Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  29.04.2013 14:42:38

Negativní momentum se komoditám podařilo zpomalit. Díky dobrým výsledkům z minulého týdne

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Trhy s komoditami se v uplynulém týdnu zotavily. Před dvěma týdny totiž zasáhly klíčové komodity jako je ropa, měď a zlato obrovské výprodeje, ovšem investoři se k nim teď postupně začali vracet. Po sérii dalších špatných ekonomických dat z Evropy se očekává, že ECB na příštím zasedání (čtvrtek 2. května) opět sníží své úrokové sazby. Tento očekávaný krok pak spustil rally na akciových trzích a u cyklických komodit, jako je ropa a měď. Obě tyto komodity zažily největší týdenní růst za poslední měsíce. A protože za možným snižováním sazeb stojí hlavně horší klíčové indikátory krátkodobého ekonomického výhledu, komodity závislé na růstu mají jen omezenou možnost posilování. Už během tohoto týdne se tak mohou dostat na hranice odporu, což přinese zotavení z přeprodaných úrovní.

tydenni vykon komodit duben 2013 Negativní momentum se komoditám podařilo zpomalit. Díky dobrým výsledkům z minulého týdne

Zlato má za sebou týden plný posilování, a to po největším dvoudenním výprodeji za poslední dvě desetiletí. Rally na zlatě podpořily zejména zprávy o silném růstu fyzické poptávky, hlavně ze strany Asie, ale také známky toho, že některé centrální banky využily minim a nakoupily si další zlato do zásoby. Během pátku se zlatý kov obchodoval nejvíce za 1485 dolarů za unci. Hodnota odporu dosáhla 1487,9 dolaru, což představovalo 61,8procentní retracement od výprodejových úrovní. Tuto hodnotu rezistence však nebyl trh s to prolomit, což by se mohlo projevit jako potenciální slabina v nadcházejících týdnech.

Ropa Brent se opět vrátila nad 100 dolarů za barel, ovšem nejlepší výsledky si připsala ropa typu WTI. Rozdíl WTI oproti Brentu se tak dokonce snížil pod 10 dolarů, což bylo poprvé za uplynulých 15 měsíců. Problémy s limitovanými dodávkami ropy WTI se začaly rozplývat, a to díky rozšířenému systému ropovodů kolem oklahomského Cushingu. Naopak poptávka po severomořském Brentu začíná ochabovat. WTI se tak po několika měsících může opět vrátit na světovou ropnou scénu.

Rally u všech výše zmíněných komodit pomohla ke zpomalení negativního momenta. Většina komodit v zemědělském sektoru se v posledních týdnech vyvíjela dost nejednoznačně, takže nelze příliš předpovědět jejich budoucí směr. Negativní momentum se přitom v minulých dnech vrátilo k pšenici z chicagské burzy, kávě a cukru. Opačně se pak vyvíjel trh s jatečním dobytkem.

Příspěvek Negativní momentum se komoditám podařilo zpomalit. Díky dobrým výsledkům z minulého týdne pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688