TNBiz (TN.cz)
Investice  |  21.04.2013 08:03:54

Na podpoře v nezaměstnanosti získáte maximálně 14 tisíc korun měsíčně. Mrkněte, na co máte nárok

Navíc platí podmínka, že člověk může během prvních dvou měsíců, co je na podpoře, maximálně získat 65 procent svého bývalého platu, další dva měsíce pak polovinu a po zbývající "podpůrčí" dobu 45 procent.

 

Počet měsíců, kdy mohou nezaměstnaní pobírat tuto dávku, je daný věkem žadatele. Do 50 let mají občané právo na pětiměsíční pomoc, do 55 let je to osmiměsíční lhůta a nad 55 let pomůže stát lidem 11 měsíců. Pokud člověk ukončil zaměstnání sám bez nějakého závažného důvodu nebo "šel na dohodu", je mu výška podpory krácena. Dosáhne maximálně na 45 procent svého bývalého platu po celou dobu vyplácení.


ČTĚTE TAKÉ:

 

Pokud nejde člověku dávka vyměřit (neměl žádný příjem, nemůže doložit a podobně), dostane během prvních dvou měsíců 0,15násobek průměrné mzdy (tedy 3662 korun), další dva měsíce 0,12násobek (2929 korun) a po zbývající dobu 0,11násobek (2685 korun).

 

Kdo dávku dostane?

 

Aby na podporu člověk dosáhl, musí splnit celou řadu podmínek. Za prvé je třeba, aby alespoň rok během posledních dvou let odváděl peníze do důchodového pojištění. K tomu ale může pomoci i tzv. náhradní doba zaměstnání, která se také do lhůty započítává. Tou se myslí například pobírání invalidního důchodu třetího stupně, péče o dítě, kterému ještě nejsou čtyři roky, veřejné služby (alespoň 20 hodin týdně).

 

Dávku pak nemůže dostat nikdo, kdo bere starobní důchod nebo některou z dávek nemocenského pojištění (ať už přímo nemocenskou, či mateřskou, nebo ošetřovné) nebo pokud dostává podporu při rekvalifikaci. Nedosáhne na ni ani v případě, pokud odchází ze zaměstnání s odstupným, podpora se mu začíná vyplácet až po uplynutí doby, které odstupné pokryje. To samé se týká odbytného nebo odchodného.

 

Na podporu nemají nárok ani ti lidé, které zaměstnavatel vyhodil kvůli porušení jejich povinností nebo zvlášť hrubým způsobem porušili ustanovení zákoníku práce. To říká, že musí pracovat řádně podle svých sil, znalostí a schopností a plnit pokyny nadřízených.

 

O podporu si lidé musí zažádat do tří dnů od ztráty zaměstnání na úřadu práce, u kterého se zároveň dostanou do evidence uchazečů o zaměstnání.

 

Z té je může úřad vyloučit z mnoha důvodů, například pokud odmítnou nastoupit do vhodného zaměstnání, které pro ně úředníci našli, nebo nenastoupí na dohodnutou rekvalifikaci. Důvodem pro vyřazení je i odmítnutí zdravotní prohlídky či psychologického vyšetření.

 

ČTĚTE VÍCE:

 

Do září by se měl utlumit také systém DONEZ (docházka v nezaměstnanosti), ve kterém se museli odebrat lidé dvakrát týdně na Českou poštu, aby měl úřad jistotu, že si nepřidělávají prací načerno.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688