TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.04.2013 06:05:08

Máte nadváhu? Hrozí vám alergie víc než jiným

Američtí lékaři zkoumali vztah obezity a alergie u dětí. Od roku 1980 trvale narůstá počet obézních mladých Američanů ve věku 6 až 11 let. Tehdy jich bylo pouze pět procent, v roce 2004 se toto číslo vyhouplo na celých devatenáct. Současně také narůstaly počty alergiků. V letech 19761980 byla pozitivita kožních testů se šesti základními alergeny prokázána u 22 procent dětí, v letech 19881994 to byl už dvojnásobek. Nárůst počtu alergiků byl současně pozorován i ve vyspělých evropských zemích.

Nabízí se proto myšlenka, že obezita by mohla být spojena s vyšším rizikem alergie. Práce na toto téma sice už byly publikovány, ale jejich výsledky nejsou jednoznačné. Američtí lékaři proto provedli rozsáhlou studii, kdy analyzovali údaje od 4 000 dětí ve věku 2–19 let včetně údajů o alergii a astmatu.

Zrádný BMI

Zkoumali řadu faktorů: celkovou hladinu alergických protilátek proti alergenům vnitřního i zevního prostředí, hmotnost a odpovědi na dotazník, zda trpí sennou rýmou, ekzémem a alergií. Děti, jejichž ukazatel tělesné hmotnosti, tzv. Body Mass Index, přesáhl 95. percentil pro jejich věk, byly považovány za obézní.


BMI se vypočítá jako poměr tělesné hmotnosti ke čtverci tělesné výšky v metrech. Za normální se považují hodnoty od 18 do 25. Mezi 25 a 30 jde o nadváhu, při číslech nad 30 se už jedná o obezitu.


Tlouštíci v ohrožení

Ukázalo se, že u těchto dětí je s obezitou spojeno také vyšší riziko alergie. Při bližším prozkoumání vyšlo najevo, že to je hlavně alergie potravinová. Počet obézních dětí s potravinovou alergií byl o 59 % vyšší než dětí s normální hmotností.
 

Ze studie sice přesně nevyplynulo, jakým mechanizmem obezita souvisí s alergií, ale je jasné, že kontrola váhy u mladých lidí by mohla snížit riziko alergie a astmatu.

 

Máte astma? Nepodceňujte obezitu

Přestože se obecně předpokládá, že nadváha, případně obezita, zhoršuje projevy astmatu u alergiků, nebyla tato domněnka zatím potvrzena ani vyvrácena. Studie, které proběhly, totiž pouze potvrdily obezitu jako rizikový faktor astmatu, nikdy se ale nezaměřily na vliv obezity přímo u již potvrzených astmatiků. Tento nedostatek se ve své studii pokusili doplnit vědci z amerického Denveru.

(D)otazníková studie

Do své studie zahnuli američtí lékaři celkem 265 pacientů s dlouhodobě diagnostikovaným středně těžkým astmatem. U nich pak hodnotili jak tělesnou hmotnost, resp. BMI, tak i kapacitu plic a také odpověď na léčbu. Výsledky obézních astmatiků pak lékaři porovnávali s výsledky astmatiků, kteří měli BMI pod 25.
 

Zatímco u zdravých lidí je nadváha nebo obezita významným rizikovým faktorem vzniku astmatu, u potvrzených astmatiků už takové rozdíly nejsou. Zvýšená tělesná hmotnost totiž při odpovědi na léčbu astmatu hraje jen minimální roli. Přesto například při použití léků, které uvolňují hladké svalstvo dýchacího ústrojí (a de facto tak zlepšují dýchání), měli obézní astmatici daleko menší odpověď na podané léky. Obezita proto rozhodně není pro astmatiky optimální.



Nadváhu nepodceňujte

Obezitu tedy rozhodně nelze u astmatu podceňovat. Nadváha, nebo dokonce obezita totiž velmi negativně působí nejen na plíce či průdušky, ale i na další orgány lidského těla. Zvýšená tělesná hmotnost je dokonce jedním z hlavních rizikových faktorů srdečních onemocnění. Proto je rozhodně dobré udržovat si optimální váhu a BMI pod číslem 25.

 

Jaké alergie trápí lidi v létě a jak s nimi bojovat? Přečtěte si i zítřejší díl seriálu TN.cz Jak na alergii.

 

Více informací nejen o alergiích se můžete dozvědět na webu Ulékaře.cz.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688