BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  23.05.2013 08:45:00

PMI indexy z eurozóny neukázaly zlepšení

Dnešní evropská seance patří indexům nákupních manažerů (PMI) za služby a výrobu. Jako první zveřejnila výsledky druhá největší ekonomika eurozóny FranciePMI index za výrobu sice překonal odhady ekonomů, když si polepšil na 45,5 bodu z předchozích 44,4 bodu. Nicméně smutným faktem zůstává, že francouzská výroba se drží pod hladinou 50, která odděluje kontrakci od produkce, již od února 2012, a tak i výhledově by neměla Francie čekat zázraky. PMI index sektoru služeb nenaplnil odhady o mírném růstu k 44,7 bodům a skončil na stejných hodnotách jako minulý měsíc tedy na 44,3 bodech.

Německá ekonomika o nic přesvědčivější výkon než Francie nepodala. PMI index za výrobu si mírně polepšil oproti dubnovým číslům, když z hodnoty  48,1 bodu posílil na 49,0 bodu. Výhledově to však značí kontrakci a Německo by mělo více zabrat, protože v prvním kvartále se jen tak, tak vyhnulo recesi s růstem o 0,1 procenta. PMI index za služby klesl na 49,8 bodu a přinesl ještě větší zklamání, než výroba, protože se od něj čekal návrat na hodnotu 50.Oba indexu tedy značí pro Německo kontrakci.

Eurozóna ve výsledcích PMI indexů kopírovala dvě největší ekonomiky. Výrobní PMI index vzrostl na 47,8 bodu z předchozích 46,7 bodu a od července 2011 se tak nepodíval nad hodnotu 50. PMI index za služby naplnil odhady ekonomů a dostal se na 47,5 bodu. Ekonomika eurozóny zůstává i nadále slabá a je již šesté čtvrtletí za sebou v recesi, výhledově se také neočekává zásadní zlepšení.

Dnes večer bude v Londýně mluvit šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi na téma budoucnost Evropy v globální ekonomice. Právě horší dubnové indexy PMI, jež poskytují půlroční výhled vývoje ekonomiky, byly na začátku května impulzem pro snížení úrokových sazeb v eurozóně. Z tohoto důvodu budeme netrpělivě čekat, jaká esa pán Draghi vytáhne dnes z rukávu pro povzbuzení ekonomiky společné měnové unie.

Velká Británie dnes provedla druhý odhad svého hrubého domácího produktu za první čtvrtletí letošního roku. Ten zůstal nezměněn na hodnotě 0,3 procenta a tamní ekonomice se tak podařilo v prvním kvartále mírně expandovat. Zda se ji to podaří i ve druhém čtvrtletí, je otázkou, protože například maloobchodní tržby zažily v dubnu silný propad o 1,3 procenta. Ostrovní centrální banka však věří v lepší zítřky a nechystá se přidávat nová monetární opatření do své politiky. Nový guvernér Carney, jenž se ujme křesla již za dva měsíce, může ale dosavadní měnovou politiku úplně otočit vzhůru nohama.

EUR/GBP včera mírně zkorigovalo své zisky a našlo podporu u Fibonacciho hladiny 38,2 z denního grafu. Na poprvé se tak nepodařilo prorazit silný support 0,8587, který by v případě proražení mohl nabídnout silnou podporu býkům. Rizikem pro EUR/GBP je nedostatek technické podpory mezi Fibonacciho hladinami 38,2 a 23,6 a v případě převahy medvědů, lze očekávat pokles zpátky k 0,8492.

 



 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688