eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  03.06.2013 15:39:09

Stručná situace Wall Street: snaživý opening 3.6.13

Úvodní pondělní a zároveň první červnová seance je předznamenáním silného obchodního týdne, který bude zvláště náročný z pohledu reakce trhů na reporty zásadních makrodat, které ve svém pátečním závěru vyvrcholí údaji o trhu práce, tj. tvorbě nových pracovních míst a celkové nezaměstnanosti.

Trocha statistiky na ukončení měsíce května t.r. charakterizuje dosavadní výkonnost indexů od začátku roku 2013, která je navýsost pozitivní. Blue chips index DJIA posílil již o +15,32% a širší index SP 500 je výše o +14,33%.

Již dnešek napovídá, že přicházejí a budou přicházet před hlavními burzovními hodinami informace tvořící možný rámec pondělního tradingu. Podle US ekonomického kalendáře to jsou údaje PMI Manufacturing Index za květen s výsledkem 52,3 bodů vs. předchozí údaj v dubnu na úrovni 52,1 bodů, po otevření trhů ISM Manufacturing Index za květen s očekáváním 50,9 bodů, náklady na výstavbu za duben s předpokladem 1,1%, prodeje aut a oznámení US Treasury o realizaci aukcí dluhových produktů se splatností 4W, 3a 6M.

Finální verze HSBC PMI indexu v Číně prokázala zpomalení tohoto sektoru v zemi, když index klesl na 49,2 bodů z předchozích 50,4 bodů (flash byl na úrovni 49,6 bodů). Revize směrem dolů tak potvrdila oslabení aktivit na konci května t.r. a to vlivem poněkud rozdílných podmínek domácí poptávky. Čínský oficiální PMI rostl více než se očekávalo na 50,8 bodů v květnu t.r. (o 0,20 bodů více než v dubnu). To naopak sděluje, že druhá největší ekonomika světa se může stabilizovat.

Německu se Manufacturing PMI Index dostal blízko hranice 50,0 bodů, konkrétně na 49,4 bodů za květen oproti dubnovým 48,1 bodů. Působilo rostoucí výkon produkce a nové zakázky. Stejně tak dokázal se navýšit PMI Manufacturing Index v eurozóně na 15-ti měsíční maximum s číslem 48,3 bodů (flash 47,8 bodů) za květen vs. dubnový údaj 46,7 bodů. Tím data napovídají, že HDP bude pravděpodobně klesat za 2.Q. o -0,2% podle Markit.

US automobilka Chrysler patřící Fiatu reportovala za květen nárůst prodejů o 11% na 166596 vozů, což je více než koncensus na úrovni 6,4%. Japonský Nissan dokázal navýšit prodeje o 24,7% meziročně a překonal tak očekávání znějící na 22

Hlavní US akciové indexy tak startují do začátečního obchodování června t.r. následovně: DJIA +0,41%, Nasdaq Composite +0,14% a SP 500 +0,15%.

Na komoditních trzích se ropa na NYMEX nachází na kursu 92,70 USD za barel a zlato je na ceně 1392,40 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2978.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 2,164%.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688