Aktuální zahradní práce – správné prořezání ovocných stromů

Úroda ovocných stromů závisí na mnoha faktorech. Jedním z nich je i jejich správné a kvalitní prořezávání a začišťování. S unikátními japonskými pilami Silky si práci navíc užijete. Výsledkem bude hladký a čistý řez, díky čemuž se rána ve dřevě rychleji zhojí. Pily Silky jsou pečlivě vyrobeny tradičními japonskými postupy do toho nejmenšího detailu. Vaše stromy s nimi zaručeně dostanou tu nejlepší péči.

Prořezávání ovocných stromů je otázkou sezónní. Zatímco řez zimní je již za námi a stromy se probouzí zpět do plného života, letní řez nás teprve čeká. Jeho cílem je podpořit úrodnost stromů a vybarvení plodů. Prořezáním strom zbavíme přebytečných výhonků a umožníme mu tak vytvořit správnou stavbu koruny. Letní řez také pomůže zbavit veškerých oschlých, uhnilých nebo poničených větví, čímž stromu odlehčí a přidá sílu ke kvalitnějšímu dozrání plodů. Ve správně prořezané koruně se vám plody navíc budou sklízet daleko snadněji.

Unikátní zuby pro čistý řez
Při prořezávání stromů se vyplatí vsadit na kvalitní specializované pily, které jsou přímo určené k péči o stromy. Pily Silky, které jsou považovány za jedny z nejlepších na světě, jsou vyrobeny s pověstnou japonskou precizností a  s využitím mnoha vlastních patentů. Vaše stromy s nimi tak dostanou jen tu nejlepší péči.

Díky unikátně profilovaným zubům se čtyřmi řeznými hranami plní pilka jednu důležitou úlohu navíc – přeřezává podélná i příčná vlákna. Prořezávání je tak daleko rychlejší a méně namáhavé. Výhodou oproti klasickým pilám je také umístění pilových zubů. Zuby nejsou střídavě vyhnuté na jednu a druhou stranu, což znamená až o 50 % užší řez a také o 50 % méně proříznutých buněk dřevní hmoty. Výsledkem je absolutně čistý řez bez otřepů a rychle se hojící strom. Díky unikátnímu složení oceli a výrobním postupům jsou zuby velmi dlouho ostré. Přesné vedení pily pak zajistí na dotek velmi příjemná pryž GOM, ze které jsou vyrobeny střenky pil Silky.

Silky Pocketboy 170 black je skládací univerzální zahradní pila za skvělou cenu Tato velmi účinná a kompaktní pilka je ideálním pomocníkem pro zahrádkáře, kteří potřebují zbavit své stromy jak nepotřebných výhonků, tak i odumřelých větví i větviček. Navíc ji využijete i při ostatních příležitostech, kterých se v okolí domu nebo chaty najde vždy dost. Je skvělá i pro outdorové aktivity. U této pilky vás rozhodně nemusí trápit obava z bolesti rukou nebo dokonce křečí. Čepel se dá totiž zaaretovat do dvou poloh pro řezání pod a nad úrovní ramen a rukojeť je řešena tak, aby dokonale padla do ruky a i při pocení rukou neklouzala. Samotná čepel je vyrobena z oceli obsahující vysoké procento uhlíku, čímž se dosáhne velké tvrdosti, ale zároveň pružnosti materiálu a eliminují se tolik nepříjemné vibrace. Čepel pilky Silky Pocketboy 170 black je skládací, čímž z ní v momentě vytvoříte skladný nástroj. Pila se stala přesvědčivým vítězem srovnávacího testu uskutečněným časopisem dTest (2/2013).

Silky Zubat 300 – 7.5 je perfektní víceúčelovou pilou hodící se zejména na řezání čerstvých větví. Řez dřeva s touto pilou je precizní, rychlý a bez otřepů. Zahnutí pilového listu pilu ergonomicky předurčuje k prořezávání i vyšších stromků a větví nad úrovní ramen. Díky dlouhé čepeli si pila rychle poradí i se silnějšími větvemi, takže svojí elektrickou či motorovou pilu budete používat už jen velmi zřídka. Jelikož tělo pily prochází celou délkou rukojeti, není třeba se obávat zlomení čepele. Výměna pilového listu je velmi snadná, takže ji každý zvládne sám. Pila je vybavena luxusním pouzdrem s vodicí kladkou, která zajišťuje komfortní vytažení nebo zandání bez poškození pouzdra.

Silky Longboy vás uchvátí svojí využitelností i lehkostí. Propracovaný systém duralových oválných tyčí a dvojitých zámečků zachovává pile pevnost i při maximálním vytažení. Luxusní rukojeť z japonské pryže GOM je na konci vybavena odpružením, které chrání pilu při pádu na zem. Tento Rols-Royce mezi teleskopickými pilami je ideální jak do soukromých zahrad, tak pro práci profesionálů v oboru sadařství a zahradnictví. V případě, že nechcete stromy prořezávat ze žebříku, je Silky Longboy se svým dosahem až 5 metrů výborným řešením. Hodí se jednak na řezy udržovací, kdy je zapotřebí zachovávat prosvětlenou korunu stromu, ale také na řezy zmlazovací, kdy dochází k řezu intenzivnímu a hlubokému. Náročné manipulace s dlouhou pilou se v žádném případě nemusíte obávat. Jednak váží pouhých 1,95 kg a potom samotné řezání je díky unikátní technologii čepelí Silky neuvěřitelně snadné a bez vibrací. Pro bezproblémovou přepravu jde čepel pily jednoduše sklopit a díky délce pouhých 1,45 m se vám vejde opravdu všude.

Více informací na www.garland.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada