Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  04.06.2013 23:15:07

Milosrdná Evropská unie

Nick Beecroft, hlavní analytik Saxo Bank.

Zdá se, že Evropská unie začíná mít slitování. Nekonečná vlna úsporných opatření měla za následek pouze to, že nás zahnala do kouta. Například jihoevropské ulice se zaplavily protestujícími, což zřejmě bude i nadále pokračovat. Co je však horší, zoufalí Evropané začali po svých vládách požadovat, ať se vzdají eura nebo dokonce vystoupí z Evropské unie. Tyto myšlenky začali nejprve šířit populisté, které postihla protiněmecká horečka.

Vybraní členové eurozóny dostali milost a pokuty jim byly odpuštěny

Summit Evropské unie, který se konal minulý týden, nakonec přinesl řadě států úlevu. Co se týče jádra eurozóny, Francie, Itálie, Španělsko, Nizozemsko a Belgie nakonec dostaly dodatečný čas na to, aby stlačily svůj deficit pod 3 procenta HDP. A odklad se týkal také zemí z širšího okruhu EU, konkrétně Polska a Maďarska. V časech, kdy Evropská centrální banka (ECB) volá po přísném dodržování pravidel a pokání, však jejich přehlížení a plošné odpouštění pokut zní až neuvěřitelně. Třeba Belgie měla dostat pokutu za nesplnění rozpočtových cílů. K tomu však taky nedošlo.

Jak už jsem se zmínil minule, vše je jen politickou hrou a pokusem o nalezení křehké rovnováhy v metodě cukru a biče. Evropská unie chce přesvědčit své ovečky, aby se neoddělovaly od stáda. Této hry se samozřejmě účastní i ECB a její tíživé svědomí, německá Bundesbanka.

Klíčové budou volby v Německu

Velmi zajímavou fází celé hry pak bude konec léta, kdy se v Německu otevřou volební místnosti. Společnou evropskou měnu přitom může těšit předpověď, že vláda s antievropskými náladami s největší pravděpodobností nevznikne. To však není žádné překvapení. Zvlášť když si vezmeme, že podstatná část německých voličů si konec eura nepřeje a naopak by v eurozóně ráda zůstala. (Mnohem méně Němců je už ale pro to, aby platili dluhy periferních států eurozóny nutné k přežití jižního křídla.)

Nejvyšší sázky nyní padají na velkou koalici mezi středopravou CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a středolevou stranou SPD. Pokud se tato předpověď nevyplní, určitě se zopakuje současná koalice mezi CDU/CSU a liberální FDP. Navíc vysoce nepravděpodobná levicová nebo rudo-zelená koalice by byla eurozóně nakloněná ještě více. V tomto případě by se pak otevřela cesta k vydávání společných evropských dluhopisů. Politici z hlavního proudu dosud tuto možnost vždycky odmítali, neboť veřejnost byla spíše proti. Jenže pokud se Merkelová ve volbách opět prosadí, nedal bych ruku do ohně za to, že něco podobného za další rok nezkusí.

Všichni ale víme, že nevyhnutelně dojde ke dvěma událostem. Tou první je, že bez vytvoření fiskální unie nebude euro s největší pravděpodobností za dalších pět let existovat. A zadruhé, euro je a vždycky bylo pro Německo dobrou volbou. Z toho nám vyplývá jen jeden závěr (a tady bych si s dovolením vypůjčil slova šéfa ECB Maria Draghiho): pro záchranu eura podnikneme všechny možné kroky, a to za jakoukoliv cenu.

Co se tedy bude dále dít s ECB a jejími zápornými sazbami? Očekával bych, že Rada guvernérů ECB se do 6. června nebude pouštět do žádných novinek, ať už nekonvenčně konvenčních nebo konvenčně nekonvečních. A to přesto, že se objevilo pár záblesků lepších čísel (například index PMI). Představitelé ECB totiž věří, že ta hlavní vlna postupného oživení přijde až ve druhé polovině roku. Proč by tedy měli plývat svou zbývající municí (navíc už celkem vystřílenou), když to není vůbec potřeba? Totéž by se zřejmě dalo říct také o Velké Británii. Za toto vystřízlivění možná můžeme poděkovat americké ekonomické lokomotivě.

Dolar jde stále nahoru

Pokud se podíváme za oceán, vidíme, jak jdou výrazně nahoru výnosy. Reakce trhů teď ale ekonomickým datům příliš neodpovídají. Podle americké centrální banky Fed bychom se měli zaměřit na čísla k nezaměstnanosti a inflaci. Pokud jsou slabá, pak k zásadnímu obratu k horšímu stejně nedojde. Alespoň jsme se totiž dostali přes hlavní překážky, konkrétně fiskální útes, růst daní ze mzdy nebo třeba dluhový strop. Fed by však nad vším negativním jen mávl rukou a tvrdil, že je třeba počkat na klíčová data z nadcházejících měsíců. Pak se totiž podle něj ekonomika určitě zotaví, což zvedne nahoru i úrokové sazby.

I když to zlehčuji, je třeba počítat s tím, že výnosy mohou klesnout. Akciové trhy se totiž mohou při pohledu na současné vyhlídky vylekat. Celkové zdraví ekonomiky ale snad dlouhodobějšímu propadu akcií zabrání.

Ze všeho tak těží americký dolar, jelikož úrokové sazby se v nebližší době měnit nebudou. Alespoň ne ve světě G7.

Příspěvek Milosrdná Evropská unie pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688