TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.04.2013 06:05:07

Máte oteklé oči a plný nos? Možná je to alergie. Pomoct vám může i hypnóza i akupunktura

Ve střední Evropě je pylová sezona rozdělena na tři období – jarní, letní a podzimní. V České republice začíná jarní pylová sezona většinou v únoru, letní v květnu a podzimní v srpnu. Přesný začátek se pochopitelně řídí i podle délky a tuhosti zimy a dalších meteorologických faktorů.

 

Rozdíly jsou i mezi jižními a severními oblastmi republiky a mezi horami a nížinami, které se mohou pohybovat v rozsahu 7–14 dnů. Aktuální teploty, vlhkost a proudění vzduchu a sluneční svit také ovlivňují kolísání množství pylových zrn i během denní doby.

 

Mezi hlavní jarní pylové alergeny patří zejména pyly jarních dřevin, jako jsou bříza, olše, líska, habr, javor, dub, cypřiš, jasan, buk, kaštanovník, ořešák, jilm, topol, platan a další. U citlivých osob mohou způsobit velmi nepříjemnou alergickou reakci, která může v nejtěžších případech vyústit i v život ohrožující stav. To se však naštěstí stává velmi zřídka a velký dík za to patří zejména různým protialergickým lékům.

 

Kvetoucí jehličnany

V dubnu kvetou u nás alergologicky méně významné cypřišovité – túje, jalovec, cypřiš. Naše jehličnany kvetou každoročně, smrky však intenzivněji v periodách v dubnu a květnu po 4–8 letech. Borovice kvetou o něco později: v květnu a červnu po 2–3 letech.

 

Jejich pyl je těžký, viditelný jako žluté poprašky. Vyvolává spíše mechanické podráždění sliznic než přímo alergické reakce. Pacienti si však často vzhledem ke zvýšeným obtížím v této době a viditelným povlakům žlutého pylu všude okolo myslí, že mají alergii na jehličnany.

V této době ale kvete současně celá řada daleko více alergizujících rostlin (většinou již trav) a ty jsou pravou příčinou alergických obtíží pacientů. Jejich pyl není při běžném životě pouhým okem zdaleka tak nápadný.

Pylová sezona už zkrátka začala, buďte proto ve střehu a snažte se vyhýbat místům, kde se vyskytuje právě "váš“ alergen.

 

Úlevu před alergií můžete hledat v alternativních metodách


Homeopatie

Příkladem alternativní léčby alergie na pyl je homeopatie. Homeopatický lékař předepíše pacientovi určité léky, které mohou pomoci jak ke zmírnění alergických projevů, tak i k prevenci. Principem je podávání vysoce ředěných látek, které by alergii vyvolaly a na které si tělo v této malé dávce "zvykne" a naučí se jim bránit.

 

Solné jeskyně

Dalšími možnostmi alternativních terapií jsou například pobyty v solných jeskyních, popř. i inhalace vodních dýmek. Podobně protialergicky mohou působit i různé doplňky stravy, zvláště bylinné směsi apod. Jejich použití by ale mělo být vždy konzultováno s ošetřujícím alergologem.

 

Akupunktura

Podle některých teorií podporuje akupunktura uvolňování endorfinů v mozku, což se může projevit snížením stresu a zmírněním alergických příznaků.

Biofeedback

Metoda biologické zpětné vazby je založená na měření fyziologických parametrů (teplota, krevní tlak apod.) v reálném čase a na jejich vědomém ovlivňování. Nejlepší výsledky má prý tento směr u dětí a mladých lidí.

Chiropraxe

Jde o léčebnou manipulaci s páteří, která má nastartovat vlastní regenerační schopnosti organismu.

 

Laserová terapie

Světlo o vysoké intenzitě sice může pomoci snížit otok nebo odblokovat ucpané nosní dutiny, zároveň však může způsobit zjizvení tkáně nebo mít jiné nežádoucí účinky.

Relaxační techniky

 

Patří sem mimo jiné masáže, jóga či arte- nebo muzikoterapie. Stres a úzkost se mohou například při astmatu podílet na zúžení dýchacích cest, proto bývají užitečné právě relaxační techniky. Snižují totiž hladinu stresu a pomáhají lépe kontrolovat vlastní dýchání.

 

Jídlem proti alergii

Existuje však i celá spousta potravin, které zlepšují dýchání a pomáhají tak potlačovat astmatické potíže. Patří mezi ně:
• žampiony, které jsou přírodním antibiotikem,
• měsíček, který zlepšuje astma a kašel a ovlivňuje záněty,
• grep pak likviduje bakterie a plísně způsobující alergie a záněty,
• černý rybíz je výborné antialergikum při senné rýmě, ekzému či astmatu,
• posledním členem jsou pupeny habru, které zlepšují záněty dýchacích cest a průdušnice.

To vše samozřejmě můžete vyzkoušet jen opatrně a za předpokladu, že nejste na danou potravinu alergičtí!

 

Podívejte se na reportáž TV Nova o alergii:

 
K vyzkoušení je toho víc

Možná jste již většinu výše uvedených metod absolvovali a hledáte opět něco dalšího. Pak můžete zkusit následující:
• léčbu bylinnými výtažky a vitamínovými preparáty,
• změnu jídelníčku a životního stylu,
• tradiční medicínu různých kultur, především ájurvédu,
• hypnózu.

Nenechte se nachytat

Asi největším problémem v oblasti alternativní medicíny je nedostatečná nebo spíš nulová možnost kontroly. Více než kde jinde je proto důležité pohlídat si kvalitu nabízených služeb či produktů, která se může v jednotlivých případech výrazně lišit.


Jak rozeznáte potravinovou alergii od běžného podráždění žaludku? Jaké potravinové alergie existují? To se dočtěte už žítra!

 

Více informací nejen o alergiích si můžete dozvědět na webu Ulékaře.cz.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688