TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.04.2013 10:01:26

Potřebujete k léčbě konopí? Zatím máte smůlu

Není totiž nikdo, kdo by požádal o dovozní licenci kvůli absenci důležitých vyhlášek. Přitom dovoz je nyní jedinou šancí, jak konopí dostat do lékáren. Licence budou pro firmy platit maximálně pět let a bude je udělovat Státní ústav pro kontrolu léčiv. Jaké podmínky musí pěstitelé splňovat, však zatím není přesně stanoveno.

"Doposud nikdo, ani my netušíme, kdy bude konopí dostupné v lékárnách. Domnívám se, že to netuší ani zástupci státu. O licenci zájem máme, ale nic podrobnějšího k tomu nevíme. Nemohu ani říci, za jakou cenu bude konopí dostupné. Podle všeho ale bude dovozní cena vysoká," uvedl Jiří Stabla z Carun Pharmacy, provozovatel Konopnyshop.cz.

Dalším problémem, s nímž se budou muset nemocní vypořádat je cena marihuany. Preparáty z ní si lidé budou muset koupit, protože pojišťovny je hradit nebudou. Měsíční dávka pro jednoho pacienta staršího 19 let bude maximálně 30 gramů.

Jeden gram sušené rostliny dovážené ze zahraničí by mohl přijít na 200 až 250 korun. Měsíční léčba by tak při 30 gramech vyšla až na 7500 korun! Mnohým pacientům nezbude nic jiného než si konopí obstarávat nelegální cestou.

Marihuanu budou moci předepsat jen specialisté, jako například onkologové, revmatologové, ortopedové, neurologové či psychiatři. Lék se bude muset předepsat elektronicky, aby se mohl jeho výdej sledovat. Lékárníci ale netuší, jak se ke konopí mají chovat, zda ho budou muset uchovávat v trezoru, jako opiáty a vést podrobnou evidenci.

První rok se bude marihuana do Česka dovážet ze zahraničí, především z Nizozemska, od jara 2014 by se na trhu mohlo objevit i konopí české.

 

Heger účinnost konopí popírá

O léčebných účincích konopí se vedou vášnivé debaty. Nepodpořil to ani svým nedávným výrokem ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). "Dnes je nezvratným faktem, že účinnost konopí jako léčiva není brána za seriózní," řekl před časem.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688