TNBiz (TN.cz)
Investice  |  20.04.2013 09:14:00

ALERGIE V POSTELI: Nepříjemné pocity při sexu? Můžete za tím být i alergii na sperma

Alergie na sperma, která trápí nejen ženy, ale i muže, představuje nepříjemný a někdy i závažný zdravotní problém. A to zvláště v případě, že je ve hře touha po miminku. V těle alergika se totiž tvoří protilátky napadající spermie obsažené v ejakulátu. Takový stav pak může být příčinou neplodnosti.

 

Alergická reakce vzniká jako odpověď na některou ze seminálních bílkovin, která může být jedinečná nebo společná pro semeno mnoha mužů. Pak ani případná změna partnera tento ožehavý problém nevyřeší.

 

Alergie na sperma může připomínat pohlavně přenosnou chorobu

 

Kromě neplodnosti se alergie na sperma projevuje jako jakákoliv jiná, tedy místními i celkovými příznaky. Mezi ty místní patří:

• pálení
• svědění
• otok
• zarudnutí
• nebo výsev vyrážky

 

 

Důležité je tyto symptomy odlišit od podobných, které mohou provázet některá sexuálně přenosná infekční onemocnění. Alergická reakce na sebe typicky nenechá dlouho čekat. Její příznaky vznikají už několik málo minut po styku – kontaktu se spermatem – a obvykle přetrvávají kratší dobu.

 

Celkové příznaky, pokud se objeví, představují intenzivní reakci organismu, která může být až život ohrožující. Při jejich výskytu je vždy nutné okamžitě vyhledat lékaře. Patří mezi ně:

• otok měkkých tkání i jinde než jen místně
• celkové svědění a mravenčení
• obtížné dýchání
• a vzácně až porucha vědomí

 

 

Lékaři si bohužel s tímto druhem alergie poradit nedokážou. Kromě léků v podobě pilulek mohou lékaři pomocí opakované aplikace malých dávek alergenu snížit přehnanou citlivost imunitního systému. Pokud přetrvávají potíže s otěhotněním, je možné využít metody umělého oplodnění. Proto se nebojte svého lékaře oslovit, i když se alergie na sperma jeví jako velmi intimní problém.

Alergie při milování aneb Pozor na pomůcky

Sex může kromě alergie na sperma zkazit i nepříjemná reakce při použití tzv. spermicidních přípravků, které spousta lidí používá během sexuálního styku. A projevy takové alergie mohou být i velmi intenzivní.

 

S příchutí bolesti

 

Ženy, které nemohou používat hormonální antikoncepci, a přesto se nějak chtějí chránit, nemají moc na výběr. Buď dají přednost kondomu, nebo použijí tzv. spermicidní krém. Obojí může bohužel u některých z nich vyvolat nepříjemné alergické projevy – spermicidní přípravky totiž mohou mít v případě přecitlivělosti uživatelky značné nežádoucí účinky. Stejné problémy však mohou vyvolat i u mužů, kde se příznaky alergie projeví na penisu.

 

 

Co se může stát?

• Někdy se vyskytne intenzivní a téměř okamžité pálení a svědění.
• Dostaví se zčervenání a zvýšená dráždivost.
• Lidé s těžkou alergií mohou mít kožní reakci na jakékoli části těla, která přišla do kontaktu se spermicidem, včetně genitálií a rukou.
• Může dojít k otoku, výsevu vyrážky, nebo dokonce ke kožním lézím.
• Opakované použití spermicidu může způsobit těžké poškození kůže, či dokonce tzv. anafylaktický šok, kdy dochází k potížím s dýcháním a náhlému poklesu krevního tlaku.

 

Latex a ananas: nebezpečná kombinace

 

Pokud se domníváte, že alergii na spermicid vyřešíte použitím kondomu, můžete být na velkém omylu. Tato ochrana je totiž vyráběna velmi často z latexu, což je látka, která stejně jako spermicid může vyvolat nepříjemnou reakci. Je dobré si tedy ověřit, co konkrétně vám vadí, a podle toho se řídit. Vyhnete se tak případným alergickým reakcím v budoucnu.

 

 

Pokud zjistíte přecitlivělost na latex, pak si dávejte pozor i na to, co jíte – existuje totiž zkřížená alergie a v případě latexu jsou rizikové fíky, ananas, papája a avokádo.


Jaké nepříjemnosti vás mohou čekat po bodnutí hmyzem? Věděli jste, že alergici mohou i zemřít? Vše o hmyzu a alergii se dozvíte v zítřejším dílu seriálu TN.cz.

 

Více informací nejen o alergiích se můžete dozvědět na webu Ulékaře.cz.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688