Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  22.04.2013 12:12:38

Komodity se už dokázaly vzpamatovat z výprodejů

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Tématem číslo jedna byl v minulém týdnu dramatický výprodej zlata. Řekl bych, že podobná událost se může přihodit jen jednou za život. Výrazně se nedařilo ani dalším komoditám. Spolu se slábnoucím růstem čínské i americké ekonomiky a evropskou recesí se totiž nabízí otázka, co bude s poptávkou po mnoha klíčových komoditách v době jejich dostatku nebo dokonce rostoucích zásob. Na konci týdne se sice v některých sektorech situace a ceny stabilizovaly, ovšem nervózní obchodování bude v nadcházejících týdnech nejspíše pokračovat. Tento kvartál je navíc pro komodity obzvláště těžký, což už si v posledních letech vyzkoušela především energetika.

Většinu sektorů zasáhla averze k riziku (viz tabulka níže), která se rozšířila i na další třídy aktiv, zejména pak akcie. Index DAX dokonce ve středu během pouhých několika minut spadl o 2,7 procenta a z těchto ztrát se doposud nevzpamatoval. Nejtěžší ránu dostalo zlato, které nedokázalo udržet podporu na 1525 dolarech za unci. Obchodníci a investoři se teď více než kdy jindy rozcházejí ve svých krátkodobých předpovědích pro tento vzácný kov. Z technického pohledu by mohlo zlato podle některých z nich klesnout až na 1150 dolarů za unci, zatímco jiní mu předpovídají návrat k hodnotám, na které jsme byli zvyklí téměř před dvěma lety.

vykon sektoru duben 2013 Komodity se už dokázaly vzpamatovat z výprodejů

Index UBS-Dow Jones, do kterého už investoři vložili miliardy dolarů, se propadl o 14 procent oproti maximům z loňského září. Během dubna se pokles ještě více urychlil, což souviselo se zhoršenými ekonomickými daty a také tím, jak předpověď letošní rekordní úrody negativně poznamenala hranici podpory u klíčových plodin.

V prvním čtvrtletí tohoto roku se čínská ekonomika vyvíjela pomaleji, než se očekávalo. Na průmyslové kovy i ropu tak dopadla další špatná zpráva. Cena mědi se sice v minulosti ukázala jako dobrý barometr pro stav světového růstu a poptávky, to však v posledních letech neplatilo v důsledku příliš velké závislosti na poptávce ze strany Číny. V současné chvíli je měď oproti svému vrcholu z roku 2012 o více než 20 procent dole, což signalizuje příchod medvědího trhu.

Zemní plyn v úterý pokořil 21měsíční maximum. Podle týdenních dat se stavy zásob ukázaly jako nižší, než se čekalo. A protože bylo letos chladnější počasí, než v tomto období obvykle bývá, došlo k tomu, že první dodávky v letošním roce byly nižší jak odhady. Celkové zásoby jsou nyní 1,7 bilionu kubických stop, tedy téměř o třetinu méně než přesně před rokem. V posledních měsících se proto cena zemního plynu rychle zvedala, a ten se tak stal nejlépe prosperující klíčovou komoditou. Jen od začátku roku přidal plyn více než 30 procent.

Kromě zemního plynu se dařilo také necyklickým komoditám, především těm zemědělským. Nejlepší výsledky zaznamenalo kakao, kterému se povedlo stanovit nové maximum pro rok 2013. Evropská a americká poptávka po kakau se totiž začala vzpamatovávat a v Severní Americe dokonce oblast zpracování kakaa rostla už druhý měsíc v řadě. Povedlo se tak částečně snížit převis nabídky, který až do března na cenu kakaa tlačil. Svou daň na aktuální sklizni si však můžou vybrat i horka a sucha z počátku roku v Ghaně a v Pobřeží slonoviny. Právě to by mělo kakau propůjčit další podporu.

Všechny skupiny kovů klesaly

Všech pět nejméně úspěšných komodit patřilo do skupiny kovů. Silnému tlaku čelily jak průmyslové, tak i vzácné kovy a kovy z platinové skupiny (platinum group metals PGM).  Měď se na Londýnské burze kovů propadla pod 7000 dolarů za tunu, a má tak za sebou nejprudší týdenní pád od roku 2011. Uškodily jí zejména starosti o další růst ekonomiky a výprodeje u podobných kovů. Hedgeové fondy už před poslední vlnou prodejů držely nejvíce čistých krátkých pozic od roku 2006 a během týdne jejich počet nepochybně ještě narostl. Stříbrem otřásla hned dvojitá rána, protože jde jak o průmyslový, tak i investiční kov. Spadlo tak na relativně nejslabší úroveň proti zlatu od září 2010. Jedna unce zlata nyní odpovídá 60 uncím stříbra. Ještě na konci roku 2012 to přitom bylo 50, jenže to byl ekonomický výhled mnohem optimističtější.

vyvoj zlata 2013 Komodity se už dokázaly vzpamatovat z výprodejů

Zlato se po historicky nejvýraznějším dvoudenním propadu, kdy jeho cena klesla o 213 dolarů, snažilo během týdne o oživení. Ovšem po skončení několikaleté rally ještě chvíli bude přetrvávat nervozita, že zlato ještě nemusí mít to nejhorší za sebou. Proto budou další dny a týdny pro tento kov extrémně důležité, už teď jde přitom o válku nervů. Nabízí se tak hned několik otázek: Budou investoři využívající burzovně obchodované produkty (ETP) i nadále stahovat své pozice? K tomuto kroku totiž přistoupili teprve v únoru, zatímco hedgeové fondy takto postupovaly už loni v říjnu. Nebo naopak zlato najde podporu v současném zpomalování světové ekonomiky a nárůstu fyzických nákupů? Budou pak hedgeové fondy omezovat své shortové pozice? Zatímco technické analýzy mluví až o 1150 dolarech za unci, podle nás by podpora mohla směřovat spíše k 1300 dolarům. Jakékoliv zotavení z těchto hodnot se totiž setká s mohutným odporem na starých známých 1525 dolarech za unci.

Ropa Brent se zasekla na 100 dolarech

Ropa ztrácela během dubna svou sílu. Oproti minulým dvěma letům přišlo toho období o měsíc dříve, ovšem důvod poklesu je i tentokrát stejný spekulativní obchodníci, kteří si budovali neudržitelné množství dlouhých pozic. Očekávali totiž, že poptávka po ropě poroste, stejně jako ekonomický růst. A protože nejnovější čísla, hlavně ta z Číny, nasvědčují spíše o poklesu ekonomiky, propadly se také ceny ropy. Na obzoru totiž není ani žádné geopolitické napětí, které by mohlo mít na zásoby ropy vliv. V letech 2011 i 2012 ovšem přineslo druhé čtvrtletí cenám ropy obvykle vzpruhu a rok 2013 by neměl být žádnou výjimkou. V následujících měsících by se měla sezonní poptávka zvednout. Navíc ropa ze zemí organizace OPEC se pod 100 dolarů za barel během posledních tří let dostala jen třikrát, takže nelze vyloučit ani to, že právě ze strany OPECu přijde nějaká slovní intervence.

Na ropných trzích teď panuje rovnováha, ale jen díky OPECu, který produkuje nad rámec svého cíle 30 milionů barelů ropy za den. Saudské Arábii se podařilo stlačit ceny ropy pod 100 dolarů za barel, a odteď by se mohla snažit o to, aby už ropa dále neklesala. Pokud ke slovní intervenci dojde, ale nebude úspěšná, mohlo by to znamenat přerušení dodávek. A aby Arabové udrželi ceny na 100 dolarech, můžou tímto způsobem postupovat ještě hodně dlouho. Riziková prémie za geopolitické napětí, která se k cenám ropy po dlouhou dobu připočítávala, už je téměř minulostí. A i když se žádné aktuální hrozby neobjevují, mohlo by se to brzy změnit. Vyjednávání s Íránem o jeho jaderném programu zatím probíhají bez výsledku a další nebezpečí leží ve stále nestabilnější Sýrii.

ropa brent 2011 2012 2013 Komodity se už dokázaly vzpamatovat z výprodejů

A protože se cena ropy Brent odvíjí právě od geopolitických událostí, mohlo by se v dalších týdnech objevit pár příležitostí k jejímu růstu. Teď by se ale cena ropy měla stabilizovat kolem 100 dolarů za barel, a to ještě než se časem přiblíží svému dvouletému průměru na 111 dolarech. K tomu však pravděpodobně do července nedojde. Pomalu se blíží druhá polovina roku a během letní sezony se dá čekat rostoucí poptávka po ropě z Blízkého východu. Jako obvykle bude vyšší zájem o elektřinu a poptávka by měla růst i například ze strany Latinské Ameriky.

Příspěvek Komodity se už dokázaly vzpamatovat z výprodejů pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688