TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  16.04.2013 17:12:42

V Dánsku postaví kilometr dálnice za 150 milionů, my v Česku za 350 milionů

V České republice se staví dálnice dráž než v Německu, při porovnání mimoměstských oblastí v nížinách a na pahorkatinách, stojí v ČR kilometr přibližně 226,6 milionu korun, u našich západních sousedů o skoro o 16 milionů korun na kilometr méně.

Nejlevnější je Dánsko, kde se zvládá postavit kilometr dálnice za 150,6 milionu korun. Levněji než Češi staví Chorvati, dražší jsou ale například Slováci, Maďaři a Rakušané, v posledně jmenovaném státu stojí kilometr dálnice skoro 330 milionů korun. Rakušané ale staví velmi často v hornatém, dokonce vyskohorském terénu, což stavbu prodražuje. Naopak i levnější Chorvaté budují dálnice v těžkém skalnatém pobřežní.

Ovšem server Dálnice.com vypočítal, že v Česku stojí kilometr v průměru 400 milionů korun.

Ze starších vyjádření představitelů společnosti Ředitelství silnic a dálnic vyplývá, že kilometr dálnice stojí 350 milionů korun, do této sumy je ale započítaná projektová dokumentace, výkup pozemků i postavení protihlukových bariér nebo například překladů plynových vedení a dalších terénních úprav.

Do cen uváděných ve studiích se také často nezapočítávají změny ve financích, které způsobí terén.

V českých krajích jsou také velkým problémem změny plánu, kdy nové vlády rozhodnou o tom, že na daný úsek nejsou peníze a dosavadní stavby se musejí zakonzervovat. Takovým příkladem je dálnice D3. Ta měla podle návrhů z roku 1999 stát 46,5 miliardy korun a do roku 2010 mělo být zaplaceno 60 procent ceny. Jenže ministerstvo nemělo na pokračování výstavby dálnice peníze, k tomu se přidaly problémy s výkupem pozemků a s vedením trasy D3. Další výstavba se stopla a za konzervaci platí stát nemalé částky.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (tehdy LIDEM) před rokem navrhoval dostavbu dálnice pomocí PPP projektu, o čemž nechce současná hlava rezortu Zbyněk Stanjura (ODS) ani slyšet.

Nyní začíná velká modernizace nejstarší české dálnice D1 - tepny mezi největšími českými městy Prahou a Brnem. Podle projektových cen měla stát modernizace mezi Mirošovicemi a Kývalkou 20 miliard korun, nakonec je ale zájemci vysoutěžili za přibližně 14 miliard korun.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688