TNBiz (TN.cz)
Investice  |  10.05.2013 06:00:07

Istrie je klenotem Chorvatska. Kolik tam stojí dovolená? A co si nenechat ujít?

Istrie je poloostrov vybíhající do Jaderského moře. Nachází se mezi Terstským a Rijeckým zálivem a je rozdělen mezi Itálii, Slovinsko a Chorvatsko. Největšími přístavy na pobřeží jsou Terst v Itálii a Pula v Chorvatsku. Mezi významná města na Istrii patří také Poreč a Rovinj na chorvatském pobřeží.
 

Rozloha poloostrova je 3 700 km² a jeho povrch tvoří planina, která se zvedá z jihozápadu na severovýchod od nadmořské výšky 100 m do 600 m. Nejvyšším vrcholem 1 396 m vysoká hora Učka.
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/May2013/1497815.jpg
 

Město Pula je pro chorvatskou část Istrie jednoznačně centrem poloostrova. Je to významný dopravní uzel s moderním letištěm, železnicí a samozřejmě přístavem, odkud funguje pravidelné spojení například do nedalekých italských Benátek.
 

Ale nejde jen o to, Pula je i historický klenot. Jeho historie sahá až do dob Římské říše, takže turisté dodnes ve městě obdivují amfiteátr, Herkulovu bránu nebo tzv. Vítězný oblouk rodiny Sergiů. Velikost i atraktivita města Pula z něj v sezóně dělají i regionální centrum kultury. Každoročně Pula hostí nespočet festivalů, koncertů a výstav. V okolí je možné navštívit také Brijunský národní park nebo velkolepou letní rezidenci někdejšího jugoslávského pohlavára Tita.
 

Do Puly se lze z okolí snadno dostat, takže není nutné bydlet přímo ve městě. Turisté nejčastěji přebývají jižně od Puly (Veruda, Verudela, Zlatne stijene) nebo na severozápadě od města (Puntižela). Právě na ostrůvku Veruda, který je jen kousek od historického centra Puly, sídlí například česká potápečská základna. Chcete-li si tedy zatraktivnit dovolenou něčím novým, můžete zkusit třeba potápění s českými instruktory.
 

 

Zmiňovaná Rovinj je jedním z nejmalebnějších letovisek Istrie. Leží asi 36 kilometrů severozápadně do Puly a turisty je vyhledávaná pro svou fotogeničnost. Celé město se stupňovitě rozkládá na malém poloostrově vystupujícím do moře. Rovinj si dodnes zachovala historický středověký ráz ještě z dob, kdy město spadalo pod Benátskou republiku.
 

Poreč je opět přístavní město ve střední části Istrie. A jako ostatní stojí na poloostrově vybíhajícím do moře. Město je tak téměř ze všech stran obklopeno vodou. Nejvýznamnější památkou Poreče je Eufráziova bazilika. V roce 1997 byla dokonce zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Bazilika pochází ze šestého století a jako zázrakem se dochovala dodnes. Jinak můžete v Poreči vidět i zbytky antických chrámů, domy a paláce ovlivněné benátskou gotikou a mnoha dalšími historickými slohy.
 

 

Chcete-li bydlet přímo v Pule, můžete využít třeba zdejší Colosseum apartmány. Průměrně zde za lůžko a den zaplatíte 19 eur. Trochu levnější jsou apartmány Neron, kde za lůžko zaplatíte kolem 15 eur. Zvolíte-li apartmány (patrně nejoblíbenější způsob ubytování turistů v Chorvatsku) za městem, můžete cenu stlačit i na 10 až 12 eur za den a noc.
 

Pokud se rozhodnete bydlet na Istrii v hotelu, počítejte, že ve většině případů sáhnete hlouběji do kapsy. Například v tříhvězdičkovém hotelu Park v Pule dáte za dvoulůžkový pokoj skoro 80 eur. A kdybyste chtěli bydlet rovněž ve tříhvězdičkovém hotelu Valamar Pinia v Poreči, dáte za dvojlůžkový pokoj dokonce 102 eur. Také proto dávají nejen čeští turisté přednost ubytování v soukromých domech přestavěných na apartmány.
 

Zdaleka nejlevnější variantou je pak stan či karavan v kempu. Buď si můžete přivézt vlastní nebo využít pronájem. Za karavan pro dva lidi v sezóně zaplatíte v přepočtu necelých osm tisíc korun za týden. Ceny karavanů pro tři se pak pohybují kolem devíti až desíti tisíc korun za týden.
 

Ubytování pod stanem je ještě levnější. Ceny za týdení pronájem stanů pro 2 až 5 či více lidí začínají i v hlavní sezóně na částkách kolem pěti tisíc korun. Nutno podotknout, že Istrie je i v rámci Chorvatska specifickým turistickým regionem. Vyhledávají ho především Italové, kteří to mají na Istrii kousek, a oblíbený je tento region i mezi turisty ze západní Evropy. Tato kombinace Istrii posunuje cenově o kousek výš nad ostatní chorvatské destinace.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688