Italský šéfkuchař hodnotí českou kuchyni: Proč nedoporučuje svíčkovou?
Znalostí a zkušeností šéfkuchaře Luigiho Valenzana jsme využili při testu těstovin z českých obchodů. Neomylně ve slepém testu umístil na první místo ty nejlepší a nejkvalitnější italské těstoviny. Více o testu si můžete přečíst ZDE.
Při té příležitosti jsme Luigiho Valenzana vyzvpovídali i z jeho vztahu k české kuchyni. Nejprve tedy kritika. "Nešvary, které vidím na české kuchyni, jsou zřejmě nešvary, které pocházejí ještě z dob minulých. Vidím, že turisté, kteří přijíždějí do České republiky a chtějí jíst dobrou kvalitu, jsou ne vždy uspokojeni. Kuchař jim často předkládají jenom jídlo, nikoli speciality, nikoli kvalitu, kterou by mohli svým uměním vytvořit," lituje zahozených šancí české kuchyně šéfkuchař Luigi Valenzano.
Právě tenhle problém by mohl pomoci řešit nový trend "slow food", který se do světa šíří z Itálie a jehož je Luigi propagátorem. Proto nám pojem slow food důkladně vysvětlil: "Slow Food je synonymem dobré kvality. Neboli Slow Food vyhledává každý zákazník, aniž by to tušil, protože dneska už vyhledáváme kvalitu, nehledáme jenom nějaké potraviny. To znamená, že Slow Food, který se zrodil v Itálii jako protipól fast foodu, dnes podporuje dobrou kvalitu. Hledá ho hospodyně, hledá ho návštěvník restaurace, hledá ho i restaurace. Nejde jen o kvalitu potraviny, ale i o její kvalitní zpracování."
Ital a jeho chutě? Svíčkovou ne, bramboračku ano!
Pochopitelně nás zajímalo i to, co by Luigi naopak doma z české kuchyně doporučoval. Jako první zmínil guláš, který prý připravujeme dobrý, ale správně usoudil, že guláš není typicky česká specialita - alespoń původem. Zato naprosto vyzdvihl českou bramboračku, ketrou paradoxně ochutnal už v Itálii. "To je polévka, kterou jsem poprvé jedl v Itálii od jedné své české kamarádky, která ji uvařila a já jsem to považoval za úžasný recept. Je to polévka se zeleninou, brambory, houbami – to mi moc chutná," rozplýval se Luigi. "Ze sladkého považuji za velmi dobrý moučník medovník. Pak mi chutná nějaké vaše malé vánoční cukroví. I když i my máme dobré vánoční cukroví a moučníky, tak vidím, že tu máte svoji produkci, která je dobrá."
Pochopitelně jsme nezapomněli ani na obligátní svíčkovou. Při té otázce se Luigi začal smát, protože ji v Česku dostal už nesčetněkrát. Svíčkovou respektuje, ale v Itálii podle něj nikdy nebude mít velký úspěch.
"Svíčková naprosto není italská chuť, protože omáčky zahuštěné kysanou smetanou zcela určitě nepatří do italské gastronomie. Je to rozhodně výborný pokrm, máte ho jako tradiční jídlo a vůbec bych o svíčkové nediskutoval, ale italský jazýček na to zkrátka není zvyklý," uzavřel Luigi.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Investice:
Přečtěte si také:
Prezentace
23.04.2024 Podle čeho vybírat plechový zahradní domek?
18.04.2024 Daňové přiznání lidem provětralo peněženky....
Okénko investora
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA
Mgr. Timur Barotov, BHS
Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky
Petr Lajsek, Purple Trading
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz