BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  07.05.2013 16:50:02

ČEZ - o dividendě rozhodne VH 19.6., cena za prodanou elektřinu klesá (6.5.2023)

Skupina ČEZ dnes kromě překvapivých pozitivních výsledků za 1Q zveřejnila i celou řadu dalších zajímavých údajů. K nejsledovanějším jistě patřil očekávaný navýšený celoroční výhled, který však právě především v kontextu s výsledky z úvodu roku investory spíše zklamal. Zatímco jen za 1Q firma zvýšila zisk na 17,85 mld. , resp. na 17,81 mld. po minoritách, za celý rok očekává zisk „jen“ 37,5 mld. . Došlo tak k navýšení předchozího výhledu z února jen o 500 mil. , resp. u zisku EBITDA o 1 mld. na 81 mld. . Vzít v úvahu však investoři musí vzít, že update nezahrnuje dopad prodávané Elektrárny Chvaletice za 4,12 mld. . Vzhledem k tomu, že transakce podléhá regulatorním schválením, management ČEZ ji do aktualizované letošního výhledu zatím nezahrnul. Finanční ředitel M.Novák nicméně uvedl, že v okamžiku realizace by měla přispět k čistému zisku dalšími 2 mld. . Tím pádem by se letošní zisk skupiny mohl výrazně přiblížit loňským 40,2 mld. , už i jen proto, že výhled managementu ČEZ většinou bývá konzervativní a zpravidla dochází k jeho překonání. Trh by díky tomu mohl začít uvažovat o udržení výše 40 dividendy i v příštím roce. Zatímco dubnové oznámení letošní 40 dividendy, resp. 53,6 % výplatního poměru, bylo pro trh zklamáním, budoucí očekávání by mohla být nyní přijata pozitivně.

Alfou a omegou pro společnost jsou však především ceny elektřiny a při návrhu rozdělení zisku management jistě bere v potaz i aktuální výhled budoucího hospodaření, resp. příjmů. V kontextu cen elektřiny lze právě příští rok jistě očekávat zhoršení hospodaření. Ohledně prodané elektřiny pro následující roky dnes firma uvedla následující. K polovině dubna má pro rok 2014 zajištěn prodej produkce z 63 % za průměrnou cenu cca 47,70 EUR/MWh. K polovině února měla prodáno 54 %, tzn. prodej zřejmě díky i stávajícím cenám zatím nijak zásadně neuspěchává. Pro rok 2015 pak prodej produkce zvýšila o 8 % na 39 % za cca 45 EUR/MWh a pro rok 2016 o 5 % na 15 % za cca 43 EUR/MWh. Pro porovnání možno zmínit, že letošní produkci společnost prodala za 51 EUR/MWh. Ceny elektřiny se však v poslední době drží u minim. Benchmarková německá elektřina pro příští rok v minulém týdnu zaznamenala nové minimum 38,35 EUR/MWh. Dnes se drží pod hladinou 39 EUR. Současný vývoj tedy zatím nenaznačuje nějaký výraznější posun výše. Ten by mohl přijít až s řešením problému emisních povolenek a také nastartování růstu evropské ekonomiky, což např. ECB očekává v 2. pololetí. Tak jako tak lze očekávat, že průměrná prodejní cena produkce elektřiny ČEZ pro příští rok ještě dále klesne.   

Zmínit lze i aktivity ČEZ v oblasti plynu, kde ke konci března počet zákazníků dosáhl téměř 272 tis. Oproti druhému alternativnímu dodavateli Bohemia Energy tak společnost vede o zhruba 105 tis. klientů.

Společnost také uvedla, že letošní valná hromada, která má rozhodnout o zmiňované navrhované dividendě 40 , se uskuteční ve středu 19. června. Lze tak predikovat, že oficiální pozvánka by mohla být zveřejněna v polovině příštího týdne. Pokud dojde k dodržení zvyklostí z posledních 2 let, mělo by rozhodné datum pro nárok na dividendu následovat zhruba týden po valné hromadě.

J.Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688