Váš trávník na jaře potřebuje pomoc

Po dlouhé zimě nevypadá žádný trávník zrovna vábně. Tráva je splihlá, zežloutlá a bujný zelený pažit, jenž je za letních dní chloubou celé zahrady ani náhodou nepřipomíná. Aby se jím co nejdříve stal, je nutné hned z jara provést pár základních úkonů, jimiž trávníku navrátíme život a půvab.

Hned poté co zmizí poslední sníh, je třeba zbavit travní porost odumřelých stébel, mechu a plsti. Ty by časem vytvořily nepropustnou vrstvu, která by bránila pronikání vody i výměně plynů, což by přispělo k vysychání trávníku i jeho větší náchylnosti k chorobám.

Mocná vertikutace
Vertikutace je termín, jímž se označuje mechanické odstranění mechu a plsti z nadzemní vrstvy trávníku. Účelem této techniky je zvýšení průsaku vody a živin do vegetační vrstvy a zajištění dostatečné cirkulace vzduchu, což podporuje růst kořenového systému a působí preventivně proti houbovým chorobám. Vertikutační nože navíc přeřezávají travní výběžky, čímž podporují růst nových výhonků. Vertikutátor používáme, když tráva dosahuje maximálně 3 až 4 centimetrů výšky a je suchá.

Tip odborníka:
„Nejvhodnější a nejúčinnější hloubka vertikutace je 2 až 3 milimetry, kdy se nože půdy pouze lehce dotýkají. Příliš hluboká vertikutace poškozuje přespříliš nejen kořenový systém a rostliny samotné, ale poškozuje se i samotný přístroj a nože se nadměrně otupují,“ doporučuje Karel Rubeš z OBI marketu Praha, Prosek.

Okysličte trávník
Aerifikace, což je cizím slovem vyjádřený pojem „provzdušnění“, se často zaměňuje s vertikutací. Nicméně provzdušnění je třeba od vertikutace odlišit, neboť představuje mechanické ošetření travní plochy aerifikačními válci nebo speciálními stroji. Během aerifikacepronikají duté hroty do hloubky 10 až 12 cm a vynášejí válečky půdy, po nichž zůstane v trávníku prázdné místo. Tyto průduchy se následně zasypávají křemičitým pískem, což dohromady zlepší vlhkostní i vzdušné podmínky trávníku. Nejvíce se tato metoda uplatňuje na velkých a zatěžovaných plochách, jako jsou fotbalová hřiště. Na domácích zahradách postačí provést aerifikaci vidlemi, které do pažitu zabodneme do hloubky cca 10 cm a lehce s nimi zakýváme.

Doplňte travní řady
Po vertikutaci může trávník vypadat lehce poničeně, proto je dobré jej dosypat trávníkovým substrátem nebo přihnojit travními hnojivy. Objevují-li se na něm holá místa, můžeme je v závislosti na počasí dosít. Brzkému vzklíčení pomůže vlhké počasí nebo pravidelné zavlažování.

Dodejte trávníku živiny
Po dlouhé zimě a době útlumu vám tráva poděkuje za dodání živin, které jí chybí. Na trhu jsou k dostání speciálně vyvinutá trávníková hnojiva s dlouhodobým účinkem. Tato hnojiva jsou nejčastěji k vidění v granulové dusíkaté podobě, díky níž se po aplikaci hnojivo a živiny do trávníku uvolňují postupně a působí tak až tři měsíce. Nemusíte se nicméně bát, že trávník spálíte ani, že dojde k rapidnímu nárůstu – hnojivo vlivem vody nabobtná a postupně se uvolní.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada