Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  22.05.2013 10:42:43

Saxo Bank radí, kam investovat na vyspělých trzích

Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank.

Našimi nejoblíbenějšími akciemi na vyspělých trzích z pohledu ocenění a momenta jsou ty japonské, francouzské a italské. Na opačné straně žebříčku pak naopak dominují švédské, řecké a dánské akcie.

 Zamíří japonské akcie do hvězdných výšin?

Když pominu neustálé překonávání hlavních akciových indexů, lze za největší událost na světových akciových trzích od roku 2009 označit hvězdný býčí trh s japonskými akciemi. Jeho hnacím motorem přitom byla zejména tzv. abenomika. A přestože už výnosy japonských akcií dokázaly stoupnout až na 40,9 procenta (měřeno v jenech, viz graf níže), i nadále zůstávají naším tipem číslo jedna. Ať už na základě ocenění, nebo momenta.

vynosy japonske akcie Saxo Bank radí, kam investovat na vyspělých trzích

Rally na japonských akciích by mohlo prodloužit několik faktorů. Prognózy růstu tamního HDP pro letošní rok se pomalu revidují směrem nahoru, aby tak lépe odpovídaly optimismu kolem budoucího vývoje japonské ekonomiky a také exportu. Představitelé G7 dali o víkendu japonskému ministrovi financí Shinzo Abemu volnou ruku, tudíž může s pomocí tamní centrální banky dál srážet japonský jen dolů, na úkor svých klíčových obchodních partnerů. Většina institucionálních investorů má podle průzkumu Bank of America Merrill Lynch japonské akcie stále ještě za podhodnocené. Přitom sentiment mezi zahraničními i japonskými investory se už od prosince změnil výrazně k lepšímu. Takto zásadní obrat ve vnímání by mohl současný růst ještě znásobit. Index Nikkei 225 by tak podle našich ukazatelů mohl růst. Vycházíme zde z lepších výsledků firem zastoupených v indexu, jejichž konkurenceschopnost v poslední době výrazně vzrostla.

K dalším našim tipům pak patří i akcie na evropských trzích, které jsou pod tlakem. Především pak ty francouzské a italské (viz tabulka níže). Na oba státy se vyplatí vsadit, protože ekonomika eurozóny se postupně dostává z nejhoršího a momentum by oběma trhům mohlo ve druhé polovině roku hrát do karet.

akcie evropske zeme Saxo Bank radí, kam investovat na vyspělých trzích

Naproti tomu nejmenší zájem máme o švédské, řecké a dánské akcie. S řeckými akciemi jde ruku v ruce relativně vysoké ocenění. Tamní momentum se však po impozantní rally, kterou spustily loňské volby, úplně zastavilo. Švédský trh pak patří k těm nejdražším, a to mu přitom momentum chybí. A ani tamní ekonomika nemá příliš růžové vyhlídky, neboť poslední makroekonomická data byla celkem slabá, zatímco švédská měna je už dlouhodobě silná. Zdaleka nejdražšími akciemi v rámci vyspělých trhů jsou ty, které se obchodují na naší domácí burze v Kodani. A když k tomu přičteme to nejnižší momentum, pak jde podle nás o nejméně zajímavý akciový trh vůbec.

Příspěvek Saxo Bank radí, kam investovat na vyspělých trzích pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688