TNBiz (TN.cz)
Investice  |  28.04.2013 06:23:48

Léto v Evropě: Tipy, kde si odpočinete i od alergie!

Španělsko

• V Andaluzii a ve vnitrozemí Španělska obecně je vysoká koncentrace pylů, zejména oliv a platanů. Trávy zde kvetou od dubna do konce července, dráždivé látky z bylin jsou pak v ovzduší až do září. Podobná situace je i v severním Španělsku a na Costa Brava.

• Na jižních pobřežích (Costa del Sol, Costa Almeria a Costa Dorada) je většinou nízká až střední koncentrace pylových částic. Stromy zde mají květy ve dvou obdobích – od ledna do června a od října do listopadu.

• Pro návštěvu Baleárských ostrovů je nejlépe vybrat si termín od druhé poloviny července do konce září, kdy díky značnému suchu kvete jen několik bylin.

• Naproti tomu Kanárské ostrovy jsou pro alergiky vhodné po celý rok díky řidší vegetaci a relativnímu suchu (pylová sezona zde začíná v únoru a končí v červnu).

Portugalsko

• Díky převládajícím západním větrům jsou na západním pobřeží a Algarve velmi nízké koncentrace pylů po celý rok.

• Pro Madeiru platí totéž.


Francie

• Situace na západním pobřeží je stejná jako na tom portugalském. Čím hlouběji vyrazíte do vnitrozemí, tím horší pylová situace vás čeká.

• Kolem Paříže a v Normandii je vysoká koncentrace pylů travin (květen až srpen) a místy i stromů (únor až červen).

• Pro alergiky není moc vhodné ani jižní pobřeží, kde díky bohaté vegetaci koncentrace dráždivých látek klesají jen v zimě (pyly stromů jsou aktivní od ledna do června, u trav je to duben až červen a u bylin březen až říjen).

Řecko

• Podobně jako v ostatních zemích jsou západní pobřeží a malé ostrovy pro alergiky velmi vhodné.

 

• Ve vnitrozemí pevninského Řecka a větších ostrovů (např. Kréta) však dosahují pylové koncentrace vysokých hodnot (trávy duben až červen, stromy prosinec až červen, byliny březen až září). Ve velkých městech situaci v létě komplikuje ještě smog a přízemní ozon.


Itálie

• Nejvhodnější jsou západní pobřeží a severoitalská jezera, dobrá situace je i na Adriatickém pobřeží (záleží však na směru větru).

• Naopak hůře se vám bude dýchat na jihu, zejména v květnu a červnu. Vůbec nejhorší je Pádská nížina a Milán, kde zejména v květnu a červnu jsou velmi vysoké koncentrace pylů trav.
Všeobecně lze pro alergiky doporučit malé ostrovy a západní pobřeží, kam vítr přináší od moře čistý vzduch bez pylu.


Zlepšení alergie od moře: vydrží dlouho?


Dovolená u moře příznivě ovlivňuje zdraví alergika. Jak dlouho mu ale zlepšení jeho stavu po takovém pobytu vlastně vydrží?

 

 

Alergická onemocnění vznikají u pacientů s dědičnými vlohami, kteří jsou opakovaně vystaveni alergenům. Významnou roli v rozvoji onemocnění hrají také další faktory okolního prostředí, jako je znečištění, vlhkost vzduchu, teplota. Logicky je proto jedním z prvních opatření úprava okolního prostředí a snaha zamezit styku s alergenem.

 

Alergeny jsou všude

To bohužel v běžném životě není vždy možné. Pobyt v čistém prostředí ale prokazatelně zlepšuje zdravotní stav alergiků. Studie o příznivém vlivu přímořského pobytu u Severního, Jaderského nebo Mrtvého moře, na Kanárských ostrovech nebo vysokohorského pobytu v Tatrách či v Davosu nebo jiných forem klimatoterapie, jako je speleoterapie nebo pobyt v solných jeskyních, na astma a atopický ekzém byly publikovány již v padesátých letech minulého století.

 

Během klimatoterapie v těchto místech působí nejen čisté prostředí, ale i příznivé koncentrace a složení minerálů ve vodě i ve vzduchu, sluneční záření, vlhkost vzduchu, teplota a další faktory. Součástí léčebných pobytů je i celková a dechová rehabilitace.

 

Mocná psychika

Velmi důležitá je také psychoterapie. Alergická onemocnění jsou většinou chronická, celoživotní, často výrazně zasahují do života pacientů, a tak ovlivňují i psychiku. Ta potom zpětně působí na průběh nemoci.


Moře: čím déle, tím lépe

Jak dlouho tedy vydrží alergikovi zlepšení po pobytu u moře? Odpověď je jednoduchá: čím delší pobyt u moře, tím déle trvá zlepšení zdravotního stavu alergika. Nejvhodnější doba pobytu je minimálně 3 týdny, protože je nutné počítat s aklimatizací a vyrovnáním se se stresem z cesty.

Hranice je ale jistě individuální. Po 2–3týdenním pobytu dospělých pacientů na Kanárských ostrovech vydrželo zlepšení atopického ekzému polovině z nich po dobu tří měsíců. Po čtyřtýdenním pobytu u Mrtvého moře vydrží zlepšení atopického ekzému u 75 % pacientů po dobu 10–12 měsíců. S rostoucí délkou pobytu se tato čísla pochopitelně zvyšují. Jednoduše tedy – čím déle, tím lépe.

 

 

Máte alergii? Nevíte si rady, jak jí léčit? Jaké léky koupit dětem? Poraďte se s odborníkem. V pondělí od 15 do 16 hodin můžete chatovat s lékařem Milanem Matulkou, alergologem a pediatrem z pražské Nemocnice Na Bulovce. Otázky můžete pokládat ZDE.

Více informací nejen o alergiích se můžete dozvědět na webu Ulékaře.cz.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688