominálních výnosů mohou rovněž působit i nové inflační tlaky, jichž chce BoJ docílit.

Kdyby se nakonec japonské vládě přeci jenom podařilo změnit spotřební chování lidí a ti by začali preferovat spotřebu před úsporami, otevřela by se před ní další neznámá komnata.  A tou je, kdo bude poptávat státní dluhopisy respektive dluh státu, když lidé přestanou spořit a začnou utrácet.

Průměrná výše inflaceJaponsku byla v posledních letech kolem mínus 0,5 procenta a 10 leté dluhopisy nabízely cca 1 procentní nominální výnos, což je ve výsledku reálných 1,5 procenta. Nyní plánuje Tokio dosáhnout 2 procentní inflace. Při zachování 1,5 procentního reálného výnosu by nominální výnosy dluhopisů musely vyskočit na 3,5 procenta. To ve výsledku rovněž znamená nárůst výpůjčních nákladů zadluženého státu o 2,5 procenta ročně.

Aktuální výpočty říkají, že narostou-li náklady financování státního dluhu o 1 procento, tak to pohltí 23 procent daňových příjmů. U 2,5 procentního růstu nákladů v důsledku inflace by bylo ve hře přes 50 procent daňových příjmů státu, které by byly vynaloženy jenom na placení úroků ze státního dluhu.

Kroky, k nimž země vycházejícího slunce přistupuje, jsou na hraně ekonomické kapacity státu. Rostoucí inflace, změna spotřebního chování občanů, kteří by měli místo spoření utrácet, stárnoucí populace, vyšší požadavky na výnosy ze strany zahraničních investorů, to vše směřuje k odlivu hlavně domácí poptávky a následnému růstu úroků státních dluhopisů. Na ty jsou právě velmi citlivé úrokové náklady obrovského státního dluhu, který jak již bylo uvedeno výše, je schopné zhltnout až polovinu daňových příjmů.

Na tomto místě se nabízí otázka, jestli chce Japonsko skutečně dosáhnout svého 2procentního inflačního cíle.

Michala Moravcová

Michala Moravcová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze obor Finance. Působila ve společnosti WOOD & Company v Praze, kde pracovala jako trader na akciových trzích. Specializovala se zejména na trhy střední a východní Evropy. Momentálně pracuje jako analytička finančních trhů ve společnosti Bossa. Součástí její práce je analýza domácí i zahraniční makroekonomické situace a její vliv na finanční trhy, zejména na forex. Věnuje se ekonomickému vzdělávaní veřejnosti a publikaci ekonomických článků.

Logo BossaSpolečnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688