eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  14.05.2013 15:40:42

Stručná situace Wall Street: méně kladný opening 14.5.13

Úterní US obchodní seance bude navazovat na poněkud „tápající“ úvodní trading týdne, když proti sobě působily faktory ve formě solidních makrodat o molobchodních prodejích (tudíž test spotřebitelské poptávky nedopadl špatně) a na druhé straně se objevily zprávy o možném připravovaném útlumovém přístupu FED ke své stimulační aktivitě QE3, tedy odkup aktiv vládních dluhopisů.

Samozřejmě, že rovněž svůj vliv mají možné spekulace o předchozích nárůstech indexů, které jsou tak náchylné k vybírání zisků, nicméně bezprostřední ohrožení dosažených stavů z důvodu pozitivního momentum trhů nehrozí. Je třeba poznamenat, že trhy si prošly již rekordních 177 dnů bez pocitu či dopadu alespoň 5% korekce. To zahrnuje rovněž 17 pozitivních úterních seancí v řadě, což znamená sérii „nejlepšího dne v týdnu“ od roku 1968. Tehdy rostla středa 24 kladnými tradingy v řadě.

Pro dnešek je skladba makroukazatelů v návaznosti na ekonomický kalendář ve složení exportní         (-0,7%) a importní ceny (-0,5%) za duben, index optimismu malých podnikatelských subjektů podle NFIB ( za duben rostl o 2,60 bodů na 92,10 bodů), dále ICSC/GS Store Sales (-2,0% mezitýdenně a +1,2% meziročně), Redbook (+2,8% meziročně) a informace US Treasury o aukci 4W Bills.

eurozóně byl jedním ze sledovaných indikátorů německý ZEW, který v podobě ekonomického sentimentu vykázal číslo 36,4 bodů za květen a byl tak pod očekáváním na úrovni 40,0 bodů. Naopak se vydařila průmyslová výroba v eurozóně v březnu s růstem o 1% ve srovnání s předcházejícím měsícem podle reportu Eurostatu.

Španělsko realizovalo prodej 12-ti měsíčních vládních poukázek v objemu 3,034 mld. USD s průměrným výnosem 0,994%, což je nejnižší úroveň za více než 3 roky. Výpůjční náklady tak klesají v důsledku přesvědčení investorů o ochotě ECB zastavit růst španělského a italského suverénního dluhu. Jádrová inflace ve Španělsku v dubnu klesla na 1,9%, což je pod projekcí ekonomů a nejnižší niveau za 8 měsíců.

Především díky nabídce US ropy, bude poptávka po ropě v rámci zemí OPEC z větší části nezměněna v průběhu příštích pěti let podle pololetního reportu IEA. Do roku 2018 by měl US těžební výkon dosáhnout 11,9 mil. barelů denně, což je 20% celkově projektovaných 59,3 mil. barelů denně v rámci nabídky ze zemí mimo OPEC.

Hlavní US akciové indexy tak vstupují do burzovních hodin s těmito stavovými hodnotami: DJIA +0,11%, Nasdaq Composite +0,20% a SP 500 +0,22%.

Na komoditních trzích se ropa na NYMEX nachází na kursu 94,89 USD za barel a zlato je na ceně 1426,40 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2979.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 1,903%.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688