Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.04.2013 10:08:24

Komentáře k maloobchodu - auta se neprodávají, tržby nemají šanci růst

Tržby v maloobchodě v únoru tohoto roku opět klesly. V meziročním srovnání byly nižší o 4,7 %. Negativní výsledek zapříčinily dva důležité faktory - prodeje aut a počet pracovních dní. V letošním roce měl únor o jeden pracovní den méně, a tak byl pokles v tržbách nasnadě. Po očištění o počet dnů stále tržby zůstaly v záporu - o 1,7 procenta.

Velké zklamání opět přinesl prodej motorových vozidel, v tomto případě hlavně osobních aut (-7 %). Nejen na statistikách tržeb je vidět velký propad v poptávce po automobilech. Počet registrací podle statistik SDA u nových osobních automobilů klesl v únoru meziročně o 3 tisíce. Poptávka po autech je v poslední době minimální, a to nejen v Česku, ale v celé Evropě. Lidé stále šetří a nechtějí dělat velké výdaje. Automobilky se snaží bojovat snižováním cen, ale ani na to už spotřebitelé neslyší. Proto v běžných cenách tržby klesly ještě více, a to sice o více jak deset procent.

Samotný maloobchod bez aut poklesl v únoru o 3,6 %. I na něm se podepisuje slabá spotřebitelská poptávka, která by se ale letos už měla pozvolna probouzet. Špatný výsledek směřoval jak z oblasti nepotravinářského (-1,5 %), tak i potravinářského zboží (-5 %). Na potravinách se stále odráží skepse spotřebitelů, která se projevuje oblibou nákupů v akcích, ale i tím, že spotřebitelé nakupují méně a stále častěji levnější varianty zboží. Inflace potravin je vysoká a spotřebitelé jsou velmi citliví na jakékoli změny jejich cen. Fascinující jsou ale tržby v oblasti internetu. Po výborném výsledku z ledna přišel další, velmi podobný. Tržby vzrostly ve stálých cenách o 20,8 %. To je růst, který by mohly všechny ostatní oblasti jen závidět. Chuť lidí nakupovat online se nezapře.

Jednou z mála dalších oblastí, kde ještě tržby dokázaly vzrůst, je prodej elektroniky a také oblečení. Obě kategorie mají jedno společné - rostly jen ve stálých cenách, tedy po očištění o inflaci. V běžných cenách jejich tržby klesaly. U elektroniky to znamená růst o 3,7 % oproti reálnému poklesu o 5,8 %. To je cena za stále klesající ceny zboží v tomto odvětví.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688