Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  15.05.2013 14:32:38

Jak to vlastně je s nerovností příjmů ve Spojených státech?

Peter Garnry, hlavní akciový analytik Saxo Bank.

Přestože reálné mzdy rostou ve Spojených státech jen velmi pomalu, rozmohl se podobný fenomén jako na začátku 80. a v polovině 90. let minulého století. Za poslední čtyři desetiletí tam výrazně vzrostla nerovnost příjmů. Ovšem ne tak, jak si většina z nás myslí.

Nerovnost mezi příjmy se zvyšuje, ale není to jen dočasné?

Agentura The Economist Intelligence Unit (EIU) provedla každoroční průzkum pro Bank of New York Mellon, ve kterém se ptala 700 světových institucionálních investorů na různé otázky ohledně finančních trhů. Jedno z témat se však zaměřilo také na to, co si investoři myslí o stále zřetelnější nerovnosti příjmů. Většina se přitom shodla na tom, že tyto rozdíly přímo ohrožují kapitalistickou tržní ekonomiku. Průzkum také poukázal na to, že reálné mzdy klesají. To by mohlo do budoucna ohrozit výdaje a nákupní chování lidí.

Nerovnost mezi příjmy za posledních 40 letech sice rostla, ovšem ne až do takové míry, jak nedávno popsal magazín Forbes na svých internetových stránkách. Na svém blogu pak John B. Taylor dobře popsal nedostatky průzkumu z pera Forbesu, více najdete v grafu níže. Forbes nám například chtěl vnutit, že až 90 procent příjmů od roku 1980 téměř neroste. Jenže každý, kdo má alespoň průměrné IQ, tomu věřit nebude. Znamenalo by to totiž, že i když ekonomika od 80. let rostla celkem vysokým tempem, mzdy se zvyšovaly jen horním 10 procentům. Chyba v tomto grafu je ta samá, na kterou jsem už upozorňoval ve svém nedávném článku. Graf totiž nebere v potaz státem vyplácené dávky, což znázorněnou křivku deformuje.

zmena prijmy 1948 Jak to vlastně je s nerovností příjmů ve Spojených státech?

Při hledání spolehlivého ekonomického průzkumu týkajícího se Spojených států se často vyplatí podívat na stránky oblastního Fedu. Například federální banka v San Franciscu vydala v roce 2007 studii, ze které vyplývá, že nerovnost příjmů sice za posledních 40 let vzrostla, ale napříč jednotlivými regiony i mzdovými skupinami se tyto rozdíly liší.

Na grafu níže můžete vidět, že největší nerovnost panuje v horní polovině příjmů. Zajímavé přitom je, že se nerovnost mezi střední a nižší třídou od roku 1967 nemění.

nerovnost prijmu 1967 2005 Jak to vlastně je s nerovností příjmů ve Spojených státech?

Studie klade velký důraz na tři hlavní faktory, které se na trendu narůstající nerovnosti podílí. Jde o přesun výroby do zahraničí (offshoring), přistěhovalectví a tzv. skill-biased technological change- STBC, tedy změnu v technologii výroby, která zvýhodňuje kvalifikované lidi. Offshoring pochopitelně zvyšuje nabídku méně kvalifikované pracovní síly, což následně vytváří tlak na mzdy méně kvalifikovaných pracovníků ve Spojených státech (a vede k jejich propadu). A k tomuto trendu také přispívá menší síla odborů.

Fed pak odhaduje, jak se každý z těchto faktorů promítá do nerovnosti příjmů (viz graf níže). Na nerovnosti příjmů mají svůj podíl všechny tři faktory. Je ale zajímavé, že k růstu rozdílů začalo docházet právě od začátku IT revoluce. Díky ní se totiž mezi kvalifikovanými pracovníky rozšířila tzv. škálovatelnost. Nakonec však tento trend zřejmě ustane s tím, jak se navýší počet IT odborníků, klesne i jejich cena.

cross country correlations Jak to vlastně je s nerovností příjmů ve Spojených státech?

Reálné mzdy nerostly ve Spojených státech nijak výrazně ani v minulosti, tak proč by tomu teď mělo být jinak?

Vraťme se tedy k vývoji mezd, které podle institucionálních investorů oslovených agenturou EIU klesají. Nejprve vám ale dám jednu hádanku. Na grafu níže můžete vidět sedmiletý klouzavý poměr vývoje amerických platů, a to od roku 1954 do 1985. Křivka jde jasně dolů a v roce 1985 Američanům nezbývá, než se utápět v depresi.

vyvoj usa platu Jak to vlastně je s nerovností příjmů ve Spojených státech?

Jenže co se s reálnými mzdami stalo pak? Vrátily se k růstu, až na pár zádrhelů v podobě tzv. savings-and-loan bankovní krize. Navíc od roku 1995 do roku 2004 šly nahoru ještě rychleji. Přestože současný růst reálných mezd je tristní, jde o podobnou situaci, ve které jsme už jednou byli. Je tak příliš předčasné mluvit o nějakém novém paradigmatu. Technologický pokrok totiž může vše lusknutím prstu změnit, anebo může přijít nějaká jiná pozitivní změna. V ekonomice není nic stálé. Nakonec se vždy najde spousta důvodů k tomu myslet si, že až se nám podaří vyhrabat z krize, mzdy se zase vrátí do původních výšin.

 

Příspěvek Jak to vlastně je s nerovností příjmů ve Spojených státech? pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688