TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  17.05.2013 10:46:21

FINANČNÍ RÁDCE: Dostali jste nabídku zařídit si kreditní kartu? Poradíme vám, kdy se to vyplatí!

Zásadní rozdíl mezi debetní a kreditní kartou spočívá v tom, jaké peníze k platbě používáte. U debetní karty platíte vlastními penězi, které máte na účtu, a platba se nám rovnou promítne snížením zůstatku. V případě kreditní karty ale používáte k platbě peníze banky, u které tak vznikne dluh a ten je třeba bance následně splatit. To, jestli je pro nás kreditní karta zajímavým produktem, přitom závisí na způsobu, jakým ji chceme používat.

"Kreditní karta je vhodná jako platební nástroj. Ne jako úvěrový. Při platbách kreditní kartou můžeme využívat různých výhod, jako je například připsání části plateb zpět na náš účet. Například 2 % z nákupů uhrazených kreditní kartou se nám připisuje zpět. Pokud chceme kreditní kartu použít jako úvěrový nástroj, musíme být velmi opatrní a musíme si hlídat, jestli se náš dluh úročí nebo nikoli," vysvětlil Petr Syrový z Finančního rádce.

Z kreditní karty je totiž možné za určitých podmínek čerpat úvěr zcela bezúročně, což je její hlavní předností. A jak to vlastně funguje? "Musíte kreditní kartu použít na placení v obchodě. Pokud na ni vybíráte z bankomatu, ihned se vám začínají prostředky úročit. Úvěr při platbě kartou se neúročí v takzvaném bezúročném období. To trvá například 30 dní," přiblížil Syrový s tím, že délka tohoto období se však může u jednotlivých institucí lišit.

Splatit peníze utracené v obchodech ještě během bezúročného období je přitom velice důležité. Úroková sazba úvěru na kreditní katě je totiž velice vysoká a může se pohybovat i kolem 20 %. Dluhům na kreditní kartě, které se úročí, bychom se tak měli snažit vyhnout. Právě v dluzích se totiž skrývá nebezpečí pro toho, kdo nemá dobrou finanční disciplínu. "Kreditní karty nám usnadňují utrácení. Snadno se dá podlehnout kouzlu nakupování, až přeceníme své možnosti a zjistíme, že se nám nepodaří dluhy splatit v bezúročném období," varuje Syrový.

Nejrůznější instituce se přitom telefonicky nebo poštou snaží oslovovat řadu lidí s tím, aby si kreditní kartu pořídili. Mnohdy ji lidé dokonce rovnou dostanou poštou s poznámkou, že už jí stačí jenom aktivovat. Co tedy Finanční rádce doporučuje udělat s kartou, která vám přišla poštou?

"Kreditní kartu doporučujeme těm, kdo mají peníze. Ne těm, kdo je nemají. Možná to vypadá divně, ale je to proto, že půjčovat si na kartě je drahé. Kdo peníze má, kartou platí a každý měsíc dluh vyrovná, je karta dobrý nástroj," vysvětluje Syrový s tím, že lidé, kteří nemají jistotu, že budou schopni dluh včas splatit, mohou s kartou spadnout do dlouhodobých dluhů, které navíc budou kvůli vysokým úrokům rychle narůstat. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688