eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  23.05.2013 09:33:04

Stručné shrnutí US trhů dne 22.5.13 – FED v hlavní roli korekce

Středeční US obchodní seance přinesla poměrně na dosavadní poměry značnou volatilitu, když nejprve trhy a indexy pokračovaly v růstu v obdobném stylu jako v předcházejících dnech. Tento způsob tradingu byl ovšem nejprve ovlivněn vystoupením šéfa FED Bernankeho v Kongresu a definitivně indexy poslal do negativních teritorií report FOMC Minutes ze dne 1.5. t.r.

Konkrétně tedy chairman FED uvedl, že předčasné utažení v měnové politice by mohlo vést k pokažení ekonomického ozdravení. Posléze v částí dotazů a odpovědí ovšem řekl, že FED může přijmout určité kroky ve snížení (zúžení) programu QE  a stimulaci ekonomiky již na několika příštích jednáních, což evidentně vedlo trhy ke směru na jih.

Završením negativních zpráv byl report FOMC Minutes, který podrobně monitoroval průběh meetingu FOMC FED a jeho výsledek dne 1.5. t.r. Vyšlo najevo, že určitý nezanedbatelný počet členů komise byl ochotný jednat a diskutovat o ponížení programu stimulace FED již na příštím meetingu FOMC FED v červnu t.r. Nicméně nepanovala shoda na tom, jaké nejlepší časové období pro tento jistě zásadní krok zvolit.

Samozřejmě je evidentní, že nákupní program FED státních dluhopisů a MBS v měsíčním objemu 85 mld. USD je jedním z hlavních faktorů dosavadní rally na akciích a jeho úprava (snížení objemu) nebo dokonce celkový útlum by zřejmě vyvolal korekční nálady a sentiment by se zhoršil.

Po těchto událostech nabraly indexy minusový směr a všech 10 hlavních sektorů indexu SP 500 skončilo záporně. Největší poklesy zaznamenaly sektory utilit a energií.

Hlavní US akciové indexy vyklesaly na tyto finální úrovně: DJIA 15307,17 bodů (-0,52%), Nasdaq Composite 3463,30 bodů (-1,11%) a SP 500 1655,35 bodů (-0,83%). Jedná se o největší jednodenní pokles indexů od 1. května t.r. Na indexu volatility VIX na CBOE je patrný zvýšený volatilní trend  a index skončil na hodnotě 13,82 USD, tj. +0,45 USD, resp. +3,37%.

Čtvrteční trading tedy bude nepochybně reagovat na včerejší události a rovněž na makrodata současně s asijskýmh velmi negativním průběhem obchodování. Makroindikátory mají složení úvodní požadavky v nezaměstnanosti Initial Claims s očekáváním 348 tis. a pokračující požadavky mají činit 3,005 mil. Poté následuje cenový index domů v podobě FHFA Housing Price Index a údaj z housingu prodeje nových domů za duben s předpokladem 425 tis. Rovněž bude vydán ukazatel PMI Manufacturing Index flash a Bloomberg Consumer Comfort Index. Treasury oznámí realizace aukcí svých dluhových instrumentů.

Značně se pokazilo obchodování na asijských trzích, kde se v závěru Nikkei 225 propadl o -6,80%, HangSeng  je -2,50% a Shanghai Composite je -1,16%. Důvodem je jednak špatný indikátor v Číně, kde HSBC Manufacturing PMI za květen klesl na sedmiměsíční minimum a dokonce do kontrakčního pásma na 49,6 bodů. Ke špatnému vývoji také přispěl nečekaný růst výnosů japonských státních dluhopisů (10Y JGB na nejvyšším stavu za více než rok) a Bank of Japan byla nucena nabídnout do trhu „uklidňovací“ injekci prostředků v objemu 2 bil. JPY (cca 19 mld. USD).

De facto adekvátním způsobem reagují indikace US futures a nachází se v korekčním pásmu. DJIA je -110 bodů, Nasdaq 100 -21,25 bodů a SP 500 je -13,50 bodů.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688