Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  14.05.2013 14:48:23

Základní potřeby domácností oproti minulému režimu zlevnily

Přestože poslední dobou čím dál více žehráme na svou finanční situaci a máme problém své nároky utáhnout, v poměru k platu těsně před revolucí (3000 Kčs) a průměrnému loňskému platu (21 000 Kč) dnes pořídíme základní potřeby domácností levněji než dříve. Posuďte sami!

Běžné nákupy
Téměř veškeré potraviny byly před rokem 89 výrazně dražší. Už jen rohlík, o němž často od starší generace slýcháme – „to tehdy, když rohlík stál 30 haléřů….“, v přepočtu na dnešní plat stál 2,10 Kč a byl tedy dražší než dnes. Až čtyřnásobně zlevnila vejce, téměř 12x potom kvalitní pražená káva. Více než 2x levněji dnes pořídíme i rýži nebo mléko.

Cigarety vyšly při průměrné ceně krabičky na 14 Kčs, byly tedy 1,5 dražší než dnes. Rum, dnes kvůli EU přejmenovaný na Tuzemák, bychom tehdy koupili v přepočtu za 7 stovek. Zhruba o polovinu levněji nakoupíme v současnosti také oblečení a obuv.

Elektronika a další vybavení domácnosti
Tzv. bílou techniku do kuchyně dnes koupíme zhruba 2x levněji. Nejvíce se vyvíjejí ceny tzv. černé elektroniky – průměrný televizor stál dříve 16 000 Kčs, tuzexový potom až dvojnásobek. Dnes pořídíme kvalitní televizi za 10 000 Kč, v poměru k platu tedy skoro 9x levněji. Co ale vzrůstá, jsou naše nároky, a tak si domácnosti málokdy na tyto nadstavbové a často nenadálé výdaje ušetří, a musí je proto financovat například tzv. půjčkami před výplatou.

Dovolené do zahraničí
Ceny dovolených, především zahraničních cest, byly v poměru k platům hodně vysoké. Týden v Bulharsku nebo Rumunsku stál kolem 10 000 Kčs, dnes můžeme vyrazit třeba na Zlaté písky, Kiten nebo Ravdu za stejnou částku na velmi komfortní pobyt i s polopenzí. I dovolené jsme dnes zvyklí financovat rychlými půjčkami, což dříve nebylo možné.

Nákup osobních automobilů
V roce 89 jsme si mohli vybírat jen ze 4 základních značek – značky Trabant a Wartburg patřily mezi ty levnější, Lada neboli Žiguli a Škoda už představovaly dražší vozy. Ty stály mezi 60 a 70 000 Kčs. V přepočtu na dnešní peníze tedy téměř 500 000 Kč – ve skutečnosti dnes koupíme model stejné výbavy minimálně o 120 000 Kč levněji.

Závěrem…
Pokud sečteme výdaje dnes a těsně před revolucí, zůstávají platy pracovníků na srovnatelných pozicích velmi podobné. Jsou z nich schopni ušetřit zhruba stejně, jako dříve – mezi 5–15 % svých příjmů. Enormně ale narostly možnosti, jak peníze utratit, některé výdaje přibyly a především nás stojí více závislé děti, které mnohdy nemají jinou možnost, než vylétnout z rodného hnízda až po ukončení vysokoškolských studií. Studentské půjčky totiž jednoduše na všechny výdaje nestačí.

14.05. 18:12  A co energie a služby? (delegát XVII. sjezdu KSČ)
14.05. 17:49  a co bydleni? (Pavel Pršala)
14.05. 16:56  a co bydleni? (ja)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688