Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  15.05.2013 14:46:19

Citibank: Češi se s investicemi drží při zemi, atraktivní příležitosti jim kvůli tomu unikají

Podle aktuálního průzkumu Citibank Europe plc realizovaného ve spolupráci se společností IPSOS jen každý čtrnáctý Čech (7,4 %) investuje do investičních produktů částku převyšující 50 tisíc korun ročně. Největší část dospělé populace (37,3 %) investuje do výše 10 tisíc korun. Přibližně čtvrtina Čechů (25,5 %) se se svými investicemi pohybuje v rozmezí 10 až 50 tisíc korun ročně. Téměř 30 % respondentů neinvestuje vůbec. Průzkum také ukázal, že Češi zůstávají při zhodnocování svých finančních produktů velmi konzervativní – přes 56 % lidí, kteří plánují v následujících měsících investovat, preferuje spořicí produkty typu spořicí účet či stavební spoření. Tradiční investiční produkty určené obvykle k dlouhodobému zhodnocení finančních prostředků jako jsou akcie, podílové fondy nebo dluhopisy plánuje využít 40 % investorů (13,5 % akcie, 18,6 % podílové fondy a 8,3 % dluhopisy). Nedoceněnou příležitostí jsou krátkodobé investice do devizových produktů. V následujících 12 měsících do nich plánuje investovat 3,2 % českých investorů.

 

Prémiové devizové produkty jsou v kurzu

„Zatímco spořicí účet přinese svému majiteli v současné době obvykle roční výnos mezi 1,2 až 1,8 procenty, investice do 10letých státních dluhopisů nese roční výnos kolem 1,5 procenta, krátkodobé investice do prémiových devizových produktů přináší výnos v průměru na úrovni 5 procent ročně,“ říká David Kögler, manažer investičních produktů Citibank pro Českou republiku. „Efektivní zhodnocení finančních prostředků nám Čechům stále ještě není příliš blízké. Raději volíme jistotu s malým nebo v konečném důsledku dokonce s žádným výnosem. Přitom nám unikají zajímavé investiční příležitosti,“ dodává David Kögler.

Tento produkt reaguje na současnou situaci na trhu, který je charakterizován nízkými úrokovými sazbami a vysokou nervozitou. Prémiový devizový produkt přináší nadprůměrné možnosti zhodnocení a těží právě z vysoké kolísavosti na trzích. Klienti u prémiového devizového produktu oceňují zejména krátkou dobu splatnosti, vysokou míru flexibility a transparentnost, což jsou v dnešní době jedny z hlavních faktorů, které investoři vedle výnosu a rizika sledují.

 

Muži odvážnějšími investory než ženy

Co se výše investic týče, odvážnějšími investory jsou muži. Částky nad 50 tisíc korun ročně investuje 9,5 % z nich, v případě žen jde jen o 5,2 % z nich. Ženy se drží více při zemi a jejich doménou jsou investice do 10 000 . Také více žen než mužů neinvestuje vůbec (34 %). Neinvestujících mužů je ve srovnání s tím méně (26 %). Podle věkových skupin částky nad 50 tisíc korun nejvíce investují lidé mezi 25 až 34 lety (9,2 %), v těsném závěsu za nimi následují lidé mezi 55 až 65 lety (9,1 %). Nejopatrnější jsou naopak lidé mezi 35 až 44 lety – částky nad 50 tisíc korun ročně investuje 6,9 % z nich.

 

Investiční příležitosti dostupné i od nižších částek

„Bariér, proč se Češi zatím příliš nepouští do investování ve středních a vyšších částkách, může být více. Na straně jedné - český investiční trh je zatím ještě relativně mladý – investoři teprve hledají své investiční strategie. Na straně druhé - zdrženlivost je zřejmě daná i špatnými zkušenostmi z nedávné i dávné minulosti. Obavy však nejsou na místě. Lze ukázat, že vhodně diverzifikované investiční portfolio sestavené navíc za asistence investičního bankéře snižuje rizika a přináší obvykle zajímavé výnosy,“ říká David Kögler, manažer investičních produktů Citibank a dodává: „Pro doplnění investičních portfolií nabízí Citibank aktuálně prémiové devizové produkty, které jsou dostupné už od investice ve výši 100 000 a které přináší krátkodobé zhodnocení s dobou splatnosti od jednoho týdne do tří měsíců.“ Právě v prémiových devizových produktech již Citibank od loňského srpna zobchodovala přes 2,5 mld. . Podle interních statistik Citibank do prémiových devizových produktů investují především muži (z 80%). To jen potvrzuje výsledky průzkumu – tedy větší podíl mužů investorů.

 

 

Eva Chaloupková

Public Affairs Officer pro Českou republiku a Slovensko
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688