TNBiz (TN.cz)
Investice  |  09.05.2013 10:56:07

Zeman: Podpora obnovitelných zdrojů je největším tunelem v Čechách

"Jsou to, jak říká - a já s ním souhlasím - předseda vlády, solární baroni, kteří do této doby připravili české hospodářství o zhruba 200 miliard korun, z toho 165 miliard české podniky a 35 miliard české obyvatele a domácnosti," řekl na začátku svého prvního projevu v dolní parlamentní komoře ve funkci hlavy státu Zeman, kterému vadí současné vysoké ceny elektřiny. "Jsou tak vysoké především díky naprosto nesmyslné a šílené podpoře toho, čemu se říká eufemisticky obnovitelné zdroje," prohlásil prezident. Podle něj například Vítkovické železárny platí ročně kvůli předraženým energiím 200 milionů korun ročně a kolínská automobilka dokonce 400 milionů korun.

Zeman se již setkal ředitelem Bezpečnostní informační služby Jiřím Langem, prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou, prezidentkou Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou, s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a také s ministrem vnitra Janem Kubice (nestr.), kterým navrhnul, aby se vytvořil vyšetřovací tým, který by se tímto "největším tunelem" zabýval.

Odmítnul ale parlamentní vyšetřovací komisi, kterou navrhovala kvůli solárnímu boomu opozice. "Jako někdejší předseda sněmovny a vlády musím objektivně přiznat, že komise nikdy nic nevyšetřily," zavzpomínal na své bývalé funkce Zeman. Jím navrhovaný tým by měl vyšetřit "solární šílenství a barony" efektivněji.

Zeman se opřel do Paroubka i Schwarzenberga

Prezident následně pokračoval ve svém přibližně tři čtvrtě hodinovém projevu, ve kterém představil jak svůj poradenský tým, tak také zkritizoval své politické oponenty. Bývalý plán Jiřího Paroubka (dříve předsedy ČSSD, nyní LEV 21) na zavedení 13. důchodů, označil za odstrašující zkušenost, kterou by lidé smýšlející levicově neměli opakovat. Peníze by podle Zemana měly směřovat do investic, aby se pomohlo růstu ekonomiky.

Prezident se také bez rukaviček pustil do svého někdejšího protikandidáta a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga (TOP 09), hlavně kvůli jeho práci v rezortu (například že Česká republika nemá velvyslance v Rusku, kam Zeman chce dosadit bývalého kosmonauta Vladimíra Remka). Schwarzenberga, který při proslovu poklimbával, Zemanova slova probudila.

Nakonec prezident řekl, že nebude automaticky podepisovat každé lejstro, které mu přijde na stůl. "Pokud chcete úředníka, který si ty klotové rukávy navleče, podepíše listiny, dobře se naobědvá a pak usne, tak jste si měli zvolit někoho jiného," poukázal nejspíše s odkazem na šéfa TOP 09.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688