TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.06.2013 11:25:20

Pozor na vodu ze studní! Bude kontaminovaná

„Pokud studna byla povodní zasažena, je nutné provést kompletní sanaci,“ radí hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. V takovém případě může čištění zbavit studny jenom nejhoršího bláta a kalu, protože ještě dlouho po katastrofě do zdroje pitné vody může přitékat z okolí jenom kontaminovaná povodňová voda.

Nejdůležitější je čištění příliš neuspěchat a počkat, až hladina ve studních opadne, protože když je za stěnou studny hladina podzemní vody ještě příliš vysoko, může při předčasném čerpání rozdíl tlaků přetlačit váhu zeminy, dostat ji do vznosu, vyplavit z ní drobné části a vytvořit dutiny, do nichž se studna zhroutí.

Do takové studny je nebezpečné vstoupit, bylo by jí možné opravit jenom za nákladného odvodnění a často nezbude nic jiného, než ji zasypat čistě vypraným štěrkem a vyhloubit co nejdále od ní studnu novou. Podobně se chovají i zaplavené sklepy, jenže v jejich případě může netrpělivost při čerpání ohrozit celý dům.

 

Za jak dlouho bude studna znovu použitelná

Kolik času je potřeba, než můžete vodu ve studnách po záplavě znovu použít, to záleží na tom, čím vším řeka po cestě protekla. Tvrdí se, že k přirozenému odumírání bakterií a mikroorganismů dochází v horninovém prostředí zhruba za padesát dnů. Pokud řeka nepotkala cestou žádné chemičky, jenom mršiny a tyfové bakterie, je šance, že se zhruba po dvou měsících podzemní voda v horninovém prostředí sama přečistí.

Spoléhat na to ale nelze, protože samočisticí schopnost zeminy závisí na mnoha faktorech a může být snížena, či dokonce zničena chemickým znečištěním, nebo trvalým přetěžováním. O používání studny je proto třeba rozhodnout až na základě výsledků rozborů vzorků vody.

Pokud provádíte očistu a desinfekci studny svépomocí, provádějte ji za přítomnosti nejméně tří lidí. Pracovník sestupující do studny musí být vybaven osobním zajištěním proti pádu a odborníci doporučují, aby ho po celou dobu činnosti navázaného na laně zajišťovali nejméně dva lidé, kteří se nesmí zabývat ničím jiným a jsou tělesně zdatní. 

Studna, aby vyhovovala platným normám, musí být chráněna jílovým těsněním mezi stěnou výkopu a skružemi do hloubky nejméně 2,5 metru. V zaplavovaném území musí toto těsnění sahat do hloubky nejméně tři metry a plášť studny musí být vyzděn nejméně 30 cm nad hladinu stoleté vody.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688