TNBiz (TN.cz)
Investice  |  12.04.2013 06:10:07

Italský šéfkuchař hodnotí českou kuchyni: Proč nedoporučuje svíčkovou?

Znalostí a zkušeností šéfkuchaře Luigiho Valenzana jsme využili při testu těstovin z českých obchodů. Neomylně ve slepém testu umístil na první místo ty nejlepší a nejkvalitnější italské těstoviny. Více o testu si můžete přečíst ZDE.
 

Při té příležitosti jsme Luigiho Valenzana vyzvpovídali i z jeho vztahu k české kuchyni. Nejprve tedy kritika. "Nešvary, které vidím na české kuchyni, jsou zřejmě nešvary, které pocházejí ještě z dob minulých. Vidím, že turisté, kteří přijíždějí do České republiky a chtějí jíst dobrou kvalitu, jsou ne vždy uspokojeni. Kuchař jim často předkládají jenom jídlo, nikoli speciality, nikoli kvalitu, kterou by mohli svým uměním vytvořit," lituje zahozených šancí české kuchyně šéfkuchař Luigi Valenzano.
 

 

Právě tenhle problém by mohl pomoci řešit nový trend "slow food", který se do světa šíří z Itálie a jehož je Luigi propagátorem. Proto nám pojem slow food důkladně vysvětlil: "Slow Food je synonymem dobré kvality. Neboli Slow Food vyhledává každý zákazník, aniž by to tušil, protože dneska už vyhledáváme kvalitu, nehledáme jenom nějaké potraviny. To znamená, že Slow Food, který se zrodil v Itálii jako protipól fast foodu, dnes podporuje dobrou kvalitu. Hledá ho hospodyně, hledá ho návštěvník restaurace, hledá ho i restaurace. Nejde jen o kvalitu potraviny, ale i o její kvalitní zpracování."
 

Ital a jeho chutě? Svíčkovou ne, bramboračku ano!
 

Pochopitelně nás zajímalo i to, co by Luigi naopak doma z české kuchyně doporučoval. Jako první zmínil guláš, který prý připravujeme dobrý, ale správně usoudil, že guláš není typicky česká specialita - alespoń původem. Zato naprosto vyzdvihl českou bramboračku, ketrou paradoxně ochutnal už v Itálii. "To je polévka, kterou jsem poprvé jedl v Itálii od jedné své české kamarádky, která ji uvařila a já jsem to považoval za úžasný recept. Je to polévka se zeleninou, brambory, houbami – to mi moc chutná," rozplýval se Luigi. "Ze sladkého považuji za velmi dobrý moučník medovník. Pak mi chutná nějaké vaše malé vánoční cukroví. I když i my máme dobré vánoční cukroví a moučníky, tak vidím, že tu máte svoji produkci, která je dobrá."
 

 

Pochopitelně jsme nezapomněli ani na obligátní svíčkovou. Při té otázce se Luigi začal smát, protože ji v Česku dostal už nesčetněkrát. Svíčkovou respektuje, ale v Itálii podle něj nikdy nebude mít velký úspěch.
 

"Svíčková naprosto není italská chuť, protože omáčky zahuštěné kysanou smetanou zcela určitě nepatří do italské gastronomie. Je to rozhodně výborný pokrm, máte ho jako tradiční jídlo a vůbec bych o svíčkové nediskutoval, ale italský jazýček na to zkrátka není zvyklý," uzavřel Luigi.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688