Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  28.05.2013 06:55:57

Kam radí nyní investovat makléři z londýnské City?

Drastické výprodeje japonských akcií investorům minulý týden připomněly, na jak tenkém ledě se v současnosti na trzích tančí. Přesto má podle většiny trhu smysl se hýbat, dokud budou velké centrální banky hrát do skoku. Londýnská City proto v průběhu druhého čtvrtletí hodlá stále sázet na akcie, je ale dobré myslet i na zadní vrátka. Pro oba scénáře nabízejí řešení Spojené státy, střední a východní Evropa naopak kulhá.

Pohled na mapu: Lesk a bída rozvíjejících se trhů

Tibor Bokor

Tibor Bokor (Wood & Company)

Investoři nám říkají, že je teď zajímá jihovýchodní Asie s výjimkou Číny. Chudší státy v okolí Číny totiž od ní přebírají část levné výroby, a proto jsou na špičce mezi rozvíjejícími se trhy. Afrika byla vždy zajímavá, což platí i nadále – podle investorů nyní dvojka. Rusko není moc v kurzu, cena ropy je negativním faktorem, navíc se v zemi nečekají žádné velké reformy.

Naopak Turecko se jeví velice pozitivně. Turecké akcie jsou sice hodně drahé, ale ekonomika je zajímavá, bude růst. Ve východní Evropě jsou globální investoři underweight nebo nemají žádnou pozici. To v případě, že se něco zlepší, znamená příležitost. Příliv kapitálu, k němuž dojde, totiž bude o to větší.

John J. Hardy

John Hardy (Saxo Bank)

Albert Edwards ze Société Générale nedávno v rámci jedné své prezentace nabídl slide, na kterém bylo "BRIC: Hodně hloupý přístup k investování". Každá z těchto ekonomik je totiž specifická, má odlišnou vnitřní dynamiku.

Rusko je příliš závislé na vývozu ropy, potřebuje stále dražší barel, takže pokud zůstane cena na současné úrovni, bude mít problémy. Indie má potíže s deficitem na běžném účtu, Brazílie hodně utrpěla kvůli výraznému posílení své měny, no a Čína, tam se děje něco divného a během příštích dvanácti měsíců to podle mě vybublá na povrch.

Akcie: Čas riskovat, čas na "jablko"

Carsten Hesse

Carsten Hesse (Wood & Company)

Nečekám, že se akciové trhy ve střední a východní Evropě ve druhém čtvrtletí nějak výrazně propadnou, nebo že naopak posílí. Myslím si, že se udrží na svém, možná si něco málo připíší. Pokud bych si měl vybrat jeden titul, vybíral bych z tureckých finančních institucí. Ty jsou totiž úzce korelovány s výnosy z tamních vládních dluhopisů, které kvůli kvantitativnímu uvolňování velkých centrálních bank přitom nejspíše půjdou dolů. Akcie bank by tedy měly posilovat.

ČEZ byl v prvním čtvrtletí pod výrazným tlakem, zejména kvůli klesajícím cenám elektřiny v Německu. Nečekám, že by v dohledné době došlo k obratu, německá ekonomika totiž roste pomaleji, než se čekalo, což mimo jiné znamená, že potřebuje méně elektřiny. Není tedy důvod, proč by cena energie na tamním trhu měla výrazně růst. To pro ČEZ není dobrá zpráva, proto navzdory výraznému poklesu ocenění u ČEZ nadále zůstávám opatrný.

Nick Beecroft

Nick Beecroft (C-View)

V případě akcií si myslím, že je možné začít agresivně sázet na cyklické tituly, dokud bude trvat období "risk-on". Je to poprvé v posledních několika letech, kdy něco podobného říkám. V Americe mohou být zajímavé firmy, které mají něco společného se stavebním sektorem. Tamní mini-boom může pokračovat, což by povzbudilo i akcie firem, které vyrábějí potřeby pro kutily.

Obecně vzato mohou růst firmy profitující ze zotavení – i když možná přechodného – spotřebitelské poptávky. V Americe by se mohlo dařit i finančním institucím. Do japonských bank by také mohlo být zajímavé investovat, pokud tedy máte rádi dobrodružství. Kontinentální evropské ani britské banky naopak nedoporučuji. Co radí investiční odborníci z londýnské City dělat na forexu, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

Americké akcie: Nakupujte v pondělí, prodávejte v úterý. Vyděláte!

Americké akcie: Nakupujte v pondělí, prodávejte v úterý. Vyděláte!

Graf neošidíte. Úterý v posledních 10 letech jednoznačně překonává všechny ostatní obchodní dny, pokud jde o výkonnost amerických akcií měřenou indexem S&P 500.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688