BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.06.2013 19:55:00

VIDEO: Týdenní výhled pro EUR/USD (4.6.2013)

Hlavními událostmi tohoto týdne, a to nejen na americkém kontinentu, budou . páteční data z trhu práce v USA. Právě ta jsou jedním z klíčových ukazatelů, které sleduje americká centrální banka (Fed) při svém rozhodování o délce a výši trvání programu měnového uvolňování (QE). Právě snížení nezaměstnanosti bylo hlavním cílem QE, které by mělo být ukončeno v okamžiku, kdy bude americká ekonomika dostatečně silná na to, aby vytvářela nové pracovní příležitosti bez podpory Fedu a jeho tisku peněz. Takovémuto stavu by měla odpovídat situace, kdy USA měsíčně vytvoří 200 000 nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. To se největší světové ekonomice letos podařilo jenom jednou, a to v únoru (NFP zpráva bude zveřejněna v pátek ve 14:30).

Ukončení programu měnového uvolňování zatím nesignalizuje ani druhý makroekonomický ukazatel inflace. Index PCE (Personal Consumption Expenditures) minulý týden ukázal, že cenová hladina v dubnu v meziměsíčním srovnání stagnovala a meziročně stoupla o 1,05 procenta, což je vzdálená hodnota od 2 procentního inflačního cíle.

Ačkoli současná makroekonomická data nenaznačují, že již přišel čas na snížení objemu nákupu dluhopisů ze strany Fedu, akciové trhy podléhají výprodejům. Zdá se, že obavy mezi investory, které rozpoutaly výroky některých členů bankovní rady ohledně blížícího se konce QE, jsou natolik silné, že obchodníci nehledě na data část svých zisků raději uzavírají a své dlouhé pozice obezřetně prodávají.

Na evropském kontinentu bude z pohledu fundamentů klíčový čtvrtek, kdy ve 13:45 zasedá Evropská centrální banka (ECB), která bude rozhodovat o výši úrokových sazeb. Následně pak ve 14:30 následuje tisková konference, na které bude šéf ECB Mario Draghi odpovídat na dotazy novinářů.

ECB na svém posledním květnovém zasedání snížila základní úrokovou sazbu o 25 bodů na 0,50 procenta. Předpokládáme, že ačkoli některé hlasy upozorňují na to, že ECB by ve čtvrtek mohla k dalšímu snížení sazeb přistoupit, což by znamenalo sesmyknutí diskontní sazby do negativního teritoria, k takovému kroku ve čtvrtek nepřistoupí.

Kromě zasedání ECB budou tento týden pro vývoj evropského finančního trhu důležitá data indexu nákupních manažerů (PMI) (středa), maloobchodní tržby (středa), aukce španělských a francouzských 10letých dluhopisů (čtvrtek), německé průmyslové objednávky (čtvrtek) a německá průmyslová výroba (pátek).

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688