BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  16.05.2013 07:45:00

Ranní přehled událostí a intradenní analýza EUR/USD, ROPA, ZLATO, USD/CZK

Japonská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí rychleji, než se očekávalo a pomohla ji k tomu hlavně silná domácí spotřeba a nárůst v exportu, podpořen slabým jenem. HDP vzrostlo mezikvartálně o 0,9 procenta a překonalo o 0,2 procenta odhady ekonomů. Meziroční růst dosáhl velmi dobrých 3,8 procent. Soukromá spotřeba, která tvoří 60 procent tamní ekonomiky, vzrostla meziročně o 0,9 procenta. Export si ve srovnání s předchozím rokem polepšil o 3,8 procenta, v úvahu se však musí brát i 18 procentní propad japonského jenu.

Negativní částí výsledku HDP je mezikvartální pokles kapitálových výdajů o 0,7 procenta, což poukazuje na to, že japonská ekonomika je stále pronásledovaná deflaci a rostou obavy investorů ohledně jejího pevného zdravý. Společnosti jsou i navzdory vyššímu exportu opatrné a neodváží se podniknout větší investice. Proto, aby začaly investovat, bude muset export a následně profity firem dosáhnout dlouhodobého udržitelného růstu podpořeného nejen slabým jenem. Premiér Abé potřebuje kromě měnové politiky pokračovat v zavádění prorůstových opatření a strukturálních reforem.

Evropu včera zachvátila špatná data z ekonomik eurozóny, která již šestý kvartál v řadě klesla.  Německo se jen o kousek vyhnulo recesi, když dokázalo v prvním čtvrtletí posílit o 0,1 procenta. Francie se však do recese vrátila po 0,2 procentním zpomalení. Italská ekonomika se propadla dokonce o 0,5 procenta. Eurozóna jako celek zaznamenala 0,2 procentní kontrakci.

Francouzský prezident Franoois Hollande bude dnes na tiskové konferenci čelit zákeřným otázkám novinářů ohledně ekonomického růstu země. Konference se bude konat o 16:00 v Paříži

Britský premiér David Cameron včera utrpěl porážku, když jedna třetina poslanců jeho Konzervativní strany včera hlasovala proti zlegalizování referenda ohledně setrvání Británie v Evropské unii.

Výrobní aktivita New Yorku se ocitla v dubnu v nečekané situaci. Namísto očekávaného zisku 3,6 bodu se propadla na -1,4 bodu a šlo tak o první ztrátu od ledna. Průmyslová produkce USA se v měsíci dubnu snížila o 0,5 procenta. Využití průmyslových kapacit se propadlo na 77,8 procenta, což je nejhorší výsledek od loňského listopadu. Spotřebitelské ceny zažily svůj největší propad za poslední 3 roky, poté co benzinu a potravin výrazně zlevnily. Meziměsíčně ztratily spotřebitelské ceny 0,7 procenta.

EUR/USD celou včerejší seanci oslabovalo, hlavně díky špatným hospodářským výsledkům eurozóny. Jako zásadní pro včerejší vývoj se ukázala hladina 1,288, na kterou se v předchozí analýze upozorňovalo. Pro další průběh bude rozhodující, zda se eurodolaru podaří zůstat v klesajícím trendovém kanálu. Pokračující medvědí trend by se tak mohl setkat se známkami odporu až na supportu 1,2837.
 

EUR/USD


Ropa během včerejší seance otestovala rezistenci 94,5, která se zatím jeví jako velmi silná. Na 4hodinovém grafu je patrný medvědí trendový kanál, u jehož horní linie se trh právě nachází. Trend zůstává i pro dnešek negativní a jako první target by mohla posloužit hladina 93,50 a následně 92,10.
 

ROPA


Zlato po opuštění konsolidačního pásma i nadále oslabuje. V průběhu dnešní seance by na trhu mohla proběhnout krátká korekce, protože je znatelné, že výprodej se zastavil téměř přesně na Fibonacciho hladině 23,6. V případě konzervativních obchodů se vyplatí počkat na testování Fibonacciho hladiny 38,2. Samotný průraz hladiny 23,6 by však měl znamenat pokračující výprodej.
 

ZLATO


USD/CZK se znovu obchoduje u svých nedávných maxim, která v minulosti na několikero testování nezvládl překonat. V průběhu dnešní seance by tak mohlo přijít rozuzlení dalšího osudu na tomto páru. Z hlediska důležitosti dané rezistenci připadají v úvahu dva scénáře. Bude-li současný býčí trend pokračovat a dojde k silnému proražení, tak je velmi pravděpodobně, že hladina 20,23 udrží nějakou dobu trh výše. Druhý scénářem by mohlo být falešné proražení této hladiny a uzavření pod ní, což by přineslo na trh intradenní medvědí pohled.
 

USD/CZK





 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688