BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  09.05.2013 07:17:00

AUD/NZD stojí před rezistencí; přehled zpráv z Číny, Austrálie a Nového Zélandu

Čínská obchodní bilance se ve středu dočkala překvapivého nárůstu importu i exportu. Čísla jsou dokonce natolik jiná, než předpokládali analytici, že se objevují pochyby o jejich správnosti. Čínský export v meziročním srovnání s dubnem 2012 vzrostl o 14,7 procenta a import dokonce o 16,8 procenta. Původní odhady však počítaly s 10 procentním nárůstem vývozu a jen 14 procentním zvýšením dovozu.

Wei Yao analytik z Societe Generale upozorňuje, že jde s největší pravděpodobností o další do očí bijící nesrovnalost v ekonomických číslech. Významní partneři druhé největší ekonomiky světa Korea a Taiwan totiž mají za sebou špatný měsíc, co se týče hospodářských výsledků a dokonce ani indexy nákupních manažerů z Číny nebyly tak optimistické.

Ve srovnání s obchodní bilancí Hongkongu nebo Taiwanu byl výsledek Číny příliš dobrý na to, aby byl pravdivý, tvrdí společnost Societe Generale. Čína například tvrdí, že export do Taiwanu se meziročně zvýšil o 49 procent, ovšem podle dat z Taiwanu klesl dovoz z Číny o 2,7 procenta. Vysvětlení tohoto jevu jsou však nejasná, většina ekonomů se domnívá, že jde manipulace s přepravní cenou zboží, díky čemuž se daří obcházet přísně kapitálové regule a manipulovat s výsledky.

Čínská spotřebitelská inflace se v dubnu zvýšila na 2,4 procenta z březnových 2,1 procent. Růst cenové hladiny byl způsoben hlavně drahými potravinami a překonal původní odhady. Vyšší inflace tak ubírá prostor uvolněné monetární politice, která je praktikována k podpoře ekonomiky.

Austrálie a Nový Zéland dnes příjemně překvapily zveřejněnými daty z trhu práce. Počet zaměstnaných Australanů se meziměsíčně zvýšil o 50 100, což čtyřnásobně překonalo odhady ekonomů. Míra nezaměstnanosti v důsledku toho klesla na 5,5 procenta. Zaměstnavatelé na Novém Zélandu vytvořili v prvním kvartále letošního roku rekordních 38 000 míst a míra nezaměstnanosti klesla na 3leté minimum 6,2 procenta. V návaznosti na tyto pozitivní zprávy posílil australský i novozélandský dolar, a to i přes to, že Austrálie na začátku týdne snížila úrokové sazby na 2,75 procenta a novozélandská centrální banka včera intervenovala domácí měnu.

Měnový pár AUD/NZD se po proražení supportu 1,215 dostal až k hladině 1,20, kde mu v dalším oslabení zabránilo dno klesajícího trendového kanálu. V úterý se na denním grafu vytvořil falešný průraz skrz hladinu 1,2 a seance uzavřela pinbarem. Pro další vývoj bude důležitá reakce právě na hladinu 1,215, která by teď mohla působit jako silná rezistence. Vytvoření reverzní svíčkové formace by tak mohlo přinést další oslabení australského dolaru.

 


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688